Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Kom igång med NAS-lagring

Som tekniskt nyfiken har du säkert kommit i kontakt med bokstavskombinationen NAS, men vad är det egentligen, vad har du för nytta av det och hur kommer du igång?

Mobilitet, mediaserver och molntjänster

Appar och mediaservrar

Något som samtliga moderna operativsystem för NAS-enheter tillåter är extern åtkomst på ett antal olika sätt. Det enklaste att komma igång med är att använda appar på din smarta telefon eller platta. Både Synology och QNAP erbjuder appar för Android och IOS. Dessa appar inkluderar bland annat en app för att utforska dina bilder, en annan för video, en tredje för filutforskande av NAS-enheten, en fjärde för att hantera inställningar på NAS:en, med mera. Båda dessa ansluter till din NAS via aktuell lösnings molnfunktion, alltså Quickconnect och My QNAP cloud som vi nämnde tidigare. I bildserien nedan kan du se exempel på hur det ser ut när innehållet på NAS:en utforskas och beskådas med diverse appar.

Om du vill låta mediainnehåll vara allmänt tillgängligt på fler typer av enheter kan du även konfigurera NAS:en till att vara en mediaserver för strömmande musik och film. Detta åstadkommer du genom att installera ett paket för mediaserver-funktionen. Gemensamt för dessa är att de använder sig av DLNA och UPnP för att låta olika typer av enheter, exempelvis din TV eller spelkonsoler, ansluta till och spela upp mediainnehållet på NAS-enheten. Genom att öppna upp inställningsmenyn för mediaserver på din NAS kan du konfigurera vilket innehåll som ska bli tillgängligt för andra enheter, hur det ska presenteras där, med mera.

Gör din egen Dropbox
Molntjänster för lagring och säkerhetskopiering har blivit populära under senare år, men att lagra stora mängder data hos Dropbox eller dess konkurrenter kan snabbt bli en dyr historia. Moderna NAS-enheter ger dig dock möjligheten att sätta upp din egen "molnlagring" där du kan synkronisera kataloger på din dator med din NAS. Det åstadkommer du genom att aktivera en synkroniseringstjänst i NAS-mjukvaran där du sedan konfigurerar vilken/vilka kataloger på din dator som ska synkroniseras med NAS:en.

Om du väljer Synology öppnar du upp Pakethanteraren och installerar paketet Cloud Station Server. När det är installerat öppnar du tjänsten genom att klicka på knappen för huvudmenyn i gränssnittets övre vänstra del och väljer Cloud Station Server. Då får du upp ett par alternativ för nedladdning av mjukvara till din dator. Du kan ladda ner Cloud Station Drive som låter dig konfigurera mappar som ska synkroniseras, och du kan ladda ner Cloud Station Backup som säkerhetskopierar filer och mappar med versionshistorik, vilket innebär att du kan gå in och hämta en äldre fil än den som senast synkroniserades.

Du kan även ladda ner appen DS Cloud till din mobil eller platta och bestämma vilka kataloger på din NAS som ska synkroniseras till din mobila enhet. I moderna versioner av Synologys operativsystem DSM kan du dessutom installera en app som heter Cloud Sync. Där kan du koppla ihop din NAS med ett antal molntjänster som Dropbox, Onedrive, Google Drive med flera och synkronisera innehållet på dessa med mappar på din NAS.

En schweizisk lagringskniv

Det vi har tagit upp här är ett axplock av alla funktioner som moderna NAS-produkter är utrustade med. Det finns gott om ytterligare funktioner att utforska om du tar klivet in i nätverkslagringens värld, men med denna artikel ska du förhoppningsvis ha ett tillräckligt underlag för att avgöra om det är något för dig. Om du saknar något får du mer än gärna höra av dig så att vi kan ta med det till framtida artiklar.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.