Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Fredrik S

Fredrik S

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-07-03
  • Senast aktiv 2010-11-10
  • Antal inlägg 61

Foruminlägg

De senaste inläggen Fredrik S har skrivit i forumet.

Ursäkta att jag lyfter den här, men jag måste tacka trådskaparen! Den här tråden drar jag alltid upp när jag har tråkigt och behöver mig ett gott skratt.

Kan väl sammanfatta det så här:
Välkommen till internet!

Om man inte vill att folk sak se ens bilder ska de inte läggas ut på nätet. Punkt.

Jag har lagt upp bilder av mig själv av varierande natur på Flickr. Och om folk tycker att jag passar som runkobjekt så blir jag djävulskt stolt!

Tack alla som tyckte att sidan var häftig! Och ni som tyckte att det var under all kritik får läsa Henriks inlägg igen.

Ursprungligen av Ticko:

Skulle dock vara kul om man kunde ändra storleken på fönsterna.

Det står redan med på listan med saker inför WWDC.

Ursprungligen av Patrik D:

Det där gillade jag inte alls, sidan är hur seg som helst på min nya iMac i Safari, sidan känns dessutom väldigt -00.

Jag har inga problem med att visa sidan på min gamla MBP. Men om det inte gillas så finns ju ett kompatibilitetsläge

Ursprungligen av ledin:

Funkar inte med Firefox 3.0.5.

FIrefox 3.1 beta 2 är det enda som stöds av Firefoxarna. Så det är bara att köra ner en moderna läsare

Skall bli mycket intressant att se om Checkern fungerar!

(Glöm inte att ropa bingo!)

Under året har Apple Store varit nere ett antal gånger och detta har väckt en tillslumrad marknad. Överallt finns numera hemsidor och widgets som kollar av om det är en magisk tisdag eller inte.
Men redan förra året skapades en widget som lät dig kolla av butikens status. Tyvärr var den inte vidare vacker och den hade en förmåga att låsa sig titt som tätt samtidigt som den drog ner hela Dashboard i fallet.

Därför har nu en version utvecklats. Nu är det dags för version 2 att se dagens ljus!
En version som inte bara är stabilare den låter dig även ha bättre koll på butikerna!
Här kan du samtidigt se skicket på alla Apples nätbutiker och du får också möjlighet att direkt komma till respektive butik genom att klicka på flaggan som du vill kolla upp.

Ladda ner den här

Glöm inte att gå in på keynote.se

Har gjort som Rytterfalk och använt Flickr som grund för min hemsida (fredrik.sahlstroms.net). Wordpress är så mysigt att arbeta med!
Bilderna kommer från flickr.com/sahlstrom.

Nu har jag bara några flikar att kolla igenom med bilder!

Känner att jag borde bifoga min utrustning också:
Nikon D40 med en Nikon SB-400

Objektiv har jag två objektiv som används vid normalfall som resor och liknande är:
AF-S 18-55 f/3,5-5,6
AF-S 55-200 f/4-5.6 VR

Och de objektiv som jag använder när jag går ut i skogen och vill utmana mig själv är:
Nikkor-S 35/2.8
Nikkor-H C 50/2
Nikkor-Q 135/3.5 är på ingående

Med 50:an kan man göra det mesta, och 35:an är också kul men inte lika använd ännu. 135:an får jag antagligen i veckan så då är det dags att börja testa!

Jag använder Lightroom och jag katalogiserar på precis samma sätt som i Finder. Jag har massor med mappar och undermappar som gör att jag hittar, men nog ingen annan...

Men fördelarna med Lightroom som jag ser det är att du kan göra all Raw-konvertering i samma program som du organiserar dina bilder. Samt att det är så pass enkelt att redigera vidare i Photoshop vid behov.

Sen är det självklart möjligheten till nyckelord som man kan bygga upp hela hierarkier runt också. Jag har en mapp med nyckelord som heter personer, och i den har jag namnget alla som jag känner igen på mina bilder. Så det tar bara några sekunder att leta upp alla bilder på min lillebror.

Ytterligare en sak som jag gillar med Lightroom är möjligheten att skapa "Collections", detta är genvägsmappar som är oerhört smidiga. Denna funktion hade jag saknat om jag inte hade kört med Lightroom.

Funktionerna att skapa bildspel, webbsidor och utskrifter är också helt underbara att använda. Det är oerhört enkelt att göra en hemsida och visa upp alla bilder.

Egentligen kan du väl göra allt som man kan i Lightroom med Finder & Photoshop. Men enkelheten i Lightroom gör att den lösningen är oslagbar.
Det enda som jag saknar är möjligheten att exportera bildspel till film och att det inte finns någon inbyggd lösning för att skapa panoramor.

Något som jag tycker att du ska ha i din kameraväska är ett helmanuellt objektiv. De är inte så farligt dyra på Tradera, det rör sig vanligtvis om några hundralappar.

Med ett sådant objektiv så lär man sig väldigt mycket om hur allt hänger ihop med slutare/bländare/iso. Du får ingen exponeringsmätning så det måste du klara av själv, men där har du hjälp av histogrammet. Du får ta några exempelbilder innan du sätter rätt exponering. Och för fokusering har du ju den gröna fokuspunkten i sökaren till hjälp.

För mig tog det en veckas fotografering för att börja tänka rätt exponering, och det är ger mer utmaning. Och jag började fotografera med min D40 i somras.

Ett bra tips om du köper ett fast objektiv är att bara använda det objektivet en tid. Det blir en rolig utmaning och man börjar tillslut se omvärlden med en viss brännvidd fastlåst i ögonen. När jag går ut ser jag numera allt med ögonen fastlåsta på 50mm. dock körde jag med en 50:a konstant under januari...

Så tipset lyder nog snarare att begränsa dig till något område, om det är att fota svartvitt en hel dag eller bara använda bländare 8 eller en viss brännvidd. Detta är oerhört lärorikt!

Jag har precis samma problem som koze, och att ta bort lösenordet i Nyckelhanteraren gjorde det bara värre.
Det är inte skoj att skriva in samma lösenord minst 4 ggr varje gång man vill kolla sin post.

Webmailen fungerar som den ska, och efter att ha skrivit in lösenordet n antal ggr så kan jag hämta mailen också.

Jag har lite funderingar om ett effektivt flöde för bildhantering på macen.

Först kan det vara vettigt att berätta hur jag har mina bilder organiserade på hårddiskar. Alla original har jag i mappar på en extern hårddisk. Sen har jag de utvalda bilderna liggandes i olika program.

Prövade först med iPhoto, men det blev för segt och tog för mycket plats på hårddisken. Efter prov med både Lightroom och Aperture fastnar jag för Lightroom som är mycket enklare att köra på min MacBook.

Men nu har jag tröttnat på Lightroom också och man är lite rädd för stora biblioteksfiler som ska hålla koll på allt. Sen är det också komplicerat att använda de redigerade bilderna i andra program. Detta kommer man ju förbi om man använder Aperture, men då måste jag samtidigt köpa en snabbare dator.

Så nu har jag funderat ut ett alternativ för bildhanteringen och det är att använda Finder för organisering. Då får jag väl ett system som har snabb respons och som är integrerat på olika sätt med övriga systemet. Dvs att jag kan använda bilderna som skrivbordsbilder samt i min iPod och i iWork.

Angående redigering kan man ju använda Preview som har en del grundläggande funktioner som verkar räcka för mig. Annars finns ju Photoshop och liknande program för redigering och stora utskrifter.

Är jag förnuftig om jag slänger ut ett organiseringsprogram till förmån för OSX egna program?
Som jag känner det går man till ett system som är mindre känsligt för uppdateringar och systembyten, men vad använder ni för något?

När det väl fungerar fullt ut så kommer det nog passa alla. Finns mallar för Countdown och Bloggar som ska göra det enkelt att komma igång. Men jag har inte lyckats. Min countdown visar bara NaN när jag har stält in rätt datum, och jag får inte upp några rss-strömmar heller.
Men behöver man XCode installerat för att köra fullt ut? Kan vara där det felar, men då felar också iden om att lunar-emma ska kunna göra egna widgets...

Häftig bil, synd bara att det inte är så bra bild på små skärmarna runt om i bilen...

Kan du inte lägga upp en bygglogg på bilen? Skulle veta vilka prylar som är i den så att man själv kan bygga liknande.

Skulle man inte kunna köra Age of Empires? Funkar ju på min Mini också! Är absolut med om det blir av!

Sorry för bumpning....