Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
tvamvarg

tvamvarg

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Egen företagare i konsultbranschen. Använder mac när det går men tyvärr sitter kunderna ofta i PC-miljö och vill ha powerpoint som redovisningsformat...
  • Registrerad 2004-11-24
  • Senast aktiv 2014-05-15
  • Antal inlägg 239

Foruminlägg

De senaste inläggen tvamvarg har skrivit i forumet.

Ursprungligen av IngoX:

Om du vill ha Expressen först så är det en vanlig ethernet-switch du ska koppla på. Osäker på om d-linkens routerfunktion överhuvudtaget går att slå av helt. Om det går (så att d-linken bara fungerar som en ethernet-switch) så ska du i så fall inte använda WAN-porten på d-linken utan bara de fyra LAN-portarna.

Jamen så är det ju förstås <slaps head>!
Skall testa detta så snart jag kommer åt, borde ju vara rätt problemfritt. Stort tack.

Edit: funkar ju rätt bra. Det enda som jag inte begriper är hur de prylar som hänger på switchen nu får sina IP-adresser... Bara en av dem syns i DHCP client list (Airport Utility 5.6.1). Men det kan jag nog leva med.

Senast redigerat 2014-05-08 12:43

Hej,

Jag har en D-link DIR 615 (skitrouter men i alla fall) och en Airport Express (nya generationen).
Jag skulle vilja ha APXen kopplad till mitt modem, låta den serva huset med 2,4 och 5GHz-nät, och sedan hänga på D-link-routern på APXens LAN-port, och hänga på några trådade enheter på den - och ha de enheterna i samma nätverk (192.168.1.x) som de trådlösa klienterna.
Är det någon som kan ge mig lite guidning till hur detta skulle kunna göras och hur jag behöver ställa in respektive APX och D-link?
D-linken vill ju gärna agera DHCP och jag har testat både att slå av och på den funktionen, men får det inte att lira - jag vet inte vilken IP-adress jag skall ge routern (den har fått WAN-adressen 192.168.1.3 av APXen men har satt LAN-adress 192.168.0.1 på sig själv - om jag byter LAN-adress till typ 192.168.1.100 så får den ingen WAN-adress från APXen längre...)
Ja, som ni ser är jag inte så hemma på detta.

Jag satte upp det hela förut med D-linken på modemet och med DHCP, då spelade APXen med fint i bridge mode och lade upp sig som en DHCP-klient och kunde relaya WLAN-adresser från samma DHCP-range. Så det gick bra. Men jag skulle vilja testa att ha APXen främst och D-linken bakom, hoppas få högre stabilitet i det hela då.

Om jag lät D-linken vara DHCP med sin egen defaultadress 192.168.0.1 och DHCP-range 192.168.0.x så hade alla enheter Internetkoppling, men jag kunde inte nå de trådade prylarna från WLAN-uppkopplade enheter (på 192.168.1.x-nätet). Om det gick att öppna upp så att de var nåbara så skulle det kunna vara en variant också tänker jag. Men jag vill kunna sätta en server på trådad och göra den åtkomlig utifrån, så då måste 192.168.0.x-adresser vara routbara från APXen på något vis...

Jag gör det väl svårt för mig antar jag, men om någon har några tips om vilka settings jag kan labba med så tas de tacksamt emot.

Ursprungligen av austroton:

Hej!

Första gången jag postar här men har lurkat och fått svar på mina problem tidigare genom att läsa i forumet.

Nu är det så att jag har detta problem också och misstänkte att det var en feature eller bug, men något som var fel.
Dock måste jag säga att länkarna som verkar funkat i denna tråd säger mig väldigt lite, jag är inte extremt datakunnig men brukar med lite hjälp lösa det jag vill lösa så det jag undrar är om någon kan beskriva felet på ett lite mer lättförståelig sätt.
Fruktansvärt frustrerande att behöva vänta på att datorn ska bli användningsbar innan man kan börja jobba med den.

Tack på förhand!

Problemet bestod i att Mountain Lion skapade en sleepimage (en fil där innehållet i RAM sparas ner för Hibernation) och att denna lästes upp igen när datorn togs ur sleep - och detta trots att jag hade ställt in att Hibernation inte skulle användas (genom kommandot "sudo pmset hibernationmode 0"). Det tog lite tid för datorn att läsa upp filen från disk, i mitt fall ca 10 sek, 2 min låter väldigt länge men... Genom att ta bort filen sleepimage från /var/vm och ersätta den med en egen tom fil, och begränsa rättigheterna på denna fil så att operativsystemet inte kunde komma åt den - då skippades denna rutin vid uppstart och datorn blev användbar på någon sekund.

Om du provar detta så se till att du kan gå tillbaka, kolla vilken hibernationmode du hade, se till att din sleepimage-fil tas bort etc (ingen fara att ta bort en sleepimage som systemet har skapat, den skapas igen när datorn försätts i hibernation).
Rapportera hur det går.

Varför anges No Date på många filer i Save-dialoger i ML, när Finder visar korrekt datum på filerna?

Hade ett par screenshots också som jag tänkte bifoga inlägget men det går bara att länka till bild-URLer vad jag kan se här... Blir tretti klick för mycket för att jag skall orka göra det. Hoppas någon har sett samma fenomen eller kan ge ett förslag på vad som är fel.

Ursprungligen av tvamvarg:

Hjälper nog inte, men detta hoppas jag funkar: http://forums.macrumors.com/showpost.php?p=16...

Nu vaknar den snabbt som den skall. Det verkar ha varit det. ML-feature alltså.

Ursprungligen av kenjon:

Sätt till 1 igen, starta om och sätt till 0.

Hjälper nog inte, men detta hoppas jag funkar: http://forums.macrumors.com/showpost.php?p=16...

Ursprungligen av kenjon:

Raderade du image-filen när du satte hibernate till 0? Annars är det väl en gammal fil... fast det förklarar ju inte logfilen.

Jodå, det var rm -rf på den direkt efter justering av hibernatemode. Och nu har den dykt upp igen ser jag efter att jag tog bort den i morse.
Hur kan OS X få för sig att skapa en sleepimage när jag har hibernatemode 0!?!?!?

Hm. I Console finns en hel del meddelanden kring hibernate_machine_init och hibernate_page_list_setall; och när jag tittar i /var/vm så hittar jag minsann en sleepimage, detta trots att jag sedan länge kör hibernatemode 0. What gives?

Ursprungligen av maskh:

Självklart. Detta är nog inte mer intressant än att det är något fel i din dator. Jag hade gjort det enkelt för mig och kopierat allt viktigt till en extern enhet och sedan installerat om min Macbook.

Nja, inte riktigt min modell. Det var en anledning till att jag tröttnade på Windows, att ominstallation var svaret på alla problem. Tycker att det brukar gå att göra en diagnos i OS X, så hoppas på tips. Kikar runt i Console men har inget givet svar därifrån. Skall fortsätta titta då.

Ursprungligen av maskh:

Min nya Macbook Air (Mid 2012) har inte detta problem, så det är knappast en "ML-feature". Har dock inget lösningsförslag här.

Intressant! Har du någon iCloud påslagen i System Preferences?

MIn gamla MB Unibody 2008 med SL är körklar på mindre än en sekund när jag tar den ur sleep. Min nya MBA 2012 med ML kan ta allt mellan två och tio sekunder för att ta emot input. Är detta en ML-feature eller? Typ "måste ha nät först för att se vad som eventuellt kan finnas i iCloud innan jag låter användaren göra något dumt"? Kan väl leva med det men förundras över hur mycket som gjorts lite sämre med ML jämfört med SL.

Ursprungligen av Nicolas Gonzalez:

Hej på er, är n00bie här inne men jag har samma problem som Hallon och kan således välja min Panna i listen men får ändå inget ljud ut i tv...Kan det vara fel på adaptern trots allt? har en Mbp 2011-Aug...

Jag hade problem med att få ljud i min Panasonic via HDMI. Trodde först jag hade en adapter för äldre HDMI-standard så beställde ytterligare en från eBay (typ 3 dollar i stället för 179 kr och uppåt). Men när den kom så funkade inte det heller. Till slut hittade jag en tråd på discussions.apple.com som sade något om MIDI settings, och lo and behold: genom att öppna Utilities > Audio MIDI Setup och byta samplingsrate på outputen för Panasonic-TVn från 48000 till 44100 (eller något liknande, minns inte riktigt siffrorna) så funkade det (även med den gamla kabeln).

Kanske är något speciellt med Panasonic.

Idag hände något jäkligt skumt. Jag startade om datorn efter att ha installerat SoundFlower, och på ML-vis öppnades alla fönster så som jag hade dem innan. I mitt fall var de uppdelade på två desktops. Jag hamnade i Desktop 1 om jag minns rätt, och gick över till Desktop 2 innan alla program hade startat helt. Sedan bytte jag till Desktop 1. Då flyttades jag raskt över tillbaka till Desktop 2. Jag försökte använda Mission Control, byta med kortkommando, flytta programfönster - ja det mesta. Men varje gång jag försökte gå till Desktop 1, så kastades jag direkt tillbaka till Desktop 2.
Hur skumt var inte det?

Jag tröttnade på att leka med detta efter någon minut, så jag dumpade Desktop 2 och skapade ett nytt igen. Och nu funkar det som vanligt igen.

Jag skrev detta mest så jag inte skulle tro att jag drömt. Eller om någon möjligen har någon teori (helst testbar, vilket också innebär återskapande av problemet... lycka till med det!)

----
(Funderar mer och mer på att gå tillbaka till Snow Leopard, inte för detta men massa annat)

Japp, det får bli en rensa kakor (heter "website data" nu verkar det) och cache (fiffigt gömd under en Develop-meny nu i ML...)

Hoppas det funkar. Jag fick https en kort stund en gång efter att ha laddat om siten men den gick själv över till http efter en stund (go figure...).

Tack för input!

Gmail släpper https och går över till http såvitt jag kan bedöma av addressfältet (se bild). Jag har "always use https" i settings och har testat att ladda om sidan på olika nät.
Ligger felet i Safari eller på Google, eller någon annan stans? Köra Chrome i stället funkar, men jag vill gärna kunna använda Safari också...