Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

rapport från testlabbet

Ipad Air 2 – ett steg närmare fulländning

Ipad Air 2 har anlänt till 99mac, och redaktionen har spenderat helgen i testlabbet med Apples nya flaggskepp bland surfplattor. Hur mycket skillnad gör egentligen A8X-processorn och en 18 procent tunnare enhet?

Nya funktioner

Det mest påtagliga med Ipad Air 2 när den plockas upp ur kartongen är som tidigare skrivits att den är såpass mycket tunnare än Ipad Air. När enheten väl slås på och börjar användas visar sig dock en annan anmärkningsvärd förbättring, nämligen bildskärmen.

Det är fortfarande samma Retinaskärm med en upplösning på 2 048 x 1 536 pixel, men numera är glaspanelen och bildskärmen laminerad till ett enda stycke, precis som på de senaste årens Iphone-modeller. Skillnaden är svår att beskriva, men gör att det som syns på skärmen tar ett steg närmare fingrarna, så att det nästan ser ut att vara tryckt på skärmen istället för att finnas på andra sidan en tunn glasvägg. Mest skillnad gör det här vid läsning av text, men även fotoredigering och bildvisning tjänar stort på den laminerade skärmen.

En annan förbättring är den antireflexbehandling som bildskärmen nu har täckts med. Detta är välkommet och gör onekligen plattan trevligare att använda i starka ljusförhållanden. Fortfarande syns det reflektioner och speglingar i skärmen, men vid en jämförelse med tidigare Ipad-modeller är det en klar förbättring och återigen något som underlättar främst för den som jobbar med text eller foton. Det mest talande med de här förbättringarna är hur snabbt en vänjer sig vid dem. Att gå tillbaka till en Ipad Mini eller Ipad Air efter några timmar med Air 2 ger en påtaglig skillnad.

Touch ID är en annan självklar men välkommen förändring. Den fungerar precis som på Iphone 5S, 6 och 6 Plus och det finns ingenting att anmärka på. För somliga kan säkert Touch ID i sig vara ett starkt skäl för att uppgradera från en tidigare modell. Den som har en enhet med Touch ID vänjer sig snabbt, och har troligtvis redan upplevt hur det är att av ren reflex hålla tummen mot en annan enhet utan fingeravtrycksläsare med verkningslöst resultat. Touch ID är här för att stanna helt enkelt, och nu väntar vi bara på möjligheten att göra Apple Pay-betalningar i Sverige.

Självklart har också Ipad Air 2 utrustats med den snabbare trådlösa standarden 802.11ac, vilket snabbar upp nedladdningar och surfning men som kräver en nyare router för att göra någon skillnad. Användare som ännu inte har en trådlös router med stöd för 802.11ac kan alltså ha skäl att överväga investering i en del ny utrustning jämsides en Ipad Air 2.

Vad gäller mobildata stöder LTE-versionen av Ipad Air 2 nu ännu fler band – hela 20 stycken vilket gör enheten mer internationell än någonsin tidigare. En annan funktion som bidrar till detta är det nya Apple SIM-kortet som finns förinstallerat och tillåter användaren att växla mellan olika operatörer utan att behöva skaffa ett nytt SIM-kort. Tyvärr är denna funktion beroende av avtal med operatörerna, och än så länge omfattar det bara ett antal amerikanska och engelska operatörer. Det är dock ett tydligt tecken på åt vilket håll utvecklingen går, och förhoppningsvis lever vi snart i en tid där det inte är krångligare att byta operatör än att byta Wifi-nätverk.

Bättre kamera

Trots att det ser lite lustigt ut är det inte svårt att förstå varför många gärna använder Ipad för att ta bilder. Den stora skärmen blir en bra sökare, och det är naturligtvis smidigt att direkt kunna redigera fotografier och video på en kraftfull enhet med stor bildskärm. Den första modellen av Ipad från 2010 hade inte ens någon kamera, men Apple verkar gradvis ha fattat galoppen, och Ipad Air 2 har nu fått en Isight-kamera på 8 megapixel. Nu går det också att ta bildsekvenser, något som inte går med kameran på 5 megapixel i förra årets Ipad Air.

Fortfarande är det dock inte riktigt samma klass på kameran som den som sitter i årets Iphone-modeller. Kameran i Ipad Air 2 har inga fokuspixlar, och saknar fortfarande blixt. Bländarvärdet är också "bara" 2,4 mot 2,2 i Iphone 6 och 6 plus.

Att kameran blivit bättre märks också under videoinspelning, där det nu går att filma i slow motion. Även här ligger Ipad Air 2 efter Iphone 6 och Iphone 6 Plus eftersom det bara går att filma i 120 bilder per sekund och inte i 240. Det är alltså Iphone som fortsätter att vara fotokung bland IOS-enheterna, men som ett komplement till sin vanliga kamera är Ipad Air 2 nu ett ännu bättre alternativ än sina föregångare.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.