Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Demiurgen

Demiurgen

Medlem
  • Namn Mattias Matsson
  • Sysselsättning Rekomenderar blockeringsfuktionen för de som inte vill läsa vad jag skriver.
  • Registrerad 2014-07-30
  • Senast aktiv 2019-04-05
  • Antal inlägg 1705

Foruminlägg

De senaste inläggen Demiurgen har skrivit i forumet.

Homo Sapiens är ett extremt vanedjur. Hade t.ex. tangentbordet uppfunnits som ett iPad-tangentbord så hade alla skrivit och trivts och tyckt att detta var standard och haft inkörssvårigheter med ett fullstort. Notera att en del äldre skribenter sitter med sina mekaniska skrivmaskiner och inte kan förstå hur någon kan trivas med ett data-tangentbord.
Detta gäller allt. Vad som är "standard" och "normalt" ändrar sig hela tiden och människan anpassar sig snabbt. Bara minnet är kort.

Börjar bli OT...men men...

Att Staten fortfarande inte skilt sig från Kyrkan är en skam, ett brott. Vi lever i ett land där vår Statschef MÅSTE tillhöra Svenska Kyrkan, den är fortfarande politiskt styrd (kyrkoval!) och skatteuppbörden sköts av Staten. Skilsmässan för några årtionden sedan var bara en skimär, lurendrejeri, bluff.
Jag tror att - som du säger - man fortfarande "föds in i" kyrkoavgiften och aktivt måste gå ut (jag gjorde det när jag blev 18, ingen i min släkt är medlemmar i Svenska Kyrkan och ingen betalar skatten). Men hur gör man då en stor del av barn som föds i Sverige idag är från t.ex. muslimska familjer? Jag tror att man alltså inte föds in i Svenska Kyrkan idag (sedan 1996), man föds in till en AVGIFT till Svenska Kyrkan (som man föds in till alla andra skatter), skillnaden är att man kan tacka nej till denna skatt - den enda man kan tacka nej till. Detta är en skam, det borde givetvis vara tvärtom; man måste aktivt ANSÖKA om att betala skatten...eller det sundaste; Staten ska inte ha med detta att göra alls. Och varför får församlingar pumpa ut sin smörja i statliga P1 varje helg??!! Det är ju absurt...ännu en anledning att lägga ner Public Service. Hur många lyssnar på den dyngan förresten? Varför får inte muslimer, buddister, hinduer köra på i P1? Scientologer? Fornnordiska religionen med Tor och gänget? Vem f*n har bestämt denna policy? Varför törs ingen redaktion stänga ner denna medeltidsdynga i statsägd radio?

DNA registret används av polisen när de vill - har redan skett (Anna Lind-mordet). SÄPO kan lätt som en plätt gå in direkt de känner för det, they just do it och EFTERÅT uppstår liten debatt i ett par tidningar...en vecka typ.
Det är absolut omöjligt att ha ett statligt DNA-register utan att Staten - välj myndighet - närsomhelst kan använda det till vilket syfte som helst. Antingen gör de bara det och skiter i reglerna (har alltså redan hänt) eller så ändrar de reglerna med en omröstning i Riskdagen. Detta är en slags naturlag och historien stödjer min tes...och förnuftet.

Privata DNA-register är inte heller "skyddade" - en Stat kan närsomhelst bara klampa in och ta det...man säger bara att det gäller rikets säkerhet (ett par bombattentat räcker). Jag utgår med absolut säkerhet att ALLA DNA-register är helt öppna för en stats myndighet vid specifika omständigheter. Det är DÄRFÖR jag inte reggade mina barn i ett.

Ursprungligen av adress@mac:

Precis som att barnen föds in i kyrkan. Sedan kan dom kliva av och spara pengar motsvarande den nya TV skatten. För många ett 0-summespel.
DNA på barn kan vara bra av medicinska skäl. Dessutom kommer inga myndigheter åt det. Även hela vårdapparaten har problem med uppgifter ur det registret. Men i framtiden kan allt se annorlunda ut - även i Sverige.......?

Senast redigerat 2018-12-02 14:08

Jepp. Tur att man inte är född där. De håller dessutom på att "fysiskt" följa sina medborgare - ansiktsigenkänningssystem byggs ut i rasande fart i storstäder - många, många tusen kameror håller på att monteras upp och enorma serverhallar med AI och andra algoritmer kickas nu igång. Så, även om du lämnat telefonen hemma så vet de att du var på ett speciellt ställe vid en viss tidpunkt - de har video på dig där.
Hade Kina logistik och teknik för att ta alla miljarden medborgares DNA så skulle de göra det. Det kanske blir nästa steg.
I Sverige har vi DNA på alla som fötts efter 1976 (tror det var då ?) - om inte föräldrar på BB nekar detta (jag nekade staten mina barns DNA).
Det är DNA-register som är det totala mörkret...en dimension som Orwell inte kunde föreställa sig i sina vildaste fantasier. Varför? Jo, du kan undvika kameror, du kan dölja ansiktet eller maskera dig, du kan lämna telefonen hemma (eller ge fan i att ens äga en)...men du kan aldrig sluta lämna DNA efter dig i din vandring genom livet. Det är ofrivilligt och man kan inte välja bort det. Det är som att andas. Du kan inte neka till att du höll i en sak tidigare. Att du öppnade en dörr. Etc. DÅ är det totalt kört för den civilisation vi känner till idag. Endast en nationellt DNA-register ger total kontroll till de som sitter på makten...och det finns ingenting inom vare sig vetenskap eller historia som tyder på att ett land som har liberal demokrati alltid kommer att ha liberal demokrati.
Undrar om kineserna även har DNA-register på gång?

Ni som bara följde med skocken som avtrubbade svenskar och gav era barns DNA till Staten på BB kan radera allt på begäran - googla - det finns ett system för att rätta till misstaget. Låt era barn själva besluta - som myndiga - om de vill finnas i ett nationellt DNA-register - det är inget som vi föräldrar har rätt att besluta om. Tycker jag (som respekterar mina barn).

Ursprungligen av Andorr:

Och i Kina har Apple lämnat över hosting av iCloud och krypteringsnycklarna till kinesiska staten.

Amerikanarna är bara avundsjuka...det vill ju frenetiskt ha bakdörrar själva (till iPhone t.ex. - Apple hotades med att att få skaka galler när de nekade sist ). Så - detta är goda nyheter; hur ska amerikanska myndigheter i fortsättningen kräva bakdörrar i t.ex. iOS när det sågar China för att syssla med detta - utan att framstå som extrema hycklare? Å andra sidan; hyckleri har aldrig någonsin - vad jag vet - hindrat en politisk makt - t.ex. en regering med myndigheter - att dra i handbromsen.

Ursprungligen av omartint:

Har inte främst att göra med handelskriget, men mer med att undvika spionage och informationsläckor hos allierade (produkter från Huawei innehåller bakdörrar för kinesiska myndigheter).

"Parlamentet, Farmen och Kardashians" ? Det där är väl TV? Som jag sa; mina kids ser inte på TV och vet inte vad dessa ting är...kanske har de hört talas om Kardashians...är tveksam...ska fråga. (Kardashians är väl mest en amerikansk grej...och konsumeras mest av vuxna som jag vet...är en kulturell referens som jag inte tror svenska ungar är vana vid...i USA verkar det mest vara unga vuxna och 50-100-åringar som pratar om dom). Parlamentet och Farmen är väl också för medelålders svenska medborgare? Är det någon under 50 år som ser på detta?
Det konsumerar oerhörda mängder YouTube om allt möjligt, en del gaming-grejer (så klart), hur saker tillverkas, humor, får i sig oerhörda mängder kunskap & info om världen (meningsfull och trivial) på ett sätt som vi som är äldre inte fick. Ungarna vet så mycket mera om den stora världen än vad jag visste när jag var 9-13 år - och det mesta är på engelska så det blir nästan ett andra modersmål för dom. Tänker gör man även om man ser på rörliga bilder, de läser flera böcker än jag gjorde (har du hört talas om Harry Potter? - vuxna kör väl mest med ljudböcker numera?
Kidsen har en bildningsnivå som var helt främmande för 20-50 år sedan, de har högre IQ (den höjs för varje generation...om det är bra eller dåligt vet jag inte). Problemen med dessa skärmar är inte hjärnan, det har snarare med synen att göra...överdivet tittande på små skärmar nära ansiktet kan eventuellt göra ungarna närsynta...och en del får pajad socialfunktion och rör sig för litet (isolering, gamingsjukan) - men det är inget fel på hjrärnorna och de "tänker själva" och har fantasi och kreativitet som alla andra generationer av Homo sapiens...eller mycket mera som jag upplever det.

Ursprungligen av Le:

Har vi kommande generationer som inte kan lyssna och tänka själva utan att helst ha rörliga bilder för ögonen bävar jag för deras framtid. Sannolikt läser de då inte vare sig tidningar eller böcker. Min tid är då över bevars.
Går deras insyn i tillvaron via Parlamentet, Farmen och Kardashians "vill jag inte längre va' me".

Med TV - television - menar jag broadcast via radiovågor - vare sig de är modulerade i kabel eller via luften. Jag syftar alltså inte på en platt skärm. Netflix och HBO - som jag har - är inte allmänt känt som TV, det kallas för t.ex. "streaming" eller "VOD" (video on demand). Mina kids konsumerar YouTube och lite Netflix, på iPads eller dator - de kan givetvis se på en stor Sony-TV som jag har som skärm kopplad till en AppleTV, men det har bara hänt några få ggr. Att samlas kring samma underhållning verkar inte vara ungarnas grej...det händer, men 95-99% så tittar man autonomt på egna källor och är det kortare stunder tillsammans så är det något man ska visa....och det är på en iPad.

Ursprungligen av PaO:

Så dina kids ser inte på Netflix eller HBO eller Viaplay eller någon annan tjänst på en TV?

Förutom grundläggande info som har med civilförsvar, krishantering, katastrofhantering och rikets säkerhet att göra, så bör Public Service läggas ner. Att Staten sysslar med underhållning och journalistik hör Nordkorea till, inte en liberal demokrati. Korruption är också oundviklig i dessa Public Service-kolosser på lerfötter.

Jag har aldrig betalat licens...å andra sidan var det 10-15 år sedan jag konsumerade Public Service. Idag - och framtid - är det väl bara gamlingar som konsumerar PS? Mina kids ser då aldrig på TV över huvud taget...och radio vet de knappt vad det är.

Men...alla i parlamentet verkar älska PS (det är som med monarkin och drogpolitiken...ingen törs säga att kejsaren är naken av karriärs-skäl)...och folket tror jag diggar smörjan...så jag tycker det är bättre att skiten ligger på allmän skatt än denna Stasi-verksamhet som jagade medborgare och höll databaser med vem som hade vissa mottagare för informationsinhämtning och vilka som inte hade det (Nordkorea!!!). Säljare av dessa mottagare var enligt lag tvungen att berätta för Stasi vem som köpt en mottagare! Jezez! Hellre anonym skatt.

Trösten är att det bara krävs en iOS-update för detta - kan inte se att det skulle krävas annat. Så, det kommer nog...och man behöver inte köpa nyare padda.

Ursprungligen av nikka:

Nu när Ipad, tack och lov, fått USB-C är det enbart en sak jag saknar för att kunna börja använda min Ipad som en dator: stöd för Bluetooth-möss. Jag begriper verkligen inte varför Apple inte har lagt till musstöd i IOS likt det finns i Android.

Sant. Jobs hatade sådana "störningar" och smutssamlare. :-D. Problemet är naturlagar (ljus och brännvidd) - ska man ha en "tele"-glugg så måste avståndet mellan lins och chip vara specifikt...det är en naturlag. Ännu mindre chip kanske kan lösa det, men sådana finns inte idag utan att bildkvaliteten - t.ex. bruset - blir skit. Så - alternativet är att låta iPhone/iPad vara lika tjock som linslösningen kräver...och detta går tyvärr bort av marknadsskäl; tunnhet är säljfaktor...det har gått troll i detta med tunnhet och Apple är nog tvungen att följa det rejset oavsett vad de "tycker" (det finns en webplatt-konkurrens därute...Android, Microsoft). Det andra alternativet är att skippa "tele"-linsen och bara köra vidvinkel. På en iPad tycker jag detta skulle vara OK, men Apple vill givetvis inte ha en typ av kamera på iPad och en annan på en iPhone...DET skulle vara väldigt icke-Apple.
Så - även Jobs hade nog krupit till korset i detta fall (han gjorde det lite då och då när alla parametrar väl lagts på bordet). 1. Tunnhet is The King. 2. iPad ska ha kamera och "tele"-linsen gör att man faktiskt kan ta vettiga bilder. 3. Att iPad inte alls skulle ha en kamera är absurt, inte bara för AR och framtiden...utan miljoner människor använder iPad's i kreativa projekt...inte bara i skolor etc, utan även proffs. Exempel: filmproduktion, stopmotion, analys, ja, även regelrätt vanlig fotografering.

Det jag är tveksam över är att man tog bort analog ljudutgång. Man kan inte prodda musik (Garageband etc) genom Bluetooth, det ger för vidrig latency (det är därför telejacket är kvar på Macar och lär bli så många år till). Men...man tänker så här; den som vill prodda musik på en iPad (inte ovanligt) får skaffa en USB-C/minitele-adapter. Apple har räknat ut hur få/många de är och tagit ett beslut.

Allt som allt tror jag att jag skulle ha tagit samma beslut som Apple-ledningen gjorde. Apple kompromissar alltid FRAMÅT...inte BAKÅT (t.ex. bakåtkompabilitet) som t.ex. Microsoft är "tvungna" att göra p.g.a. sin enorma storlek och spridning bland jordens ALLA klasser med enormt olika nivåer av köpkraft och alla dessa enorma system inom företag, stater, kommuner, organisationer. MS sitter fast i sin egen storlek (de äger världen) så de kan inte rocka på lika hårt in i framtiden redan igår.

Som Apple-kund/användare är det ibland frustrerande eller t.o.m. chockerande (t.ex. när de byter operativplattform/chipplattform!), men man tar smällarna ty man ser vart de är på väg och man inser det sunda i det...det oundvikliga...de gör det bara före alla andra.

Ska köpa en iPad Pro till dottern i julklapp och räknar in kostnaden för möjligheter till laddning på många ställen (hon bor på två ställen t.ex.) - alltså är det intressant om man kan ladda den med äldre iPad-laddare som vi redan har en drös av, eller om det blir till att köpa in ett par extra nya laddare. Nya dockor på utvalda platser - dockor med USB-C-kontakt blir det också...när de dyker upp. Etc.

Ursprungligen av omartint:

Vad han däremot aldrig hade tillåtit ät utstickande kameror på sina enheter - varken telefoner eller plattor. Han var specifikt allergisk mot sådana taffliga och oestetiska lösningar.

Sådana kablar är vanliga - det är inte det det hänger på. Allt hänger på om Apple aktivt mjukvarumässigt spärrat möjligheten att ladda med något lägre watt. Hoppas någon här testar detta.

Ursprungligen av BlackSmp:

Om det finns en USB-A till USB-C kabel så kanske det går - jag har ingen aning om sådana finns

Någon som vet om man kan ladda nya iPad Pro med tidigare iPad-laddare? Laddaren som följer med nya iPad Pro har ju högre watt, men rent tekniskt ska även en äldre laddare med lägre watt kunna ladda...det tar bara längre tid. Alltså; har Apple satt in en "digital spärr" så att nya iPad pro inte laddar från ädre laddare...laddare med lägre watt?
(man har ju ett gäng "vanliga" iPad-laddare liggandes)

Bra...förutom en sak: huvudrollen! Jisses vilken tönt. Ser ut som ett överkänsligt litet barn. Att den mannen (man?) har varit militär (i krig!) är högst osannolikt. Han måste ha fått rollen via kontakter med produktionsbolaget. Sämre casting är det länge sedan jag såg. Ser gråtfärdig ut direkt det hettar till. Jag säger inte att han är dålig skådis, bara fel-castad.

Ursprungligen av PaO:

Bodyguard på Netflix
Mycket välgjord

Det har med monopol att göra - och i detta fall mjukvara/tjänst. Apple hotas inte - och har aldrig hotats - av antimonopolpolitik eftersom de bara är en - relativt - mindre spelare på marknaden.

Ursprungligen av Json_81:

Precis, Apples telefon kommer med Apples egna grejer.
Google däremot gör ett operativsystem som andra tillverkare använder.

I 10 år har jag drömt om att Apple erbjuder möjligheten av att slå ihop två AID's - många av oss som var med från början när Apple slussade ut molntjänster (det har funnits minst 3 versioner...kanske 4) har mera än ett AID. Men Apple vägrar göra detta och jag förstår inte varför.

Blockchain kommer att lösa sådana här saker i framtiden...hur snart det är implementerat är svårt att förutse. Tekniken är klar, men det är ett paradigmskifte och det är så oerhört många spelare på planen - med miljoner olika intressen - att själva marknaden är flaskhalsen. Jag kan dock föreställa mig att om 10-15 år så är identitetsäkring inget problem på Nätet. Allt vi har nu är bara primitiva temporära och klumpiga lösningar.