Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

rapport från testlabbet

Ipad Air 2 – ett steg närmare fulländning

Ipad Air 2 har anlänt till 99mac, och redaktionen har spenderat helgen i testlabbet med Apples nya flaggskepp bland surfplattor. Hur mycket skillnad gör egentligen A8X-processorn och en 18 procent tunnare enhet?

Slutsatser och omdöme

Ipad Air 2 är ett steg närmare att leva upp till den luft som namnet antyder. Det är på sätt och vis en ganska förutsägbar uppdatering av sin föregångare, och alla tänkbara områden Apple skulle kunna förbättra har i princip blivit gjorda. Den tunnare formfaktorn är en njutning att hålla i handen, och den laminerade bildskärmen har en ordentlig wow-faktor.

Snabbare prestanda – speciellt vad gäller grafik – är välkommet särskilt för de som gillar att spela tunga spel eller har tänkt använda Ipad Air 2 för video- och bildredigering. Att Apple ändå lyckats bibehålla batteritiden på tio timmar trots prestandaökningen och den tunnare formen är en fjäder i hatten och ett tecken på hur de skickligt lyckas forma hårdvara och mjukvara runt varandra.

För ägare av förra årets Ipad Air finns ändå knappast något skäl att uppgradera i år, om det inte specifikt är den högre grafiska prestandan som lockar. Ägare av äldre Ipad-modeller som inte bytte upp sig till Ipad Air förra året har nu ett ännu bättre läge att göra det. Skillnaden mot Ipad Air 2 och fjärde generationens Ipad 4 från 2012 kommer att vara stor, och jämfört med en ännu äldre modell kommer det kännas som ett jättehopp, särskilt vad gäller vikt, tjocklek och hur den känns i handen.

Ingen hybrid

Apple har än så länge inte hoppat på tåget med att göra hybrider, alltså en kombination av surfplatta och bärbar dator. Ipad Air 2 är istället ett ganska fulländat uttryck för hur Apple tycker att en ren surfplatta ska vara. Den är imponerande, nästan overkligt, tunn och lätt. Den är prestandamässigt mer kraftfull än många bärbara datorer, och flera nätaktiviteter är smidigare och mer njutbara på Ipad än på en dator. Den är helt och hållet uppbyggd runt operativsystemet IOS 8. Det som är mest imponerande är hur Apple lyckas förfina den här visionen år efter år, och det utmanar fantasin att föreställa sig hur Ipad Air 3 kommer se ut. För det här årets modell känns som så nära en fulländad Ipad det går att komma.

Fördelar

+ Snabb och kraftfull, men overkligt tunn och lätt
+ Fantastisk bildskärm
+ Snabb trådlös prestanda både med wifi och LTE

Nackdelar

- Ingen modell med 32 gigabyte
- Knappen för rotationslås eller att stänga av ljudet saknas

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.