Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

direkt från testlabbet

Iphone 6 och Iphone 6 Plus

UPPDATERAD. Nu finns Apples nya Iphone-modeller i Sverige. 99mac har lagt vantarna på både Iphone 6 och Iphone 6 Plus och testar vad de går för.

Design och nya funktioner

Apple har helt skrotat designen från Iphone 5S och lånar istället från Ipad-modellerna och Ipod Touch. Enheterna är tunnare, med mjukare runda kanter och det finns nästan ingen kant mellan glaset på framsidan och sidorna.

På baksidan finns inte längre något glas i över och underkant utan baksidan består av ett stycke aluminium som delas av vita streck (gäller silver- och guld-modellerna, den rymdgrå har mörka streck) för att ge antennerna bättre mottagning.

Kameran på baksidan sticker ut någon millimeter och en tunn metallring går runt linsen, det hela påminner mycket om hur Apple gjort med den femte generationens Ipod Touch.

En annan förändring rör på- och av-knappen som nu flyttat ner på högersidan för att lättare kunna nås med en hand. Volymknapparna finns kvar på vänstersidan och på undersidan finns högtalare, mikrofon och uttag för hörlurar och laddning via Lightning.

Jämförelse Iphone 5C, 5S, 6 och 6 Plus

Fysiska mått, skillnad mot Iphone 5S i storlek och vikt

Iphone 6

Iphone 6 Plus

Höjd

+14,3 mm

+34,3 mm

Bredd

+8,4 mm

+19,2 mm

Djup

-0,7 mm

-0,5 mm

Vikt

+17 gram

+60 gram

A8 och M8 – nya processorer

Apple utvecklar som bekant sina egna ARM-baserade processorer för Iphone och Ipad. Iphone 5S lanserades tillsammans med processorn A7 som fick stöd för både 64-bitars och 32-bitars applikationer och nu tillsammans med de nya Iphone-modellerna kommer ersättaren A8.

Apple har lyckats göra A8 något mindre än A7 till ytan, men får plats med nästan dubbelt så många transistorer som tidigare. Hela två miljarder transistorer utgör A8. Apple säger att kretsarna ger nästan 50 gånger bättre processorprestanda jämfört med den första Iphone-modellen och upp till 84 gånger bättre grafikprestanda.

Jämför vi istället mot A7 så är processorn omkring 25 procent snabbare och grafiken upp till 50 procent snabbare samtidigt som A8 är 50 procent mer energieffektiv. Apple säger att processorn kan prestera under längre tid än föregångarna utan att överhettas och behöva sänka prestandan.

Processorn har en ny bildsignalprocessor som driver de nya kamera- och video-funktionerna vi kommer till lite senare.

Båda Iphone 6 och 6 Plus kommer också med "rörelsecoprocessorn" M8 som kompletterar A8 och registrerar rörelsedata från enheternas två accelerometrar, nya barometern, gyroskopet och kompassen. Barometern känner av lufttrycket för att bestämma din relativa position och kan hålla koll på antal trappor eller backar som du tar dig upp för. Accelerometern kan nu mäta distanser för både promenader och löprundor.

Iphone 6 och 6 Plus använder M8 för att känna av när användaren går, springer, kör eller cyklar.

Bättre kameror

Både den bakre och den främre kameran har fått nya funktioner i Apples nyaste mobiler. Den bakre kameran kallar Apple för Isight och har nu fått en ny sensor. Kameran kan med hjälp av fokuspixlar samla in mer information om bilderna som användaren tar och snabbt avgöra var i bilden skärpan borde vara. Isight-kameran har också blivit bättre på att upptäcka ansikten.

Blixten på baksidan har återigen blivit rund efter att ha varit avlång på 5S, men är fortfarande en så kallad True Tone-blixt med två dioder med olika ljus som tillsammans bland annat ger bättre hudtoner.

Användare kan nu manuellt välja exponeringen fyra steg upp eller ner genom att dra på skärmen. Det här verktyget fungerar också när användaren filmar.

Iphone 6 och 6 Plus har identiska Isight-kameror förutom en sak. Den större telefonen har fått optisk bildstabilisering som används vid sämre ljusförhållanden för att kompensera för skakningar.

När det gäller videoinspelning klarar den bakre kameran att spela in 1080p-material med 60 bildrutor per sekund och använder kontinuerlig autofokus för att hänga med i svängarna. Telefonerna har också fått förbättrad videostabilisering.

Med Iphone 5S introducerade Apple ett läge för att spela in filmer i slow motion, och det uppdateras nu i de nya lurarna för att kunna filma med 240 bildrutor per sekund. Användaren kan nu själv välja mellan 120 eller 240 bildrutor per sekund.

Kameran har också det helt nya läget "tidsförskjutning" [eng: time-lapse] som fotograferar bilder i dynamiska intervall som sedan spelas upp i en snabb följd.

Den främre kameran kallas för Facetime HD och får sig en välbehövlig uppdatering i de nya mobilerna. Den används exempelvis vid Facetime-samtal eller för att ta självportätt, men krävde tidigare goda ljusförhållanden. Nu har Apple fått dit en större bländare och en helt ny sensor som fungerar bättre även när det är lite mörkare omgivningar.

För att ta så bra självporträtt som möjligt finns nu ett "burst"-läge också för den främre kameran som tar 10 bilder per sekund.

Snabbare trådlöst nätverk och LTE

Nu stöder Apples nya mobiltelefoner den senaste trådlösa standarden 802.11ac. Det här innebär på pappret en uppgradering från 802.11n som erbjöd upp till 150 megabit per sekund till uppåt 433 megabit per sekund.

Med ett nytt modem från Qualcomm har Apple också förbättrat hastigheterna över 4G/LTE från 100 megabit per sekund till 150 megabit per sekund.

NFC

Apple har efter flera år av rykten implementerat tekniken NFC, Near Field Communication, i Iphone. Men än så länge kan kretsen bara användas till deras egna betalsystem Apple Pay som börjar fungera i USA i oktober i år. Förhoppningsvis kommer de att öppna upp det här längre fram, precis som de nu öppnat upp så att även tredjepartsutvecklare kan använda fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Nya fodral

Apple har släppt två skal till sina nya Iphone-modeller, det ena är av läder och det andra av silikon. Läderskalen kostar 399 kronor för Iphone 6 respektive 449 kronor för Iphone 6 Plus och finns i fem färger. Våra testexemplar kommer med ett rött och ett blekrosa, de andra färgerna som erbjuds är svart, midnattsblått och olivbrunt.

Silikonfordralen kostar 299 kronor för Iphone 6 respektive 349 kronor för Iphone 6 Plus och finns i sex färger: svart, vit, rosa, blå, grön och röd. Något sådant följde inte med våra testexemplar så vi har inte mer än snabbt känt på dem. Däremot är det väldigt mycket snyggare än förra årets silikonfodral fullt av hål som passade till Iphone 5C.

Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.