Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

direkt från testlabbet

Iphone 6 och Iphone 6 Plus

UPPDATERAD. Nu finns Apples nya Iphone-modeller i Sverige. 99mac har lagt vantarna på både Iphone 6 och Iphone 6 Plus och testar vad de går för.

Prestandatester

802.11ac

Apples Iphone 6 och 6 Plus har fått nya nätverkskretsar och stöder nu nya standarden 802.11ac som kan vara upp till tre gånger snabbare än sin föregångare 802.11n. Med hjälp av en Time Capsule försöker vi mäta om vi kan se någon skillnad.

Trådlösa nätverk är svåra att testa för det finns så många faktorer som påverkar, andra nätverk, tjocklek på väggar, avstånd till router med mera. Vi använder appen Wi-fi Sweetspots för att mäta överföringshastigheten mellan telefonerna och vår Time Capsule från några olika kontrollpunkter.

Plats 1: nära routern
Plats 2: ett rum bort, vägg mellan enheter och router
Plats 3: i trapphus, flera väggar mellan enheter och router
Plats 4: utomhus en bit från huset

Det blir en rejäl skillnad mellan Iphone 5S som har stöd för den äldre trådlösa standarden 802.11n och Iphone 6 och 6 Plus som synes i diagrammen ovan. Överföringshastigheten nära routern blir närmare 300 megabit per sekund för de nya enheterna, men stannar vid omkring 90 megabit per sekund för 5S.

Surfning

Som vanligt har vi kört några tester i webbläsaren, Sunspider Javascript och Mozilla Kraken. Tillverkarna optimerar gärna sina enheter mot Sunspider-testet, vilket ännu är ovanligt för Kraken, så därför kör vi båda även om de är lika varandra. Testerna körs med den inbyggda webbläsaren, i det här fallet Safari, och IOS 8.0.2.

Vi ser inte lika kraftiga förbättringar mellan de allra nyaste IOS-enheterna och föregångarna som besökt testlabbet, men Iphone 6 och 6 Plus är ändå testvinnare i både Sunspider och Kraken med obetydliga skillnader mellan varandra. Intressant att se hur mycket som hänt sedan Ipad Mini lanserades.

Spelprestanda

99mac kör också 3DMark, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Det finns tre varianter att köra i appen, det första heter Ice Storm och inkluderar två 720p-grafiktester för att mäta grafikprestanda och ett fysiktest för att stressa processorn.

Nästa test heter Ice Storm Extreme och höjer upplösningen till 1080p med högre kvalitet på texturer och effekter i grafiktesterna för att bli mer krävande.

Det tredje testet heter Ice Storm Unlimited och här renderas 720p-bildrutorna "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

De två första testerna är alldeles för klena för både A7 och A8 så här nöjer vi oss med att använda Ice Storm Unlimited. Iphone 6 Plus vinner över övriga deltagare i testlabbet, följd av Iphone 6 och Ipad Air.

Batteri

Båda de nya mobilerna har bättre batterier än tidigare modeller och det här är så klart möjligt på grund av att de fysiskt är större. 99mac testar batterierna med två tester (surfning på nätet och videouppspelning). Först kikar vi på Apples egna siffror.

Apples officiella specifikationer

Iphone 6

Iphone 6 Plus

Taltid

upp till 14 h med 3G

upp till 24 h med 3G

Standbytid

upp till 250 h

upp till 384 h

Internetanvändning

upp till 10 h med LTE
upp till 11 h med wifi

upp till 12 h med LTE
upp till 12 h med wifi

Videouppspelning

upp till 11 h

upp till 14 h

Ljuduppspelning

upp till 50 h

upp till 80 h

Vi testar som sagt batteritiden genom att surfa på nätet och genom att spela upp ett videoklipp tills batteriet dör. Till det första testet tar vi hjälp av en skärmkalibrator och med en helvit bild ställer vi skärmens ljusstyrka till 150 cd/m2, det är ungefär hälften enligt IOS inbyggda reglage) och använder sedan vårt batteritest som vår utvecklare tagit fram för att simulera surfning.

Inga webbsidor med Flash används (och det stöds inte heller av IOS), men däremot Javascript. Telefonen använder Safari och surfar runt på ett antal webbplatser med Wifi, LTE och Bluetooth aktiverade tills batteriet dör. Bakgrundsuppdateringar och notiser är avslagna.

Vi kör sedan samma test en gång till med skärmens ljusstyrka till max. Det andra batteritestet fokuserar istället på att spela upp ett videoklipp tills batteriet dör. Det gör vi på samma sätt som det första surftestet, med skärmens ljusstryka uppmätt till 150 cd/m2.

Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.