Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Stefan W

Stefan W

Medlem
  • Namn Stefan Wirtén
  • Registrerad 2013-09-01
  • Senast aktiv 2014-02-20
  • Antal inlägg 12

Foruminlägg

De senaste inläggen Stefan W har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av johan_tanying:

Men bir utsnittet uppförstorat eller just bara ett utsnitt (av den inte alltför höga upplösningen 2332x1440)?

Att veta hur stor en jpeg-fil blir på disk är helt meningslöst och säger ingenting om dess upplösning. Om du markerar med quicklook i Finder kan du se hur många pixlar i bredd och höjd den har (om du nu inte har tillgång till något bildbehandlingsprogram).

Själv brukar jag antingen 1) googla efter högupplösta kartor över vad jag nu behöver, eller, 2) gå till maps.google.com (både när det gäller satellitbild och karta), zooma till lämplig skala, fota av lämpligt utsnitt av skärmen med cmd-ctrl-shift-4 - klistra in i Photoshop - klicka tre gånger i kompassrosn på skärmen åt lämpligt håll (= lagom mycket överlapp) - klistra åter in i PS och flytta/nudge tills den hamna på pixeln rätt - rinse-and-repeat tills hela utsnittet är täckt av skärmavbilderna.

Obs att man _inte_ skall använda programmet Google Earth utan just hemsidan. Detta då man i programmet har noll koll på skala, och att terränghöjdskillnader gör att delbilderna inte går att klistra ihop.

Lång tid? Inte speciellt. Man kan också köpa Pro av Google Earth men är låst till max 4000x4000 pixlar (typ).

Tack för tips. Jag kollar upp detta!

Kanske gör jag fel, men när jag tankar hem ett utsnitt av en karta från OpenStreetMap som jpg-fil blir upplösningen alldeles för dålig. Fakta i målet: Grundkartan (om jag fattat rätt) är på 2332 x 1440, utsnittet som jag sedan gjort hamnar då bara på 348 K och det ser rätt uselt ut när man tar in filen i FCPX.
Gör jag fel? Kan någon i så fall förklara hur man tar hem kartor med bättre upplösning från OpenStreetMap? Eller finns det andra källor? Jag är inte ute efter några specialkartor utan kanske något som motsvarar den gula kartan på typ 1:20 000, eller den gröna kartan. Jag skulle naturligtvis kunna köpa det jag vill ha på Lantmäteriverket, men jag har ingen lust att betala en massa när jag inte ska använda kartmaterialet kommersiellt. Mitt projekt är mera för "hemmabruk" och de letar man efter öppna källor.

Tack, hummel och reboot81. Very helpful!

Jag söker tips på bra kartor att använda vid filmproduktion i FCPX. Kartor man googlar på nätet är oftast av för dålig upplösning om man vill beskära, göra en Ken Burns-effekt, animering eller liknande. Sitter någon inne med förslag på någon guldgruva? Just nu söker jag kartor över svenska landskap, men frågan är mer generell. Nästa gång kanske jag vill ha en karta över Storulvön, eller Visingsö, eller Kalifornien... Alla tips på bra kartor välkomnas!

OK. Bara för att testa har jag ikväll lagt upp en mapp med samma film i fyra olika format:
1) Master-filen från FCPX
2) 720p genom Compressor
3) 1080p genom Compressor
4) mpeg-2 genom Compressor
När jag försöker dra och släppa de olika filerna hittar iDVD bara 1), 2) och 3) i mappen. 4), alltså mpeg-2 versionen, hittar den över huvud taget inte.
Ska man av detta dra slutsatsen att man kan gå direkt från Masterfilen till iDVD istället för omvägen över Compressor, och att iDVD själv konverterar filen till mpeg-2?
Jag får väl fortsätta mina efterforskningar i morgon.

Tack hummel, det var klargörande.
Nu har jag en blue-ray, men vill bränna så att dvd'n fungerar i vanlig spelare också. Och principen måste ju vara densamma.
En fråga till, sen är jag nöjd, tror jag;-)
Om jag skapar och bränner dvd'n med iDVD, måste man då gå vägen över Compressor över huvud taget, eller fixar iDVD att direkt "transcoda" min masterfile som jag skapat i FCPX till rätt format?

Tack keptang för snabbt svar. Bra, då använder jag mpeg-2 formatet!
Men bara för att lära mig mer; Vad är skillnaden mellan de två Create DVD-formaten (mpeg-2 och dolby digital)? Och vad skulle hända om jag använde det format som jag redan "transcodat" till (720p)? Kan inte en vanlig dvd läsa det formatatet? Please, enlighten me!

Kan någon reda ut detta åt mig?! För att lägga ut mina filmer på Vimeo kör jag min Master-kopia i Compressor och gör om den till HD 720p. Så långt är allt tämligen enkelt. Men om jag skulle vilja bränna en fysisk dvd av filmen, vad gör jag då? Ska jag bränna i HD 720p eller HD 1080p? I Compressor finns också alternativet Create DVD, med underalternativen Dolby Digital och MPEG-2 för DVD. Vad är skillnaden mellan alla dessa alternativ och vad blir bäst?

Tack för svar, Johan!
Jo, jag har också tänkt på iDVD. Men precis som du skriver verkar ju Apple mer eller mindre ha lämnat programmet åt sitt öde. Jag tänkte att det borde finnas någon annan därute som är på tårna och utvecklar ny, modern programvara. Jag kollar upp Toast, har fått det tipset från andra också.

Jag tänker börja bränna dvd-skivor med videofilmer som jag producerat (i Final Cut Pro X). Nu söker jag ett bra program för att komma igång och skapa dvd. När man ändå ska börja från början och lära sig ett nytt program kan det ju vara värt att kolla med andra om det finns tips på bra programvara. iDVD finns ju redan på datorn, men finns annan programvara som är bättre? Den får kosta en slant, bara den är bra. I första hand vill jag skapa videoprojekt som består av flera olika videofilmer, men jag vill också ha möjlighet att skapa projekt med bilder och/eller musik. Mitt fotoarbete gör jag mestadels i Lightroom, men om det inte fungerar att hämta bilderna direkt därifrån kan man ju alltid flytta över dem till iPhoto eller Finder.
Tacksam för goda tips och idéer.

Ursprungligen av disktant:

Är loggan enkel så fungerar det ofta bra med gratistjänster
Googla "vectorize online"

Ursprungligen av TureB:

Vector Magic är helt suveränt!!

Ursprungligen av Niklasinorr:

Grafik skapad i Keynote är ju redan i vectorformat, väl? Om du sparar en Keynotesida som PDF så kan du använda den och skala om den i ex Indesign eller Pages...

Tack för svaren. Jag gjorde som Niklasinorr föreslog. Lite knepigt först att isolera loggan från bakgrunden, men jag fick till det med alfa till slut. Nu har jag pdf-filer med loggan som jag gjort mallar och annat med under dagen. Det blev riktigt bra.

Tack igen!

Jag har gjort en logga i Keynote. Nu skulle jag vilja vektorisera den så att jag kan använda min nya logotyp i olika grafiska sammanhang. Är det någon som vet hur man gör? Finns det något lämpligt program för konvertering och vidarebearbetning? Eller måste jag skaffa Illustrator (eller liknande) och göra om jobbet?
Tacksam för tips och råd!

1