Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
tvamvarg

tvamvarg

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Egen företagare i konsultbranschen. Använder mac när det går men tyvärr sitter kunderna ofta i PC-miljö och vill ha powerpoint som redovisningsformat...
  • Registrerad 2004-11-24
  • Senast aktiv 2014-05-15
  • Antal inlägg 239

Foruminlägg

De senaste inläggen tvamvarg har skrivit i forumet.

Jag bytte just från en MB Unibody (första alun) till en MBA. Jag hade satt i 8 GB RAM och en SSD (plus bytte optiska driven mot en hårddisk), körde SL 10.6.8. Underbar dator, bästa jag någonsin haft. Det som fallerade på gamla maskinen var batteritiden egentligen. Jag kan säga att det i övrigt inte var något direkt lyft att byta, trots att det gick från en C2D till en Core i5.
Något sämre touchpad, datorn 'fryser' korta stunder (väldigt kort, men märkbart) vet inte om det beror på ML eller strömsparfunktioner i Air. Dessutom var en piltangent kass så jag fick lämna in för byte av topcase, och på det tangentbord jag fick tillbaka så är 'h'-tangenten lite hängig/kass.
Så sätt i minne och en SSD (det är ju dessutom bara att byta hårddisk bara via batteriluckan!) så kommer din dator att vara lika bra som en nyinköpt, kanske bättre!

Testade även nyinstallation av SL, no go.
Det är något i samspelet mellan SATA-controllern och disken tror jag. Jag kan använda den som bootdisk från USB, funkar alla gånger.
Kanske kan fixas om jag lyckas lägga på EFI Firmware update igen trots att den redan är uppdaterad, men hittills har det inte funkat att göra det.

Testade till och med disken på en annan dator, lade på Ubuntu på den och bootade några gånger, inga problem. Så det verkar vara relaterat till just denna Macbook och SATA-interfacet.

Jag uppgraderade just min Macbooks SSD från en 60 -> 128, klonade först med CCC, testade sedan restore from Time Machine från installationsskivan (Snow Leopard)*, och sedan kloning med SuperDuper.

Läget har efter kloning blivit att ungefär varannan gång jag startar om datorn, så blir den hängande den på den grå skärmen med ett snurrande hjul. Men varannan gång funkar det, precis så snabbt som det alltid går med SSD.

Jag har kikat lite på verbose uppstart men det har inte gett något vad jag kan begripa.
Jag har gjort PRAM-reset ett flertal gånger, och jag har reparerat permissions säkert fem gånger.

Tänkte höra här om någon har någon ide om vad det kan bero på? Jag har inte hittat så många exempel på ett sådant här scenario, där det händer ibland, och ibland inte... Kan inte låta bli att misstänka disken, men vet inte hur jag skall kontrollera...

Finns det någon anledning att tro att dessa minnen:
WEBHALLEN.com - Kingston 8GB DDR3 PC3-10600 1333MHz (KTA-MB1333K2/8G) (2x4GB) (SODIMM) (Apple)
inte kommer att fungera i min Macbook Unibody 13" Core 2 Duo 2.0 GHz?

Jag menar, ingen kommer ju att officiellt säga att 2x4 passar i denna, men vi vet ju att det funkar. Men hur är det med klockfrekvens och dyl på dessa?

Edit: oups, det var inte ens samma pin-antal... Scratch that, then

Det blev följande: Kingston 8GB DDR3 PC3-8500 1066MHz (SODIMM) (2x4GB) (Apple). Funkar finfint.

Senast redigerat 2012-04-28 17:34

Jag känner inte att det här är helt rätt forum att ställa frågan i, men jag vet inte riktigt vart jag skall vända mig. Hoppas på tips från de kunniga, expertisen här på 99 om var jag kan ställa min fråga (dvs utanför 99.se) och få bra svar...

Jag vill att ett antal användare på företaget jag jobbar skall kunna signera dokument (pdf) och skicka till kunder. Kunderna skall kunna öppna dokumentet i sin pdf-läsare (troligen Preview eller Acrobat Reader) och få bekräftat så enkelt som möjligt att dokumentet är signerat av oss/företaget.

Mitt problem: jag vet inte bästa/mest kostnadseffektiva sättet att åstadkomma detta.
Vårt root cert idag innehåller inte dokumentsignering. Att köpa ett sådant verkar kunna kosta precis hur mycket som helst (nästan).
Billigare är att köpa individuella certifikat, men det motverkar syftet litet grand (men är ingen katastrof finansiellt sett).
Allra billigast är att använda sitt rotcertifikat men då kommer det ju inte att se speciellt verifierat ut i pdf-läsaren.

Dokumenten som vi skall skicka till kunderna är Swedac-certifikat som rör våra produkter. Man skulle kunna tro att Swedac hade koll på detta och kunde ge tips, men de kan inte ens säga vilka juridiska krav som ställs på en digital signering...

Hur många signeringar skall vi göra? Tja, i förstone med några pilotkunder kanske 1000 på ett år. Kanske 10000 om vi skall hantera alla kunders hela årskonsumtion av produkter.

Stort tack för förslag om rätt ställe att söka svar på frågan!

Med Skype?
Men du har nog rätt. Jag hade en 3G som inte ville lira med BT-headset, det var ett inte helt ovanligt fel på 3G i alla fall. För de flesta funkar det nog bra. Men sedan har jag testat att para BT-headset med iPaden för Skype, och det har inte alltid gått så lysande.

Mitt enda tips är: om du inte är beredd att chansa - se till att hitta någon som har testat exakt det headset du vill ha, för exakt det ändamålet (Skype) som du önskar. iPxx är sjukt kinkiga med BT, det är verkligen hit-and-miss.

99mac har betytt mycket för mig under min övergång till OS X. På senare tid har jag nästan inte checkat in alls vilket kanske är lite märkligt. Skall se om jag hittar något bra tillhåll i den nya modellen - bra tankar tycker jag och lycka till!

Ursprungligen av Montaren:

Får inte upp ios 5 när jag ansluter ipad 2 till itunes, vad är fel? Får upp 4.3.5 bara

Samma här. Kanske lika bra att vänta till imorgon. Då kanske uppdateringen laddar snabbare än 10 kB/s också
Plus att man har fått höra om risken för brick verkar stor.

Japp, manuellt är tanken, via de klienter (som då har mailen i sin lokala databas) som jag kan använda.
Jag är tacksam för assistans. Fast hittills har ingenting sagts om den mailserver jag faktiskt vill sätta upp, bara frågor om skälen till varför
Men jag tar och experimenterar lite när jag får tid helt enkelt. Det jag undrar över är om mailservern kan bråka för att den inte har full internet-access, och för att jag inte vill ha någon funktion för att skicka mail igång.

Du är ingen idiot
Men nej, det är inte det jag vill ha. Inte för att jag vet exakt hur Mail.app:s dataformat ser ut, men att ha det på en server känns mer framtidssäkert. Och så skulle jag kunna komma åt arkivet med både mac och win-mailklienter (IMAP). Och kanske också via Internet, då, om jag lyckas öppna rätt portar utåt.

En sökbar backup av mail är det jag är ute efter, just så.
Var läser du in beroendet till klienter, det där hänger jag inte med på?

? Sorry vet inte vad du frågar - min mailserver skall inte snacka med andra "mailsystem", bara IMAP-klient(er).

Någon annan som har någon tanke om detta?

Njae, men tack ändå. Till vissa av kontona kan jag inte ansluta valfri klient, utan har en anvisad sådan. Däremot kan jag ansluta anvisad klient till valfri server (exempelvis då min tänkta hemmaserver).

Vid närmare eftertanke vore det ju fånigt att inte ha tillgång till arkivet över nätet, så det vore väl fiffigt. Däremot ser jag inget behov av att någonsin använda servern för skickande eller mottagande av mail (bara risk för misuse och spam). Så där tillkom lite krav...

Jag måste bygga mig ett eget mailarkiv, där jag kan konsolidera mail från diverse olika konton, i syfte att ha en egen backup på allt.
Framför allt gäller det gmail-post, men även andra epostleverantörer.
Jag tänkte mig att sätta upp en egen mailserver på OSX Server (ett alternativ är en färdigpaketerad mailserver i en linux-vm från exv bitnami, men jag skulle gärna hålla mig i OSX-världen) och bygga en folderstruktur i IMAP som skapar lite ordning och reda. Min tanke är att jag aldrig någonsin skall publicera den mailservern utåt, den skall bara finnas tillgänglig på mitt hemma-LAN. När jag är hemma skall jag således med valfri mailklient kunna koppla upp mig och kopiera över/backa upp valfri mängd mail.
Jag ämnar inte skicka någon epost från servern, så någon uppsättning av SMTP är ej nödvändig.
Tanken med mailserver/IMAP är framtidssäkring - jag vill inte ha backuper i något proprietärt format (.pst) som kan bli krångligt att läsa vid senare tidpunkt.

Låter det tokigt? Om inte, vad behöver jag tänka på när jag konfigurerar mailservern och eventuella klienter för att det skall funka med lokal adressering, och alltså inte nödvändigtvis har tillgång till Internet (och slippa felmeddelanden från mailservern för att den inte är uppsatt mot Internet)? Tacksam för all input härvidlag.