Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple och Samsung möts i rätten

Nu tvistar de två teknikjättarna Apple och Samsung återigen i rätten. Tvisten gäller fem stycken patent som Apple hävdar deras konkurrent gjort intrång på.

Den förra rättegången mellan Apple och Samsung slutade med seger för Apple och ett slutligt skadestånd på 930 miljoner dollar, motsvarande 6 miljarder svenska kronor. Nu har en andra rättegång inletts, där Apple kräver 2 miljarder dollar, eller 12,9 miljarder kronor, från Samsung över påstådda intrång i patent som används i företagets smarta mobiltelefoner. Samsung å sin sida stämmer Apple gällande två egna patent. 9to5mac redovisar vilka patent som tvisten gäller. Apple hävdar att Samsung gjort intrång på fem av företagets patent:

Patent 5,946,647: "System och metod för att utföra handling på en struktur i datorgenererad data"

Detta patent ligger bakom en funktion där IOS kan känna igen vissa nyckelord i mail, meddelanden och annan text som länkar eller datum. Till exempel kan ett sms innehålla ett datum, vilket IOS kan tolka och skapa en länk till att lägga in det som en händelse i kalendern. IOS kan tolka ord som "torsdag" och "i morgon" och översätta till korrekt datum.

Patent 6,847,959: "Allmänt gränssnitt för att hämta information i ett datorsystem för allmän sökning"

Detta patent syftar på funktionen när användaren söker via Spotlight i Iphone, och innebär att systemet söker igenom både filer på enheten och sedan erbjuder att med ett tryck utvidga sökningen till internet, eller att söka på Wikipedia.

Patent 7,761,414: "Samtidig synkronisering av data mellan enheter"

Detta allmänt beskrivna patent syftar på funktionen hos appar att synkronisera mot Icloud samtidigt som ny information skrivs in. Till exempel kan användaren skriva text i appen Anteckningar, och den synkas i bakgrunden direkt så att texten dyker upp i Anteckningar på en annan enhet.

Patent 8,046,721: "Upplåsning av en enhet genom att uföra en gest på en upplåsningsbild"

Detta patent ligger bakom funktionen att låsa upp Iphone eller Ipad genom att dra med fingret över den animerade texten "Dra för att låsa upp".

Patent 8,074,172: "Metod, system och grafiskt användargränssnitt för att rekommendera ord"

Detta patent syftar på funktionen "Autocorrect", där systemet kan föreslå och ändra ord som stavas fel, förhoppningsvis med bättre resultat.

Kopiering "inbyggt i Samsungs utecklingsprocess"

Ett intressant faktum är att endast ett av dessa fem patent är specifikt för Samsung, nämligen upplåsning genom en gest. Övriga patent är allmänna för Android-systemet, vilket har lett till spekulationer från bland annat New York Times att det egentligen är Google som är det huvudsakliga målet för Apple i tvisten. Detta förnekades dock under öppningsanförandet, där Apples advokat Harold McElhinny tydligt markerade att Samsung var målet då det är de och inte Google som säljer telefoner med de kopierade funktionerna. Apple hävdar att Samsung medvetet kopierat Iphone, och att detta varit "inbyggt i Samsungs utvecklingsprocess", rapporterar 9to5mac.

Samsung gjorde också sitt öppningsanförande, i vilket man menade att Apples anklagelser är "kraftigt överdrivna", och att de patenterade funktionerna inte är anledningen till att människor köper Samsungs telefoner. Viktigare anledningar är storleken på skärmen och batterikapacitet. Vidare argumenterade man för att funktionerna i Android utvecklats av Google, och inte Samsung, samt att inte heller Google har kopierat funktionerna från Apple utan utvecklat dem självständigt.

Rättegången väntas pågå under cirka en månad. Varje part får sammanlagt 25 timmar på sig för att lägga fram sin sak, vilket följs av juryns överläggningar. Flera kända profiler förväntas vittna i målet, bland annat Apples produktchef Phil Schiller och Andy Rubin, tidigare anställd på Google med ansvar för utvecklingen av Android. 99mac kommer att raportera vidare från rättegången när ny information blir tillgänglig.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.