Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Snabbtest

Facebook lanserar chatthuvuden i IOS

Facebook har släppt version 6.0 av sin app för IOS och den största nyheten är chatthuvuden likt Facebook Home. Det finns även ett antal andra nyheter och förändringar, vi har tittat närmare på den uppdaterade appen.

Det är ingen vild gissning att Facebooks app för IOS är en av de mest använda apparna överhuvudtaget. Efter att ha lidit av prestandaproblem och buggar tog Facebook tag i sin app på allvar förra sommaren när de släppte 5.0 som var helt omskriven för IOS. Under hösten fortsatte förbättringar att komma, som 5.1 med bättre bildhantering. Nu har version 6.0 släppts och appen har bland annat fått chatthuvuden (eng: "chat heads"), en funktion som första gången visades upp i samband med att Facebook presenterade Facebook Home nyligen, ett gränssnitt för Android-telefoner. I övrigt är IOS-appen sig lik med några mindre nyheter och putsningar på designen.

Chathuvuden innebär att en liten rund profilbild dyker upp ovanpå skärmens övriga innehåll när en chatt är aktiv. Chatthuvudet går att dra och placera på valfri plats längs skärmens kanter. En siffra ovanpå bilden indikerar nya inlägg i chatten. Tanken med chatthuvuden är att oavsett var i Facebook-appen användaren befinner sig ska pågående chattar alltid finnas nära tillgängliga. Ett tryck på chatthuvudet öppnar upp konversationen och en möjlighet att växla mellan flera pågående konversationer. Chatthuvudet går också att dra ner mot ett kryss som dyker upp i botten av skärmen för att tas bort helt.

Dekaler (eng: stickers) är en annan nyhet i 6.0. Det är stora bilder, likt gigantiska smilies, som går att använda i chatten. Det finns även en butik, Sticker Store, för att ladda ner flera uppsättningar av dekaler. I dagsläget är samtliga uppsättningar gratis, men det ligger nära till hands att anta att de kommer att gå att köpa i framtiden.

En välkommen förbättring är också större möjligheter att titta på olika typer av uppdateringar. Det vanliga nyhetsflödet är ett urval av uppdateringar från vänner och sidor som Facebook anser är det viktigaste. Nu finns det en meny överst i nyhetsflödet där det går att se enbart vissa typer av uppdateringar som allting från ens vänner eller bara från sidor. Det går att expandera listan för att i detalj se antalet tillgängliga uppdateringar för grupper, geografiska platser eller enbart bilder med mera.

Vid uppladdning av bilder finns nu en funktion för automatisk bildkorrigering, utöver de tidigare möjligheterna att beskära och applicera filtereffekter. Vi upplever dock att den automatiska förbättringen oftast justerar bilden för kraftigt, speciellt bilder inomhus med ansikten.

För Ipad har Facebook också förbättrat appen även om det fortfarande upplevs som ett eller två steg bakom den välputsade upplevelsen som appen för Iphone är. Chatthuvuden finns för Ipad och nyhetsflödet både i stort och i detaljer har fått sig ett lyft designmässigt. Dekaler visas, men går inte att skicka.

Namn
Facebook
Version
6.0
Pris
Gratis
Krav
Iphone eller Ipad med IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska (mestadels)

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.