En vecka med Android

Dag 4 – Internet och greppvänlighet

Veckan med Android fortsätter, och idag ger sig redaktör Jakob Nilsson ut på internet med hjälp av olika appar, hittar funktioner han gillar, och reflekterar över hur han hanterar sina telefoner.

Det är ganska talande för hur vi använder våra mobila enheter nuförtiden att jag under min vecka med Android har använt den att ringa med endast två gånger. Däremot har jag varit ute på internet dagligen. Facebook, mejl, Instagram, Dropbox, Whatsapp och Flipboard hör till de mest använda apparna, förutom själva webbläsaren.

Samsung Galaxy Alpha erbjuder från start två webbläsare – en som kort och gott heter Internet samt Googles alternativ Chrome. Sympatiskt nog får jag välja vilken av dessa som ska vara systemets standardalternativ, liknande hur det fungerar på en dator. I praktiken märker jag väldigt liten skillnad mellan de båda alternativen. Båda stöder sådant jag förväntar mig, som flera fönster och bokmärken. En sak jag gillar med Chrome som vad jag kan se inte fungerar i den andra webbläsaren är möjligheten att hoppa mellan öppna flikar genom att svepa från sidan.

Att det finns två webbläsare med från början kan ge otydliga signaler för nyblivna telefonägare. Min gissning är att de personer som är bekanta med Chrome sedan tidigare troligtvis kommer välja det alternativet, medan de som inte är det snarare går på beskrivningen "internet" och väljer standardwebbläsaren. Om det finns viktigare skillnader mellan de båda är det åtminstone ingenting jag hittar under min vecka, och båda läsarna fungerar utan några direkta problem.

När det gäller internetanslutning finns det också en del inbyggda funktioner som jag verkligen uppskattar, och som jag gärna skulle se en motsvarighet till i IOS. En sådan sak är att det går att se väldigt tydligt vilka appar som använt mest mobildata. Det går att få fram även i IOS, men med den grafiska framställningen i Galaxy Alpha blir det väldigt tydligt vilka appar det är som drar data, och det blir lätt att att vidta åtgärder.

Ett annat bra verktyg för att hålla koll på mobildata är möjligheten att sätta en gräns för hur mycket datamängd som ska användas, och att systemet kan varna när det börjar bli för mycket. På detta sätt går det smidigt att se till att alltid ha några megabyte kvar när det börjar närma sig slutet på månaden, så att det i nödlägen går att kolla in en viktig profil på Facebook eller ladda hem ett recept i matbutiken.

Ett redskap i livet

Varje ny Iphone jag skaffat har behandlats som en dyrbar klenod den första veckan. Jag har omsorgsfullt lagt den på bordsskivor och andra underlag, och försiktigt lyft upp och ner den ur fickor. Efter en tid med den nya telefonen brukar det här gå över, och till slut fiskar jag upp mobilen ur jackfickan mellan pekfingret och tummen, och kastar den utan att tveka ifrån mig i soffan.

Bra grepp, men det rings sparsamt.

Vad gäller Iphone 6 har jag fortfarande inte kommit till det stadiet, och några faktorer bidrar också till att jag tror det kommer ta längre tid än vanligt. Dels är Iphone 6 både större och tunnare än tidigare modeller, vilket skapar en känsla (sann eller falsk) att det finns mer av telefonen som kan gå sönder. Dels känns den utstickande kameran på baksidan som om den ständigt riskerar att fastna i något, och slutligen gör telefonens rundade former att greppet om den är halare än den blockiga design med skarpa kanter som Iphone 5S hade. Det känns lite som att bära omkring på en mycket dyrbar tvål.

Samsung Galaxy Alpha ligger stadigare i handen. Det löstagbara baksidestycket kanske inte är det vackraste jag sett, men det har högre inbyggd friktion än Apples putsade bakstycken i aluminium och plast. De ganska skarpa kanterna runt Galaxy Alpha, som faktiskt påminner mycket om Iphone 5-designen, bidrar också till att jag upplever att fastare grepp om den här luren.

Jag skrev i måndags att Samsung Galaxy Alpha kändes plastigare, och det gör den verkligen. Men det ska inte bara tolkas som någonting negativt, för jag märker att jag inte alls är rädd om den på samma sätt som en Iphone. Designen med plast och löstagbar baksida tycks liksom inbjuda till styvmoderlig behandling på ett sätt som glas och rundade kanter inte gör.

Imorgon:

Jakob skickar iväg Samsung Galaxy Alpha, och summerar veckans äventyr.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.