Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Greg Christie lämnar Apple

En av Apples nyckelpersoner bakom gränssnitten i OS X och IOS går i pension, och lämnar företaget senare i år.

Greg Christie har under många år lett Apples avdelning för användargränssnitt, den så kallade "Human Interface Group", och har spelat en viktig roll i designen av både OS X och IOS.

Christie är registrerad upphovsman till hundratals mjukvarupatent, och räknas bland annat som uppfinnare av funktionen att dra med fingret över Iphone-skärmen för att låsa upp den. Det är ett av fem patent som den pågående rättegången mellan Apple och Samsung gäller.

Integration av hårdvara och mjukvara

Sedan Scott Forstall lämnade företaget 2012 har Christie rapporterat direkt till Craig Federighi, Apples chef över mjukvara. I och med att Christie lämnar Apple kommer designgruppen han ledde att rapportera till Jony Ive, som därmed får ännu mer kontroll över användargränssnittets utformning i mjukvaran.

I samband med att Forstall slutade talade Tim Cook om vikten av nära samarbete mellan Apples olika avdelningar, och om en ännu tätare integration mellan design av hårdvara och mjukvara. Detta kommer nu troligtvis att bli ännu tydligare.

Ingen bakomliggande konflikt

9to5mac rapporterar att Christies uppbrott grundar sig i konflikter med Jony Ive, då dessa inte lyckats komma överens om vilken utveckling OS X och IOS ska ta.

Apple själva har dock gjort ett uttalande direkt till Tim Bradshaw, reporter på Financial Times, där man uppger att Christie sedan länge planerat att sluta. Bradshaw har vidarebefodrat detta via Twitter.

Enligt Techcrunch har Christies pensionering varit känd internt på Apple under flera veckor, och planerats sedan ännu längre tillbaka. Man skriver att även om det förekommit meningsskiljaktigheter mellan Chrisite och Ive så finns det inget drama bakom Christies beslut att lämna företaget.

John Gruber skriver på Daring Fireball att enligt hans källor är Christie helt enkelt redo att dra sig tillbaka efter att ha arbetat 18 år med ett krävande och stressigt jobb. Ingenting tyder på att Jony Ive skulle ha tvingat bort Christie.

Enligt uppgifter kommer Christie att bli kvar på Apple till senare i år, och arbeta med "speciella projekt" under perioden.

Nästa version av IOS och OS X kommer troligtvis att presenteras under WWDC som inleds 2 juni. OS X ryktas få en omgjord design mer i linje med de förändringar som gjordes i IOS 7.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.