Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
citygirl76

citygirl76

Medlem
  • Registrerad 2011-06-13
  • Senast aktiv 2021-01-12
  • Antal inlägg 135

Foruminlägg

De senaste inläggen citygirl76 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Zeugma:

Det går inte att säkert nollöverskriva en SSD via Mac OS X. OS:t stöder inte detta. Du behöver Gparted Live. Eller Ubuntu Live med Gparted på. Eller Windows, gud förbjude... Läs mer här: https://blog.macsales.com/46199-how-to-secure...

Tack, ska titta på det. Användarkontot är raderat redan. kan man annars nöja sig med att ha formaterat om hårddisken?

Hej,
jag har vidtagit alla steg som Apple rekommenderar inför försäljning av min MacBook från 2014. Misstänker att en formatering av hårddisken inte är tillräckligt om någon, mot all förmodan, vill återskapa mina filer. Kan jag anv Skivverktyget för att göra en säkrare radering av hårddisken och hur många gånger ska jag i så fall skriva över informationen?

Tack på förhand!

Ursprungligen av Ida Blix:

Njae, så illa är det inte. Telefonen konverterar automatiskt till jpg när du delar med icke-Iphones eller sociala medier exempelvis. Jag kan öppna och fixa HEIC i Adobes program om jag vill.

Så bra! Då kanske det inte är ngn idé att fota i jpg?

Ursprungligen av Innis:

Förstår inte varför du vill använda ett format som både är sämre och tar upp mer utrymme.

För att jag vill kunna använda andra program än bara Apples och vad jag förstått är det formatet endast kompatibelt med Apples system

Med installationen av den nya programvaran till Mac följde att alla mina bilder bytte format till Apples HEIC. Har nu ändrat inställningarna i kameran på telefonen så att bilderna ska sparas som jpg. Uppdaterar telefonen så fort ny version av iOS kommit så jag fattar inte varför detta ändrats först nu. Förstod det som att problemet uppstod redan med iOS 11.

Hur får jag tillbaka jpg? Läste om en programvara som heter iMazing. Bra?

Mitt bibliotek består av ca 6000 bilder. Bilder har börjat svaja rejält sedan en tid tillbaka. Hänger sig och framförallt redigeringen tar lång tid, släpar efter tangenttryck. Importerar ganska många bilder nu som jag scannat från gamla negativ. De är inte speciellt stora, men Bilder verkar ha svårt att läsa av informationen med jämna mellanrum.

Kan det ha med datorns ålder att göra, våren 2014? Datorn funkar Ok för övrigt.

Ursprungligen av breather:

Ja, du kan inte ändra namnet på bilderna medan de är inlagda i Bilder appen. Du måste lägga in dom i NameChanger från mappar i Finder. NameChanger ändrar bara filnamnet, inget annat.

Vill du ändra EXIF/META data (ex datum när bilden är tagen) så måste du nog använda ExifTool och även där måste du plocka ut bilderna från Bilder appen och sen stoppa in dom igen.

Jag är hyfsat säker på att få bilderna sorterade efter datum inuti Bilder appen så måste du ändra EXIF/META data.
Antingen när bilderna är i Bilder appen genom att högerklicka på bilden, välja "Visa Info" och sen dubbelklicka på datumet.
Eller
Ändra datumet utanför Bilder appen, då med Exiftool eller nått annat program.

Hade ett liknande problem själv där jag ville ändra datum och annan EXIF/META data på en massa bilder. Det är ett besvär.

Ja byta datum på endel foton har jag gjort i Bilder. Jag har 5000 scannade negativ som jag ska importera så alla ger jag mig inte på.... Vet dessutom inte vilket datum de är tagna 1984 De fotona är dock namngivna utanför bilder så där kan jag sortera på namn. Trist att inte Bilder har den funktionen, men det handlar väl om att man ska tvingas jobba enligt Apples system.

Ursprungligen av breather:

Jag vet inte om detta program är det du söker efter, men det är otroligt kraftigt och man kan göra mycket. Det är också inte speciellt lätt. Det körs i terminalen.
https://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool...

Rekommenderar deras forum för kunskap om hur du använder programmet.
http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/forum/

Detta program är bra om du bara vill ändra namn på en massa filer.
https://mrrsoftware.com/namechanger/

Lycka till.

Tack, särkilt nummer två ska jag kika på! Kollade på beskrivningen lite snabbt. Måste man exportera och importera fotona? Vill eg helst slippa det eftersom de hamnar under Importerat då man plockar in dem igen.

Jag har gamla foton som ej är geotaggade och/eller har ett felaktigt datum eftersom de är tagna med analoga kameror, scannade negativ eller är skapade utanför Bilder. Hur kan jag enklast döpa dem med löpnummer för att få en sortering som jag vill ha? Vill inte behöva ändra fotona en och en (6000st) och ej heller exportera till ex Lightroom. Fick tips om miniprogram som bygger på Automator. Kan det skada fotona? Fick anmodan att reparera mitt Bibliotek igår och i samband med det plockades ett hundratal foton som raderats för flera månader sedan tillbaka (till Senast raderat) och foton jag importerat försvann ur Biblioteket till papperskorgen.

Använder taggar och kan sortera och hitta bilder på det viset, men vill trots detta gärna sortera bilderna i rätt ordning per år. Kanske gammeldags, men det passar mig. Tacksam för tips

Ursprungligen av reboot81:

Bilder som redan är geotaggade går att geoencode, med detta plugin.

Donationware, och hans plugins håller hög standard. Snabba uppdateringar och support.

Tack! Ska prova det

Ursprungligen av reboot81:

Du har ”fel”, inte i hur man byter ut geodata på bilder (där har du fullträff). Det TS har problem med är hur LR/Bilder.app kodar om koordinater till gata, stadsdel, stad.

Finns ett plugin till LR som fixar detta, ska kolla upp namnet när jag är hemma.

Tack! Då hoppas jag att det kan funka lite enklare.

Tack för svar! Trist att det inte ska finns några enkla lösningar. Kollade lite på din länk och det verkar inte omöjligt, men lite väl mycket jobb för flera tusen bilder. Kan kanske vara till nytta en annan gång dock

Jag har scannat gamla bilder som saknar platsdata. Jag har lagt in det manuellt i Bilder och i Lightroom för att se vilket som är enklast. Det som stör mig är att när jag väl geotaggat en bild går det inte att ta bort platsinformationen i Bilder. Jag kan heller inte byta namn på den.

Ex från Bilder
Söker på Höjdvägen som ligger i Uppsala, men något utanför. Bilder envisas med att tagga den som"Vårdsätra, Uppsala län, Sverige". Flyttar jag pinnen lite närmare stan blir det Uppsala, Uppsala län, Sverige.

Ex från Lightroom
Gör samma sak i lightroom men där står det "Uppsala, Uppsala län, Sverige".

Då jag exporterar foton från LR till Bilder ändras namnet enligt Bilders system. Jag har bockat i att jag vill att all metadata ska exporteras.

Ingen stor sak men det irriterar mig. I iPhoto gick det att byta namn på aktuell plats. Finns det någon lösning. Googlat, men ej hittat ngn.

Ursprungligen av mattiL:

Jag har aldrig testat, men har du sett detta?
https://www.lifewire.com/batch-change-image-n...

Tack! ? Den funktionen har jag redan provat dock. Jag vill ha ett index efter namnet så att de blir individuella för var bild. Kanske får tänk om hur jag ska sortera dem.

I iPhoto har jag kunnat namnge en serie bilder med ett filnamn och index (alt lägga till en bildtext) genom kortkommandot command+shift+B. Finns det något motsvarande i Bilder?

Jag har varit inne på frågor om Lightroom flera gånger tidigare. Har använt programmet en hel del nu, men insett det bökiga i att anv både LR och Bilder. Tycker dock att funktionen för namngivning och taggning med nyckelord är mycket smidig och överskådlig. Finns det något liknande i Bilder? Jag tänker främst på sidomenyn i LR där man bockar för ord och kan ta flera bilder åt gången.

Hänvisa gärna till tidigare tråd om jag missat att frågan ställts tidigare.

Ursprungligen av Rlafh:

Vad är det för fel på den?

Det är ingen som vet förutom Apple men om din är på väg att gå sönder finns det ingen anledning att vänta.
Än mindre om ATV4 uppfyller dina behov. För vad kan tänkas komma som du måste ha?

Också en väldigt svår fråga att svara på när man inte vet vad du har för krav.
Men som du säger är det som Apple användare mycket smidigt att använda AirPlay

Telias arkiv? Telia´s utbud kan omöjligt finnas i SvtPlays app. Telia har en egen app för det som inte finns till ATV3 utan bara ATV4

Felet är att den inte svarar vid AirPlay samt att den inte kan ansluta till SVTplay (t ex). Då jag startar om den står den och tuggar. När jag kommer in i menyn för inställningar kan jag inte komma ur den igen till startsidan. Jag ska prova att nollställa den igen.

Telia har en meny med playtjänster som de tillhandahåller. Utbudet i deras SVT play är mindre än i ATVs app för SVT (talar för ATV med andra ord).

Ang att vänta. Det spekuleras ju alltid inför kommande event. Men vad jag läst så kom en stor uppdatering av ATV under 2016. Så då blir det kanske bara en mindre uppdatering till hösten om någon alls.

Tack för synpunkter