Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Netflix erbjuder bättre 1080p-kvalitet till vissa kunder

UPPDATERAD. Netflix lanserar nu något de kallar Super HD där företaget erbjuder filmer i äkta 1080p upplösning och också material i 3D. Men det uppgraderade utbudet är inte tillgängligt för alla. Vi har tagit reda på vilka operatörer som är anslutna i Sverige.

Netflix, som sedan starten knutit upp närmare 350 000 kunder i Sverige, har nu börjat erbjuda vad de kallar Super HD, där de erbjuder material i bättre 1080p-kvalitet och även material i 3D. Men detta utökade utbud är inte tillgängligt för alla, åtminstone inte ännu. Netflix ställer nämligen krav på internetleverantörer att ansluta sig till Netflix egna nätverk Open Connect för detta material. Open Connect är inte ett fysiskt nätverk utan snarare ett ramverk med regler som rör prestanda och hur internetleverantörer ansluter sig till samma knytpunkter som Netflix själva använder och de anslutningarna måste vara på minst tio gigabit per sekund för att få distribuera materialet.

Netflix erbjuder också öppna specifikationer för serverhårdvara för de internetleverantörer som hellre mellanlagrar materialet från Netflix i direkt anslutning till sitt nät och genom det spara bandbredd i upplänken till resten av internet. Servern bygger bland annat på operativsystemet FreeBSD och lastbalanseraren Nginx kombinerat med 100 terabyte lagringsutrymme och en optisk nätverksanslutning på tio gigabit per sekund.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Internetoperatören Time Warner Cable i USA menar att det är fel att Netflix låser ute alla kunder som råkar vara anslutna till just deras bredbandsnät och menar att kraven Netflix ställer på prestanda, minst fem megabit i nedladdningshastighet och gärna upp till sju megabit för bästa kvalitet, med råge uppfylls i Time Warner Cables egna nät. Andra menar att Netflix gör detta för att komma undan kostnader för att kunna distribuera sitt material i hög kvalitet till kunderna från sina egna servrar.

Svenska operatörer anslutna

De internetleverantörer som redan i dag är anslutna till Netflix Super HD inkluderar Cable Vision, Virgin Media, British Telecom, Google Fiber.

Operatörer anslutna till Netflix Super HD

Bahnhof

Com Hem

Universal Telecom

Ownit

Rixnet

Wexnet

NetAtOnce

T3

Bredband2

Listan bygger på våra egna tester samt information från läsare och vissa leverantörers kundtjänst. Om du är ansluten till en av operatörerna ovan men inte har tillgång till Super HD, kontakta din operatör.

Om du vill se om din operatör är ansluten redan nu kan du besöka denna sida. Om du inte har tillgång till Super HD kommer information att visas om detta på sidan, och vice-versa. Netflix rankar också de nordiska internetleverantörernas överföringshastighet varje månad, och här finns mätningen för december 2012.

Via Tele Citys anläggning i bland annat Bromma strax utanför Stockholm, som är en populär knytpunkt för internetleverantörer från hela världen, kan svenska internetoperatörer redan idag ansluta sig till Open Connect om de så önskar.

Apple TV generation 3, Sony Playstation 3 och Roku med 1080p-stöd finns bland enheterna som i dagsläget stödjer Netflix Super HD.

Vilken internetoperatör har du, och har du tillgång till Netflix Super HD? Kommentera gärna!

Skriven av
Kommentarer
67 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.