Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

GUIDE: Uppgradera till SSD

Det enklaste sättet att få en snabbare dator

En SSD kan man istället jämföras med ett stort USB-minne. Det finns inga rörliga delar, utan allt lagras i fasta minneskretsar vilket självklart minskar risken för krascher och därmed är betydligt säkrare än en vanlig hårddisk. Men framför allt är det hastigheten som skiljer. En SSD är oftast minst dubbelt så snabb som en standard hårddisk och även strömsnålare. Dock så är priset per MB betydligt dyrare samt att det ännu inte finns särskilt stora diskar. Men oftast är de tillräckligt stora för att klara att tillgodose de flestas behov i en bärbar dator.

Det man ska tänka på (främst i en stationär dator) är att det finns inget större värde att spara stora filer eller filer som används sällan (filmer, hela musikbibliotek, backups, etc) på en SSD. På en SSD ska man ha operativsystemet, program, filer som läses ofta för att det är då som man märker att datorn blivit snabbare. Man vill alltså ha sin systemdisk på SSDn.
I en bärbar dator har man oftast bara en hårddisk så då spelar det inte så stor roll, men använder man sig av en extern hårddisk så ska man lagra filer man inte använder så ofta på den.

2.5" vs 3.5"

Hårddiskar och SSD-diskar förekommer i flera olika fysiska storlekar, vanligast i stationära datorer är 3.5" men även "laptop"-storleken 2.5" förekommer numera i stationära datorer då båda storlekarna genom gränssnittet SATA-II har samma fysiska storlek på kablarna. Till bärbara datorer så är 2.5" allra vanligast, men även 1.8" förekommer. Så det man ska titta efter när man köper en SSD-disk till sin bärbara är att första se till att man vet vilken storlek och vilket gränssnitt man har på sin befintliga hårddisk.

I 95 fall av 100 på en modern dator är det SATA-II och 2.5". Har man en MacBook Pro från 2011 eller senare så har man stöd för SATA-III vilken är en uppdatering av gränssnittet och klarar 6Gbit/s istället för SATA-II som "bara" klarar 3Gbit/s. SATA-II är dock bakåtkompatibel med SATA-II så vill man framtidssäkra och flytta med disken till sin nästa dator så kan man köpa en disk med stöd för SATA-III ändå.

Vilket märke och modell man ska köpa ska vi inte gå in vidare i, men Intel, Corsair och OCZ är nog de tre största märken som oftast ligger i toppen på prestandatester.

I det här fallet använder vi oss utav en MacBook Pro 2011 men de flesta MacBook och MacBook Pro är uppbyggda på ungefär samma sätt. iFixit.com har bilder på hur man byter ut hårddisken till de flesta MacBooks. Det ska redan nu sägas att MacBook Air har speciella hårddiskar och SSD-diskar som är dyra och svåra att få tag på och det är inget man får byta heller utan att garantin bryts.
Till MacBook och MacBook Pro så får man för Apple byta minne och hårddisk utan att garantin påverkas. Övriga tillverkare kan ha olika regler. Man ska komma ihåg att om man behöver lämna in datorn för service kan man behöva sätta tillbaka originaldelarna då Apples garanti eller Apple Care självfallet inte täcker tredjepartsdelar. Man kan därför inte heller lämna in datorn för service hos en Apple Service Partner om nu den nya hårddisken eller SSD-disken har gått sönder. Då får man vända sig till tillverkaren eller återförsäljaren av den nya disken.

Har garantin eller Apple Care gått ut så är det ju inget man behöver oroa sig för.

Innan vi börjar byta ut hårddisken till en ny så måste vi göra en backup av den befintliga. Time Machine fungerar utmärkt, men man kan även testa Drive Carbon Copy. Ingen data är ju ännu förstörd och märker man senare att backupen inte lyckades så är det ju bara att stoppa i den gamla hårddisken igen och göra om backupen. Eller koppla in den gamla hårddisken via ett externt USB-kabinett.

Vi börjar med att lokalisera skruvarna för att öppna baksidan. Skruvarna är vanliga stjärnskruvar (Philips) och man ska bara se till att ha rätt storlek på skruvmejseln så man inte förstör spåren i skruvarnas huvud.

Skruvarna är väldigt små och det är rekommenderat att hålla till på en ren och tom arbetsyta så man hittar eventuella "smitare". Man ska även hålla koll på storleken på skruven och dess placering. Skruvarna är nämligen av olika längder. På bilden är de markerade av olika färger. De längre i blått och de kortare i grönt. Glömmer man bort så är iFixit.com en guldgruva som referens.

Efter vi har lyft bort locket så kan vi enkelt lokalisera hårddisken i grönt och minnet (RAM) i rött. (Vi kommer att göra en separat guide för minnet)

På bilden sitter redan en SSD från OCZ på plats men proceduren är ändå densamma. Vi skruvar av skruvarna markerade i rött och lyfter då hela listen som håller ena sidan av disken på plats.

Nu har vi lyft av listen och lagt den åt sidan. Nu kan vi enkelt vinkla ut hårddisken men var försiktig, den är fortfarande kopplad till en kabel som syns på bilden nedan.

Kabeln sitter som en list längst hela sidan av hårddisken och plockas bort genom att försiktigt dra den rakt ut. Man behöver även skruva av fästskruvarna (totalt 4st, varav 2st är inringade i rött) och flytta dessa till den nya disken.

Monteringen av den nya disken sker i omvänd ordning. Efter att ha flyttat fästskruvarna till den nya disken sätter man fast kabellisten på den nya disken. Passar sedan in skruvarna i den gummilist som sitter kvar i datorn. Sedan fäster vi listen som vi skruvade loss och skruvar fast den. Datorns baklucka passas sedan in i sina fästen, se till att den ligger kant i kant med datorns chassi. Till sist är det bara att fäst skruvarna igen. Kom ihåg att det är olika längder på dem.

När allt är på plats är det bara att starta datorn med en bootbar DVD eller USB-minne som har OSX på och hålla in Option-tangenten (kringlan) och välja att starta från OSX Installationsskivan. När installationsprogrammet för OSX startat är det bara att formatera den nya disken i Disk Utility och sedan välja att återskapa Time Machine-backupen.

Fördelar:
+ hastighet
+ säkerhet

Nackdelar:
- mindre lagringsutrymme
- dyrare

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.