Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Hetlund

Hetlund

Medlem
  • Namn Carl-Olof Hedlund
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2004-09-17
  • Senast aktiv 2021-03-19
  • Antal inlägg 32

Foruminlägg

De senaste inläggen Hetlund har skrivit i forumet.

Det måste väl på något sätt finnas ett grund-dokument, men jag har ingen aning om var.

Det finns däremot en väg att komma runt detta: Skapa ett Textredigerare-dokument som ser ut precis som du vill ha det. Spara det på någon bra plats. Markera dokumentet och högerklicka och välj Visa info. Under första delen Allmänt klickar du i Malldokument.

Nu har du en mall som ser ut precis som du vill. Klicka på mall-dokumentet så kommer det upp en kopia som du använder för att skriva i.

Eventuellt drar du malldokumentet till Dockan också.

Hoppas detta kan hjälpa dig.

Det är inte så att du har råkat skapa en textruta? Det var i alla fall min första tanke. Händer det något om du klickar inne i rutan, eller kan du skriva inuti den?

Ja, och Graphic Converter hänger med fortfarande. Det är väl uppe i version 10 nu om jag minns rätt. Finns att ladda ner som demo också.

Affinity Photo och Pixelmator är som sagts ovan andra starka alternativ.

För "egengjorda teckningar i .jpg där man vill lägga in text" hade jag använt mig av Microsoft Word! Eventuellt med funktionen "Infoga Textruta". Eller kanske layoutdelen av Pages.

Edit: Det går faktiskt att infoga textrutor i Förhandsvisning också: Börja med att markera "Visa märkningsverktygsfältet" under menyn "Innehåll". Skapa en textruta genom att trycka på T verktygsraden. Anpassa texten genom att klicka på A längst till höger i verktygsfältet.

Senast redigerat 2016-12-25 10:04

Ja, det var konstigt! Jag har aldrig använt mig av den här effekten, men jag tänkte att jag skulle försöka nu. Använder Office 2011.

Enligt Excel Hjälp skall man markera objektet man vill färglägga och sedan gå in under fliken "Format". Där ska det finnas massor med val och alternativ. Problemet är att det inte finns någon flik som heter Format, eller har den funktionen.

Det enda jag hittar är färgläggningsfunktionen under fliken Start och underavdelningen Teckensnitt. Det går att färglägga celler därifrån, men det finns inga andra val, som toning eller mönster.

Ja, konstigt som sagt, fliken Format verkar alltså inte finnas. Undrar vad de tänkte på när de skrev Hjälpen?

~/Bibliotek/Application Support/iWork/mallar

Förresten: Är det verkligen FileMaker Pro 5 du har? Och lyckas du köra det med Leopard? Är det i Classic-läge då? Och fanns det fortfarande i Leopard?

FileMaker Pro 5 kom ungefär 1999, var skrivet för PowerPC-processor och "OS 7.6.1 eller senare". Men var alltså inte skrivet för OS X.

Om det nu verkligen fungerar så finns det ju en annan möjlighet, men enligt frågeställningen så är det väl det du vill undvika: Programmet är så gammalt så det finns ingen aktivering via internet eller annan "ringa-hem" funktion. Du kan alltså rent praktiskt installera programmet på hur många datorer som helst. Har du originalskivan kvar så fungerar den både på Mac och PC. Men det är alltså inte lagligt enligt licensavtalet. Å andra sidan så har ju FileMaker för länge sedan övergivit version 5. Och å tredje sidan så kommer du snart att få problem att köra ett så gammalt program.

En annan möjlighet är att du köper "Advanced"-versionen av FileMaker Pro. Du kan då skapa runtime-versioner av dina register, alltså register"appar" som går att köra fristående, utan att ha tillgång till det egentliga programmet.

Det finns också möjlighet att publicera databaserna på en websida, funktionen är inbyggd i de senaste standardversionerna av FileMaker Pro. De går då att läsa - men inte skriva in på - via webläsaren. Men då måste du förstås ha någon lämplig plats att publicera dem på.

Tänk också på att FileMaker är uppe i version 13 nu. Jag är inte säker på att du kan konvertera filer från FMP 5 direkt till FMP 13. Om jag inte minns fel så var det däremellan versionerna 7 - 11 som hade samma filformat.

Du kan också prova att installera det lilla verktygsprogrammet Onyx, om du inte redan har det. (Programmet finns i svenskspråkig version också.)

Under fliken "Underhåll" väljer du knappen "Bygg om" och kryssar sedan i "LaunchServices". Då byggs databasen som håller reda på just kopplingen mellan filer och program om och skapas ny och fräsch.

Onyx kan göra en massa andra bra saker också, men säkert förstöra om man inte vet riktigt vad man håller på med.

Om problemet är kvar:

Har du provat att göra "säker start" av macen? (Håll in shift-tangenten när du startar om, när sedan macen har snurrat färdigt så startar du om i vanligt läge igen.)

Har alla filer suffixet .xls?

Excel för Mac borde inte vara känsligt för filnamnen, men har filerna som krånglar några "konstiga" tecken i namnet? å, ä, ö, \ , - och så vidare? Eller bara ett tomt mellanslag?

Jag fick själv tips om de här sidorna:

free-clipart.net

1clipart.com

free-graphics.com

free-clip-art.net

free-clipart-pictures.net

Det finns en kille/företag på Tradera SE HIT - 25 000 St Royaltyfri Clipart [Fraktfritt] på Tradera.som säljer en ClipArt-samling, jag köpte den och tycker där finns en hel del fina bilder. Ganska lagom pris i alla fall.

Annars är väl den Stora Clip-Art samlingen Art Explosion [URL="http://www.novadevelopment.com/software/softw..."]. Inte alldeles billig, och det finns ingen "demo" att ladda ner.

Amazon (t.ex.) (själv handlar jag alltid från brittiska amazon.co.uk) har en hel del clipart-samlingar att erbjuda, men man vet som sagt inte vad man får innan man har köpt det.

Det gäller att läsa sina mail ordentligt:

Sista dag för uppgradering av FileMaker 7 är 26 september, ingenting annat.

Jaså du har redan Crossover? Jag vet inte om det rent tekniskt räknas som en emulering, men det är ju ett sätt att köra Windowsprogram på Macen. Har du provat att köra Visma genom Crossover? Antingen så går det, eller också går det dåligt eller också går det inte alls.

Eftersom du har Crossover måste du väl ha en ganska ny Mac, med Intel-processor. Då är det annars Parallels Desktop eller VMware Fusion som gäller. Båda kostar knappt 800 kronor och är ganska likvärdiga. Dessutom måste du ha en giltig Windows-licens/installationsskiva. (Men det går att installera t.ex. Windows 2000 i ogiltiga versioner).

En annan möjlighet är att uppgradera till Mac OS 10.5. Då får du tillgång till BootCamp, ytterligare ett sätt att köra Windows-program på Mac. Men här går det inte att fuska: du måste ha en giltig Windows XP Sp2-skiva med licens.

Förresten är det inte ett emuleringsprogram du behöver (om du har en Mac med Intel-processor). Parallels och Fusion heter väl virtualisering, och BootCamp kör Windows "native". Liten skillnad i praktiken kanske, förutom att det går snabbare än med t.ex. Virtual PC på en äldre dator.

Och förresten, förresten: varför kör du Microsoft Office i Windowsversioner? Det finns ju utmärkta Mac-varianter! Själv kör jag Office 2004, som man dessutom kan hitta billigt på Blocket och Tradera. Annars har ju nya Office 2008 kommit.

Om jag var riktigt sugen på 1000 plastkrokodiler skulle jag nog leta hos någon leksaks-grossist. Skulle tro att en vanligt liten leksaksbutik inte har så värst många leverantörer.

Gula Sidorna eller kanske hellre Emfas borde väl kunna ge en del uppslag på grossister.

Annars får man väl fråga företag som importerar diverse tingel-tangel från Kina och övriga Asien. Finns väl en hel del förstås, men alla vill de ju sälja.

Låter bra så långt. Får ta upp frågan med min uppdragsgivare också.

En annan sak som jag har funderat på också: När man lägger in en bild i ett fält i FMP, går det att göra så att när man klickar på bilden så får man upp den i stort format?

Det måste väl gå, man är ju så van att det är så det fungerar på Internet. Jag har bara inte orkat leta upp själv hur man ska göra det i FMP.

Jag skall göra en inventarieförteckning till en förening/organisation.

Har sedan länge en mall för inventarieförteckningar i AppleWorks, tänkte nu göra om den i FileMaker Pro (ingen idé att försöka konvertera - jag startar från grunden i FMP, det är ändå inte så stort jobb).

Men tyvärr vill inte föreningen köpa FMP till sig. Eftersom de (naturligtvis?) är PC så antar jag att de har åtminstone någon Office-version med Microsoft Access, men jag har ingen lust att börja jobba med Access.

Ett alternativ är förstås att göra inventarieförteckningen i Excel, har redan gjort ett ganska bra utkast till det, men det blir ju inte lika bra som i FMP.

Sedan slog mig tanken att jag kanske kunde göra en RunTime-applikation i FMP? Men hur är det: blir det en "read-only" applikation, eller kommer de att kunna lägga till egna poster i inventarieförteckningen? Om de inte själva kan lägga till nya objekt i inventarieförteckningen blir det ju lite meningslöst. (Eller kanske bra: då måste de anlita mig varje gång de vill uppdatera listan.)

Jag har aldrig gjort någon runtime-applikation, så jag vet inte riktigt hur de fungerar. Men, Ja, jag har tillgång till FileMaker Pro Advanced 8.5, så jag borde ju kunna lära mig det.