Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Demiurgen

Demiurgen

Medlem
  • Namn Mattias Matsson
  • Sysselsättning Rekomenderar blockeringsfuktionen för de som inte vill läsa vad jag skriver.
  • Registrerad 2014-07-30
  • Senast aktiv 2019-04-05
  • Antal inlägg 1705

Foruminlägg

De senaste inläggen Demiurgen har skrivit i forumet.

Jag har ett par 2 terrabytare. Den billigare sorten (ej "pro"). Använder en som pipeline/produktions-disk som jag har i fickan mellan jobb och hem - en Thunderbolt diskdocka på båda ställena - bara att dyka in och köra.
Har satt in 0,5-1 TB Samsung SSD's i 8 Macar (som systemdisk) nu sedan ett anatl år, funkar fint. Har också tryckt in SSD's i externa USB3-diskar som hade mekaniska diskar.
Bara stora NAS (när det drar iväg till 10-100 TB) är numera mekaniska diskar hemma & på jobb. Ser fram mot dagen då alla mekansika diskar är borta.
Men...svårt att föreställa sig att t.ex. Googles eller Facebooks dataparker (många petabytes) ska rulla på SSD's. Vad skulle det kosta?

Ursprungligen av SweSG:

Samsung kan det här med minneskretsar! Har ett par SSD:s från dom. 5-6 stycken i lite olika storlekar. Den största från dom ligger på 1TB. Inte lika snabb dock!

Jag tänkte bara att i sädant här fall så måste ju hundratals Apple-anställda ha noterat att de hör ljudet av den som ännu inte hoppat in i ett gruppsamtal. Om inte så betyder det att ingen - eller otroligt få - på Apple använder FaceTime gruppsamtal. Jag kan inte dra någon annan slutsats.

Ursprungligen av juanito:

Du vet väl vem som är Apples Beta testare. Det är sådana som vi här som inte kan hålla sig tills en stabil version är ute.
Hur många av dem testar sakar på riktigt och inte enbart rapporterar uppenbara buggar.

I mitt arbete har vi anlitat konsulter som utvecklare (kodare) det är klart uttalat att de själva ska testa sin kod.
Gissa vem som i slut ändan ändå måste testa de elementära grejerna, och sedan visa på hur problemet bör lösas för att garantera funktionalitet samt data integretitet i databaserna.

Senast nu validerade man ett värde mot ett formaterat fällt i användar gränssnittet. Sedan tar de bort tecken som (’.’,’,’,’ ’) vilket kan användas som tusentals separator eller ett decimal värde, lite olika beroende på var du är.

Vad ska man med kodare till egentligen?

Shit happens. Jag litar dock 1000 ggr mer på iOS än Android (Apple säljer prylar, inte mig).
Det som är absurt i detta fall är att Apple inte själva upptäckt bugen...om den nu inte är intermittent vill säga. Testade dom inte? Använder inte Apple själva FaceTime gruppsamtal? Man föreställer sig ju att det skulle vara en tjänst som Apples personal själva - på alla nivåer - har enorm nytta av och används hundra ggr per dygn? Jag fattar inte detta.

Man kan undra hur länge - om någonsin - det dröjer innan H.264 fasas ut. En industristandard är svår att reformera. H.264 totaldominerar ännu och jag ser inga tendenser till att det ändras. Vill man vara säker på att en video lirar på alla plattformer så kodar man H.264, det är videons jpeg/mp3. Filmar man med en DSLR, drönare, konsumentvideokanera, GoPro...H.264. Webcam och Wifi-cams: H.264. Broadcast (marknät och satellit): H.264 (oftast via mpeg2-mux). Allt: H.264. Inte ens H.265 (HEVC) har tagit över...en HEVC-video kan inte garanteras spela upp på alla plattformar, det är ett osäkert kort.
Vi får se...

Jag vill alltså att busslinjerna är utritade precis som T-banan och Pendeln. Som t.ex. SL's kartor på busstationer etc. Det finns en anledning till att SL väljer att producera dessa linjekartor - där kunden kan se alla busslinjer utritade med färgade streck - och publicerar dom överallt.

Söker och söker...jag söker inte, jag vill se hur bussarna går för att veta vilken jag ska ta, vilken/vilka som ev. går förbi dit jag vill. Tunnelbana och tåg/pendeltåg är utritade med färgade streck (meningslöst, vem har nytta av det? räls ligger där den ligger...typ... ), men inga bussar...ingen busslinjekarta, det är DEN som är intressant för många av oss som bor i Sthlm. Jag bor i innestan och vill helt enkelt se ett färgat streck med bussens nummer...då kan jag enkelt se om den/de går förbi dit jag ska. Det är så många av oss gör, vi tittar på busslilnjekartan (som SL har).

Ursprungligen av frazze:

Hur söker du i Kartor - skärmdump?

Hittar inga busslinjer (Sthlm). Det är det enda jag undrar över ibland...hur/var bussar/busslinjer går.

Har Swedbank. Blir det en bra lösning via AppleWatch - som ApplePay - så är allt OK för min del. Måste jag fortfarande ta upp telefonen för att betala får det vara, då fortsätter jag med kortet som vanligt.

Detta skulle nog ha kommit förr eller senare, med eller utan Trump och handelskrig. Gör ett tankeexperiment: Fråga folk (i "väst") 1980 - eller 1990 eller 1970 - om de tycker att det är en god ide att låta den kommunistiska diktaturen Kina bygga våra kommunikationsnät. De flesta skulle skratta och anse frågan helt absurd. Så, vad har hänt...vad är skillnaden nu? Mitt svar: Ingenting. Det är lika absurt att låta Kina (eller Nordkorea eller Vietnam) bygga våra kommunikationssystem idag som den var igår. Enda anledningen att en del tvekar är att folk har "glömt" vad Kina är bara för att de numera har en (statstyrda) kapitalistisk ekonomi, exporterar en massa, man kan resa dit och en del i väst gör bizniz med dem. Men faktum är ju att ingenting egentligen hänt, Kina är fortfarande en diktatur (de har inte ens internet, bara statskontrollerat intranet, som Nordkorea).
Att många i väst blivit så förblindade - eller åtminstone blåsta - av Kinas framgångar på den globala marknaden är tragiskt, historielöst. jag frågar dessa aningslösa: bör vi släppa in Nordkorea också (om de hade tekniken att sälja)?

Det finns en anledning att vi i väst inte köper t.ex. vapensystem av Kina. Detsamma gäller vital infrastruktur för kommunikation. Så har det varit sedan Mao tog över och egentligen har intet nytt hänt...förutom att Kina plötsligt har grejer att sälja. Obama skulle också ha satt stopp för detta, vilken president som helst. Ingen demokrati kommer att låta Kina bygga de mobila systemen eller några andra vitala kommunikationssystem, oavsett presidenter och regeringar. Några möten med civilförsvar/underättelsemyndigheter och politikerna fattar biffen.
Jag utgår från att även Ryssland skulle stoppas om de hade sådana här system att sälja. Det räcker med att en rysk oligark nära Putin äger för stor del i ett västregistrerat företag så är alla västliga underrättelsemyndigheter på alerten, man synar skiten och informerar politiskt ansvariga. Allt detta är sunt och bra och vi ska vara tacksamma för detta och alla som förstår vad t.ex. ett mobilt telefonnät typ 5G är för något har inga som helst problem med att hålla t.ex. Kina utanför här hemma i väst.

Förresten: ingen västlig stat skulle heller låta Kina ta över vitala informationskanaler typ nationella TV och radiostationer. Inte ens japan - en USA allierad - fick ta över CBS's broadcastavdelning, bara musikproduktionen (musikskivor etc). Varför? Är det OK om Kina köper SVT/SR? Staten har ju sålt ut annan statlig verksamhet? Ska Ryssland få köpa våra kraftnät och elproduktion?
Nej, det är självklart och så har det alltid varit. Lägg bara till ett till system - mobila nätverk - som bör lyda under civilförsvarets åsikter och analyser. Det är bara en ny teknik som kommit, en teknik som inte ska byggas av diktaturer, de kan bygga sina system hemma hos sig själv.

(Och jo; det ÄR skillnad på diktaturer och demokratier.)

Senast redigerat 2019-01-12 10:55

Chrome är en utmärkt browsern...tyvärr är Googles spioneri så extremt att jag inte använder den och rekomenderar inga vänner eller släkt att använda den. Chrome reggar ALLT du gör...t.o.m. det du skriver in i adressfältet! Alltså även när du skriver in en adress du redan känner till, inte bara när du söker! Google vill veta vad du redan vet och inte bara det du undrar över!
Om det inte fanns andra alternativ kanske...men nu finns det ju det...bra alternativ (kör själv Safari eftersom jag synkar mellan massor av iOS- och macOS-burkar).
Detta är också huvudanledningen varför jag aldrig skulle köra Android - ett OS som reggar ALLT du gör. Google lever på att sälja DIG, Apple lever på att sälja (dyra) PRYLAR (som jag idag har råd med). Jag undviker alltså Googles produkter så mycket jag bara kan. Om Apple började sälja MIG till andra företag så skulle jag tänka om. Jag är glad att Apple finns, ett företag som säljer prylar och inte info....en typ av företag som verkar vara på utdöende. Jag vill alltså bara ha PRYLEN/VERKTYGET, inte att mina vanor/tankar/beteenden - min användning av PRYLEN - säljs vidare som en handelsvara till företag och stater.

Copyswede? Finns de kvar? Allt är ju streamat numera...trodde de var nerlagda. Nå, de hänger väl med några år till...men det är ju ingen framtidsbranch direkt...ska de överleva så måste de övertyga politiker om att skatta servrar, men det blir svårt att skatta t.ex. Spotify och Netflix för att de har musik och filmer på hårddiskar i sina serverparker...de har ju liksom redan en deal med innehållsskaparna...och i t.ex. Netflix fall så äger de själva mycket av materialet.

Äntligen, nu kan man börja printa ut bilder som gigantiska posters - typ 6x4 meter. För det vill väl alla? Det är väl så vi lever med och konsumerar bilder?

Det var ju det jag sa.

("vanedjur" är för mig en sociokulturell grej)

Ursprungligen av martinator:

Tvärt om - homo sapiens är den art med utan jämförelse störst anpassingsförmåga (utan att behöva ta till evolution)...

Jepp, allt detta kommer att ske.
Tack och lov är sådana här saker - för mig - totalt ointressanta, det är I-lands"problem", det är inte viktigt. Homo Sapiens har mycket allvarliga utmaningar och problem att hantera närmaste 50 åren...så detta är för mig en gäspning. Nästan i nivå när det "stormar" kring händelser/personer i t.ex. en dokusåpa.

Ursprungligen av jonasn:

Översättning: "Vi har till slut lärt oss att algoritmer inte kan skilja på porr och barnporr och därför förbjuder vi allt med hud".

Jag bryr mig inte om beslutet som sådant, men jag fattar inte varför de bara inte kan säga det rakt ut: Algoritmer är inte smartare än såhär och de fungerar inte så bra som man tror.

I januari kommer ramaskriet över att saker som enligt texten är tillåtna OCKSÅ blockeras (av samma anledning, algoritmer kan inte skilja på porr, konst och politik) och i februari-mars nån gång kommer det en Aftonbladet-artikel om att nåns mammablogg blivit censurerad för att de hade en amningsbild där ett bröst syntes.

Dagens tvåcentare från Saida-Jonas.