Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
cheekymonkey

cheekymonkey

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2008-01-24
  • Senast aktiv 2010-06-23
  • Antal inlägg 8

Foruminlägg

De senaste inläggen cheekymonkey har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Tangen:

Håller med om att det främst handlar hurvida siten kan anses vara leverrad eller inte.
Jag tycker påminnelse, inkasso, kronofogden är rätt väg.

Man vill ändå inte ha någon annans site istället för pengar.

Jag hade nog själv också gjort så.

JonasEk: Med tanke på att du inte skrivit något avtal antar jag att du inte tagit upp dröjsmålsränta på fakturan heller? Om så är fallet kan du ju ta lärdom av den här händelsen

Ursprungligen av Tangen:

Jo det var det som var frågan, är det 70 dagar sedan fakturan skickas - det är 30 dagar som gäller oavsett vad som står fakturan.

Om överlämnandet skett eller inte är tvistligt i fråga om en webbplats, för om t.ex. byrån är de enda som ftp login och php/mysql uppgifter, och kunden inte efterfrågat dessa - är sidan levererad då? Precis som det inte är solklart i fråga om konsulter, NÄR ett överlämnande sker. Eftersom avtalsrätten ger parter rätt att avtala om vad som helst - så finns inga klara lagar på vad som gäller. Då kommer det fram saker som praxis, partsbruk och rimlighetsprinciper. Allt vidöppet för tolkningar.

Kan hålla med om att det inte är helt svart och vitt. Men en stor del av bedömningen läggs på besittning. Om byrån som i det här fallet både skapar, driver och handhar allt med sidan har jag svårt att se en annan bedömning.

Ursprungligen av macwitty:

Hålla inne prestationen skulle väl vara att inte publisera den
Att stänga/ta bort något som funnit i 2 månader är väl en annan sak
Eller?

Nej, inte om det är en pågående tjänst... frågan blir om sidan har överlämnats till kunden. Har du tex skapat en sida i tex wordpress till en kund. Denna kund får koden och laddar upp den på ett webbhotell. Då har varan blivit överlämnad. Du kan då bara återta den om du har ett avtal som tillåter det.
Har du dock fortfarande varan/tjänsten i din besittning kan du hålla inne din del av avtalet om kunden inte uppfyllt sina skyldigheter.

Ursprungligen av JonasEk1:

Det är det jag funderat på också, något kontrakt finns inte - inget skrivit, men dem har muntligt överlåtit all hantering av hemsidan till oss. Vi brukar inte göra hemsidor utan detta var ett undantagsfall.

Jag läste inte ordentligt... här finns svaret... ni hanterar sidan, ni har den i er besittning. Ni kan därmed hålla inne er prestation då kunden inte levt upp till sin skyldighet att betala. Men då detta är baserat på ett muntligt avtal kan en kund självklart komma med invändningar.

Huvudfrägan är om tradition (själva överlämnandet har skett). Har den inte det, det vill säga att ni har sidan i er besittning, kan ni hålla inne er prestation (stänga sidan). Har ni "överlämnat" den. Kan ni det inte.

(Om vi förutsätter att du inte har ett avtal med kunden som säger annat)

Betalar kunden inte i tid har du rätt att hålla inne din prestation (ta ned sidan). Du får dock inte bryta några lagar för att göra det (dataintrång tex). Har du "överlämnat" sidan till kunden? Då kan det bli svårt att bara stänga ned den. Om det inte är så att du har servern hos dig och kan stänga av den fysiskt
Du kan dock mejla kunden och be dem "lämna över" sidan till dig då de är sena med betalningen.
Du kan även häva köptet och kräva kunden på skadestånd.

Jag måste erkänna att jag på det hela taget är ganska nöjd med hela "iTelia-affären" nu :)... Men det var ett väldigt dåligt pr-drag att presentera abonnemangen på det här viset. Hade de bara släppt all prisinformation på direkten hade de säkert sluppit mycket av kritiken (men Telia kanske inte hade något val?).

Jag är också väldigt nöjd med min lilla iPhone

Innan iPhone hade jag en Razr under ett par år. Jag tyckte om den, men den var kort och gott en telefon. När Motorolan dog bytte jag till min sambos SE M600 och den var verkligen hemsk i början! Efter ett par dagar hittade jag ett iPhone-tema/hack som klart förbättrade telefonen men den var fortfarande ingen höjdare.

När jag sedan äntligen skaffade mig iPhonen (även då den var betydligt dyrare än de 2000:- jag hade satt som mitt max belopp för en mobil) var det verkligen som om jag hade hittat hem. Den funkar som en dröm.

Har märkt att jag verkligen använder mig av mailen i mobilen nu, något jag aldrig gjort tidigare. Safari använder jag inte särskilt mycket, mest för att kolla upp något som när t-banan går på kvällen och sånt. Maps är en höjdare! Video: ja det händer, men inte så ofta. iPod: ja den används jämt!

oh... and one more thing... alla extra applikationer! de är ju guld värda!

1