Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

En vecka med android

Dag 2 – synkronisering och överföring

UPPDATERAD. Redaktör Jakob Nilssons vecka med en Samsung Galaxy Alpha fortsätter. Idag försöker han synkronisera sina kontakter och kalendrar – men det är inte alltid helt enkelt att byta från ett ekosystem till ett annat.

Sedan tidigare använder jag Apples Icloud-tjänst för att hålla reda på mina kontakter och synkronisera mina kalendrar. När jag nu är tillfällig Android-användare vill jag hitta ett smidigt sätt att överföra mina adressregister och mina kalendrar till den nya telefonen.

Hade jag sedan tidigare använt Google för att synkronisera och spara mina kontakter hade det här inte varit några problem, då hade jag bara loggat in på mitt Google-konto och allting hade synkat, med Icloud finns det inget sätt att komma åt från Samsung-telefonen. En snabb sökning på appbutiken ger en del resultat som utlovar synkronisering alternativt överföring från mitt Icloud-konto.

De flesta av dessa appar från tredje part kostar dock pengar, och det översta alternative Sync for Icloud inger knappast förtroende. Appen kräver tillgång till mitt Icloud-konto, vilket den naturligtvis behöver för att göra sitt jobb. Men inloggningen sker via det vanliga webb-gränssnittet och ger mig inga skäl att lita på att appen vet vad den gör. Jag vet inte hur noga appar från Google Play kontrolleras, och har ingen koll på appens utvecklare. Jag vågar helt enkelt inte fortsätta, och bestämmer mig för att strunta i synkronisering och nöja mig med att göra en regelrätt migration.

Jag återgår som hastigast till min Iphone för att se om jag därifrån kan exportera mina kontakter, men lyckas inte där heller. Till slut slut löser jag problemet genom att exportera mina Icloud-kontakter från en Mac i form av ett Vcard, och sedan mejla det till mig själv. Jag tar emot meddelandet på min Samsung Galaxy Alpha, sparar bilagan och därefter kan jag importera kontakterna i appen Kontakter.

Det är inte särskilt smidigt, men det känns mestadels som Apples fel som borde bygga in bättre exportfunktioner i sin molntjänst. Jag hade velat se en funktion i IOS, eller åtminstone på webbplatsen för Icloud för att exportera innehållet.

Kies, Smart Switch och Sidesync

Från Samsung får jag senare tipset att använda Mac-appen Smart Switch, som ska underlätta flytt av data. Det ser från början fint ut, men innebär en rad nya problem. Till att börja med går det bara att använda Smart Switch från en Mac eller pc, så det krävs fortfarande en dator för att utföra flytten. Det finns en mobilversion av Smart Switch också, men den fungerar bara mellan två Galaxy-mobiler så där har IOS-användare ingenting att hämta.

Det andra problemet är att Smart Switch verkar ha spårlöst försvunnit från Samsungs webbplats. Nedladdningslänken leder nämligen till en helt annan app som heter Sidesync. Såvitt jag kan bedömma är det en app som låter mig få upp telefonens skärm på datorn så att jag kan fjärrstyra telefonen. Säkert en användbar app, men den hjälper mig inte alls att bli kompis med Samsungs ekosystem eller överföra min data.

Genom att klicka mig fram via Samsungs supportsida hittar jag appen Kies som utlovar ungefär samma sak, nämligen att flytta innehåll från min Mac till Samsung Galaxy Alpha. Inte heller denna app hjälper mig att gå direkt från IOS och Icloud till Samsung eller Google, men det är åtminstone rätt app som kommer ned, och den installeras på datorn och verkar fungera som den ska. Den synkroniserar snällt innehållet från datorns kalender och adressbok, och lägger efter några minuter dessa på telefonen.

Jag lyckas däremot inte använda appen för att synka åt andra hållet – kalenderhändelser som jag lägger till i telefonen följer inte med tillbaka till kalendern på datorn, inte heller mellan två lokala kalendrar som inte blandar in molnet.

Väggar mellan plattformar

Sammanfattningsvis är det onödigt krångligt att flytta kalendrar och kontakter mellan två ekosystem, ett problem som jag tycker alla tillverkare bär gemensamt. Hade detta varit fråga om en permanent flytt från Icloud hade det inte varit så stor sak att göra en exportering på det sätt jag gjorde. Det som stör mig nu är att jag ska tillbaka med alla kontakterna igen om en vecka. Jag vet inte heller hur de Apple-användare som endast har IOS-enheter går till väga, för såvitt jag kan se finns inga exportmöjligheter direkt från en Iphone.

Till nätbaserade tjänster som Googles fördel är att de utgår från att det ska gå att komma åt och synkronisera med ett flertal olika plattformar och enheter. Apples Icloud däremot är bara för Apple-produkter, vilket gör det oerhört smidigt och välfungerande så länge en håller sig inom Apples ekosystem, men betydligt krångligare för den som (tillfälligt) vill lämna det.

Det är dags för enkla och tydliga verktyg för att migrera sin data från en plattform till en annan. För den som planerar att använda flera mobila enheter av olika märke känns ett Google-konto eller möjligen Yahoo som det enda alternativet.

UPPDATERING:

Samsung meddelar att informationen på webbsidan om Smart Switch är inaktuell, och att appen Samsung Smart Switch Mobile stöder import av information från Icloud direkt. Efter ett snabbt test kan vi konstatera att det fungerar, och kan överföra både kontakter, kalendrar, bokmärken, meddelanden, samtalsloggar och media från Icloud. Därmed behövs ingen dator som mellanhand.

Det är dock fråga om en import, så det går inte att fortsätta synka mot Icloud (till exempel för de som har en Ipad och en Galaxy Alpha), men för den som gör en flytt är detta ett utmärkt verktyg. För att det hela ska fungera krävs också att tvåstegsverifiering på Icloud stängs av.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.