Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sex år sedan Iphone 3G kom till Sverige

Den första Iphone-modellen som kom till Sverige var Iphone 3G. Idag är det sex år sedan den började säljas exklusivt hos Telia. 99mac gör en återblick till juli 2008.

Lansering i Sverige

Steve Jobs presenterade Iphone 3G den 9 juni 2008 under WWDC 2008 i San Francisco, USA. Medan den första Iphone såldes i bara sex länder meddelade Jobs att Iphone 3G skulle släppas i 22 länder bara någon månad senare. Bland länderna ingick Sverige.

Några medlemmar här på 99mac häpnade över att människor i New York började köa redan en vecka innan säljstarten. Rockymontana skrev:

"Haha – Vilka stollar, men trots allt, jag gillar't (såklart)!"

Natten till den 11 juli 2008 höll några av Telias butiker nattöppet för att börja sälja den nya Iphone 3G. Bara några dagar innan säljstarten startades tråden "Ska du köa utanför butikerna när iPhone 3G lanseras?" som sedan fylldes på med bilder och berättelser från köerna runt om i landet.

På Youtube finns videoklipp som visar något av stämningen inför säljstarten. Här är ett från Malmö.

Patrick Danielsson skrev på 99mac att det var en 300–400 personer i kö på Kungsgatan i Stockholm där han lyckades få tag på en Iphone 3G med 16 gigabyte.

"Jag kom precis hem från Kungsgatan här i Stockholm (04.30), det var mellan 300–400 personer i kö där, och stämningen var häftig.

Dom har fortfarande öppet, dom sista kunderna borde ha hjälp snart, folk blev arga när dom skulle stänga helt plötsligt klockan tre, så dom sålde slut på lagret istället, mycket bra jobbat av Telia!!"

Medlemmen Rytterfalk rapporterade från Göteborg dagen efter säljstarten.

"Detta ar nu dagen efter och jag skriver detta på min Iphone och jag fattar inte att den kan få alla (nej jag ljög) mina felskrivningar att bli rätt! Det var värsta partyt igår. Riktigt kul med så många nördar på ett ställe. Runt 200 stod i kö minst i gbg. Jag var nr 62 och fick t-shirt med texten "jag har den". Telia skötte sig exemplariskt."

En miljon exemplar på 3 dagar

I ett pressmeddelande några dagar efter lanseringen skrev Apple att de sålt en miljon Iphone 3G runt om i världen på 3 dagar och att det gjorts 10 miljoner nedladdningar i den nya App Store, vilket så klart också diskuterades på 99mac. Det tog hela 76 dagar att sälja en miljon exemplar av den första generationens Iphone.

Telia rapporterade att de vid den inledande midnattsförsäljningen den 11 juli sålde cirka tre Iphone i minuten. Totalt såldes 1 050 Iphone 3G under natten. Den första leveransen av modellen med 16 gigabyte sålde enligt operatören slut på rekordtid. En del kunder drabbades av förlängd leveranstid på den större modellen och Telia varnade för att de kunde få vänta fram till augusti.

99mac:s redaktör Jakob Nilsson arbetade vid den här tiden hos en återförsäljare och minns vilken påverkan Iphone hade.

"Redan dagen efter den första modellen av Iphone lanserades i USA började frågorna dyka upp i butiken där jag jobbade. När kommer den till Sverige? När kan jag köpa den?

Flera gånger om dagen kom det in folk och frågade. En herre tog för vana att titta förbi i butiken en gång varje dag för att kolla om vi visste något nytt. Hade vi hört möjligtvis, när Iphone kommer till Sverige? Andra passade på när de hade vägarna förbi, eller när de köpte något annat, att ställa frågan innan de gick. Utifall att vi skulle ha fått någon ny information.

Ofta blev det komiskt. Efter att den första frågan besvarats nekande kunde följdfrågorna ibland bli någon av följande:
– Men vet ni vad den kommer kosta då?
– Mitt gamla abonnemang går ut i april, har den kommit tills dess?
– Om den skulle komma ut snart, hur många exemplar tror ni att ni får in?

Det var tydligt att köpsuget efter den här telefonen var något alldeles särskilt. En del människor blev till och med arga på oss för att vi, som Apple-återförsäljare, inte hade någon information att ge. En överreaktion så klart, men någonstans kunde vi relatera till frustrationen. Vi väntade ju själva på den dagen då vi kunde skaffa vår egen Iphone.

Så kom den magiska telefonen ändå, inte till oss i början men till Telia. Människor köpte, och vi gav support och sålde fodral och andra tillbehör. Men redan dagen efter den svenska premiären kom nästa fråga, den som sedan fortsatte år efter år, och som troligtvis fortfarande ställs varje dag hos svenska Apple-återförsäljare:
– När kommer nästa modell?"

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
32 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.