Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Hetlund

Hetlund

Medlem
  • Namn Carl-Olof Hedlund
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2004-09-17
  • Senast aktiv 2021-03-19
  • Antal inlägg 32

Foruminlägg

De senaste inläggen Hetlund har skrivit i forumet.

Möjligen skulle Now Utilities StartupDisk kunna hjälpa dig. Men då måste du förstås först få igång datorn för att kunna installera det!

Har du provat att försöka starta med Tillägg avstängda? Om datorn startar men sedan hänger sig direkt brukar det väl vara något tillägg som krånglar. Håll nere shift-tangenten under start och se om det hjälper.

Annars finns det ett kommando "starta från extern enhet": kringla + alt + shift + backspace. Nu är det väl egentligen inte det kommandot du behöver, man försöka duger alltid.

Råkade hitta den här tråden. KFS som Lichi tipsar om verkar vara en liten guldgruva.

Det finns ett antal böcker med mallar och förlagor också. Till exempel "Mallar och dokument. Praktisk skrivbok för företag" från Björn Lundén Information - www.blinfo.se. Går att låna på bibioteket också. Under samma bibliotekssignum (O-någonting) kan man hitta en del andra böcker med mallar och förlagor och tips om dokumenthantering.

Jag har också funderat på att köra en PowerBook, eller rättare iBook, som stationär dator. I först hand för att jag vill ha en TYST dator. Jobbar mycket hemma, och bor i en väldigt tyst lägenhet. Och det är ju skönt!

Förutom Internet och mail blir det ordbehandling och enklare databaser för mig. + tjuvkopiering av musik-CD och någon gång bildredigering i Photoshop Elements, på amatörnivå. Ingen videoredigering eller spel. Hade tänkt ungefär en iBook med separat tangentbord och mus, kopplad till min vanliga 17 tums CRT skärm. Scanner och skrivare förstås, och Zip-drive för backup.

Den allra nyaste iBooken för 10.000 kronor verkar ju inte dum. Vad tror ni, skulle det fungera och bli verkligt tyst? Ska man satsa på en extern CD-brännare?

Annars har jag länge varit förtjust i eMacen. Ganska snygg och behändigt format. En modernare variant av Macintosh Plus, för oss som var med på den tiden. Men den är vad jag förstår inte särskilt tyst.

Eventuellt kan man ladda ner HotBurn för Macintosh här:

http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macos/14242&mode=info

Men det verkar vara en betalversion, $ 19.95

Senast redigerat 2004-10-17 18:45

Nja, åtminstone till min Iomega-brännare fick jag med en skiva. Den var för både Mac och Windows. Mac-versionen kom upp när jag satte in den i Macen.

Annars ska grannen kanske kontakta säljaren? Iomegas prylar brukar ju vara kompatibla med både Mac och PC. Jag lämnade nog med min Iomega-CD när jag sålde min brännare, annars skulle jag gärna ha skickat HotBurn till dig. Men som sagt, kolla in Iomegas hemsida.

Ursprungligen av Baron:

Kan man enkelt bränna till en extern Iomega USB2 CD-RW från OS9 utan tredjepartsprogram? Måste man isf ha 9.2? Grannen har kört fast.

Jag hade en Iomega USB1-brännare ett tag, men fick den aldrig att fungera ordentligt på Macen. Framför allt inte med Toast.

Men det ska finnas med ett brännarprogram - HotBurn - på CD:n som följde med Iomega-brännaren. Om grannen har original-CDn kvar ska det bara vara att installera HotBurn. Annars kan man eventuellt ladda ner det från Iomega.com.

Iomegas program brukar inte vara så känsliga för systemversioner. Jag har i många år använt en Zip-drive för back-up och annat, och den har fungerat helt perfekt. Men CD-brännaren var tyvärr en besvikelse.

Toast lite är nog förresten fortfarande gratis, men det levereras nog bara OEM, tillsammans med en brännare. Iomega har istället sin egen HotBurn.

Hej igen igen,

Nja, någonting med moderkortet och IDE-bussen är det, men det överstiger mitt förstånd. Macoteket hävdade t.ex. länge att man måste ha ett extra controllerkort för att montera en CD-brännare i en beige G3. Men det är alltså inte nödvändigt. Möjligen går det bättre om man gör det. (DVD-brännare är nog en annan sak.)

Så det är nog bara att köpa en CD-läsare och prova. Om du handlar i butik så försök att få den på öppet köp, eller åtminstone med bytesrätt, ifall det inte skulle fungera.

Lustigt, jag ser att varken InWarehouse eller Macoteket har vanliga CD-läsare på sina webb-platser.

Men både JME (jmedata.se) och Dustin (dustin.se) har enkla läsare. Från 99 - 179 kronor.

Jag har aldrig haft några problem med att boota från mina CD-läsare, men visst är det bra att kolla på Xlr8youmac. Mycket annat man kan hitta där också.

Ja, beige G3 är bra, jag har en sådan som huvuddator. "Snabbaste Macen hittills" hette det väl när den kom? Även om det är några år sedan.

I alla fall: det borde inte vara några problem alls att hitta en enkel 52x CD-läsare. Borde finnas hos varje PC-handlare och större elvarumarknad. Till och med Kjell & Co och Clas Ohlson har sådana. Säkert JME data och t.ex. Macoteket också. Borde väl kosta så där en 250 kronor.

Jag har haft lika olika CD-monterade i min beiga: LG GCR 8520B, vanlig läsare; LG GDR 8161B, DVD-läsare. Just nu sitter det en LG GCE 8520B CD-brännare i datorn. Enligt vissa uppgiftslämnare ska det inte fungera, men det gör det! Med system 9 och Toast.

LG:s och Samsungs CD-läsare verkar vara vanliga och pålitliga. Enda trixet är att se till att cd-spelarens släde inte går emot öppningen i frontpanelen på datorn. Alla LG-läsarna ovan klarar det. (Annars får man såga upp öppningen i fronpanelen, eller köra utan den.)

Tack, det blir väl till att improvisera lite.

Jag har också en brevmall där jag vill ha med sidhuvud och sidfot på sidan 1, men inte på de följande sidorna.

I AppleWorks kan man använda menyn: Utforma - Avsnitt, men det är ganska jobbigt att gå in och börja redigera när man sitter och skriver.

Ska se om dina kloka ord kan hjälpa mig.

Nu sitter jag här på lördagskvällen och smakar på det goda vinet och läser gamla inlägg på 99Mac:

Vet alltså inte om det hjälper dig, men har du provat DiscTracker? http://www.disktracker.com/

Jag har använt det själv till att katalogisera diverse CD-skivor som har följt med i datortidningar, och en del egna Zip-skivor med back-up osv. Fungerar bra för det ändamålet, men jag har aldrig satt mig in i de mer avancerade funktionerna.

Tyvärr kan jag inte hjälpa er Spelfällan, men ni kanske kan hjälpa mig:

Jag försöker också så långt möjligt att använda svenska versioner av alla program. På något sätt är det jobbigt med menyer och dialoger på engelska när man sitter och skriver på svenska. (Däremot går det bra i verktygsprogram - oftast har man inte något val där heller.)

Vill man ha svenskspråkiga program för E-mail och Internet för Mac OS 9 har jag bara hittat Outlook/Entourage och Internet Explorer. Har en gammal Eudora (Light?) 3 någonting på svenska, men den är inte så rolig.

Eudora 5 på svenska, var hittade ni den? Är det betalversionen?

Hälsningar

Hetlund

Snälla Danne V:

VAR hittade du lösningen på header/footer-problemet? Alltså att man får sidhuvud och/eller sidfot på sidan 1 men inte på sidan 2?

OCH finns det någon som vet om man kan fixa detta enkelt i AppleWorks också?

iView Media (non-pro!) följde med Toast 5.1, tydligen både för OS Classic och OS X. Ligger i mappen Roxio Photo.

Ett annat uppskattat - och liknande - program är Qpict. Shareware-program som kostar så där 300 kronor. Har inte länkarna tillgängliga här, men du kan säkert hitta det via t.ex. Google.