Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jazper

Jazper

Medlem
  • Registrerad 2002-02-12
  • Senast aktiv 2003-06-06
  • Antal inlägg 49

Foruminlägg

De senaste inläggen Jazper har skrivit i forumet.

Citat:

Skrevs ursprungligen av scooterbabe
Precis min tanke! Så det borde inte vara så svårt att batchkonvertera en grym massa låtar.

Tror den långsamma takten beror på infrastrukturella problem - servrar, hårddiskutrymme, bandbredd etc.

Fast vad vet jag?

AAC kodningen tar nog lite mer tid än vad de flesta tror om man vill ha bra resultat.

Dessutom så vill ju Apple kunna presentera låtarna med bilder och annan info.

Tid tar också kontrakts förhandlingar med skivbolag artister och förlag.

Hårddisk utrymme bandbredd och servrar lär ju vara det minsta problemet med tanke på att Apple streamar och skickar ut ofantliga mängder data varje dag.

Senast redigerat 2003-05-05 23:51
Citat:

Skrevs ursprungligen av Johan Nilsson
En sak jag undrat över. Steve Jobs sa ju att dom konverterar masterinspelningarna. Vilket format ligger dessa i? Kan inte tänka mig att det är cd det handlar om?

Masterinspelningarna ligger på olika format men främst Rullband & DAT. Tror dock att de använder CD kopior av dessa.
Inga bolag gillar att original masters lämnar de reglerade valven.

Dessutom är det knappast någon större vits att föra över från analoga 76 cm/s rullband.

Definitivt inte tids och kostnadsmässigt.

Tror dock att de har riktigt bra komprimerings anläggningar med långsammare än realtidskomprimering för bästa resultat.

Citat:

Skrevs ursprungligen av peterl
Jag tar chansen att sticka in en glädjedödare här. Förstår nämligen inte hur man ska kunna överleva med en prissättning som ligger i linje med CD-skivans. Här sitter väl Apple i knät på skivindustrin som under årtionden skörtat upp konsumenterna med kartellbildningar och andra trevligheter för att hålla skivpriserna uppe. Men det är som bekant nya tider, och i längden kommer folk ALDRIG att betala tio spänn för en låt som man kan få gratis på annat håll. Apple music store är en briljant lösning, men eleganta sökmotorer och tillgänglighet i all ära, det finns bara ett sätt att ta död på gratisprogrammen. Sänk priset på musiken.

PL

Så för att någon gör något olagligt och ger bort andras verk. Så ska ägarna/tillverkarna sänka priset ? Du tänker nog lite fel.
Och hur många är inte ute och letar efter låtar de aldrig hittar i bra versioner.De flesta anser nog att 99cent för en riktigt bra låt är småpotatis. Att Apple dessutom levererar musiken i en högre och jämnare kvalitet än de flesta gratis tjänster är ju också ett plus.

En normal Svensk musik produktion ligger runt 500.000 för en CD och då har man inte ens räknat in någon lön till upphovsmännen.

Att de flesta produktioner går back är kanske inte så oväntat.De flesta musikkonsumenter är dessutom antingen för sega
hippa eller ointresserade för att reagera på riktigt bra musik om de inte först ser en "dyr och häftig" video , en hypad recension eller blir hjärntvättade av TV -reklam.

Tror att Apple's och liknande legala tjänster kan öka folks musikintresse.
Till skillnad mot gratistjänsterna där folk tokladdar för att det är gratis men egentligen inte bryr sig om musiken.

P.S.
99 cent är inte ens 10 spänn lite över 8 kr. är noteringen just nu.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Sundevall
Oh really?
Smaken är som baken, jag har mina preferenser. Du har dina. Låt oss lämna det vid det.

Visst , men det var du som först dömde ut APPLE's musicstore som ändå har ett väldigt bra och brett utbud. Att du dessutom klagar på mainstream musik och sedan radar upp mestadels "alternativa" mainstream akter är ju ganska kul.

Senast redigerat 2003-05-03 02:59
Citat:

Skrevs ursprungligen av Adrian B
Än så länge är tjänsten bara några dagar gammal, jag tror inte vi ska vara så snabba med att döma ut utbudet. Om Apple efter ett halvår fortfarande bara har "bensinmacksutbudet" så är det en annan sak.

Sen handlar det ju också om en komersiell tjänst och det vore rätt osmart att prioritera de små udda genrerna från start, OM det måste prioriteras alltså (vilket antagligen varit fallet för Apple).

Tycker att Apple har lyckats ganska bra med utbudet. Knappast något bensinmacks utbud. Eller visa mig den mack som har Nitzer Ebb , Front 242 , Jungle Brothers ,Tricky ,Portishead , DJ Quik ,The Roots o.s.v.
Bensinmackarna knäcker ju i och för sig Apple's music store vad gäller utbudet av DANSBAND. Undrar om Bertan kommer försöka prata omkull Steve J. Bertan tänker ju också väldigt annorlunda.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Sundevall
Dark Funeral, Emperor, Anaal Nathrakh, Summoning, Dimmu, Evergrey, Setherial, Hallucinogen, Das Ich & Wumpscut för att nämna ett par som inte går att hitta.

Visst smaken är ju delad men du lever ju knappast upp till ditt uttalande om att du har så bra musiksmak.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Sundevall
Nja, det vet jag inte. Jag tog och sökte på lite alternativa artister inom några olika genres (Black Metal, Trance, Rock och Synth bland annat), jag fick inte EN enda träff.
Som sagt.. bredden är mycket stor, bland majorbolagens mainstream-musik.

Men vi med alternativ smak får väl också chans att köpa musik genom Music Store när tjänsten har blivit mer etablerad och utbudet breddats (när affären lanserats i Sverige också förstås).

Nu handlade ju mitt inlägg om att de stora bolagen faktiskt representerar en enorm bredd. Och faktiskt en hel del så kallad "alternativ" musik. Inte att Apple's music store är perfekt.

Du påstod ju tidigare att du hade så "bra" musik smak att du inte kunde hitta något på Music store. Kan du nämna några artister kanske ?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Fredric
Så klart, så är det med allt!!!!
Men det gör ändå inte att man får någon direkt bredd på musiken, och det är det jag efterlyser. Tex att köpa skivor i Sverige suger, om man inte letar efter något som rullar på Z eller MTV. Det sitter massor med små bolag runt om, och släpper grym musik som inte distribueras av någon av de stora,,, vilket i sin tur gör att det är svårt att få tag på. Det jag menar är att det vore kul och spännande om även de alternativa bolagen får tillgång till detta försäljnings nät!! med tanke på hur det är uppbyggt så vore det inga problem. Det vore trist om denna fantastiska produkt bara blir en ny variant på CDON eller amazon.com för världen är större än så.

Fred

De flesta riktigt bra plattor får bred distribution oavsett ursprung och kan t.o.m hittas på Åhlens. Att vissa skivor ibland är svåra att få tag beror mer på de små bolagens dåliga ekonomi och ännu sämre logistik än på storbolagens dominans.
Och som sagt de 5 största bolagen distribuerar och samarbetar med mängder av små och alternativa bolag säkert över 10.000 olika så ditt prat om saknaden av bredd är ganska felaktig.
Och att du dissar AMAZON som har ett otroligt utbud och bredd är ju nästan sanslöst.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Fredric
Kärlek i musik format!!
Det här var inte illa, känns väldigt mycket framtid om det får utvecklas på rätt sätt dvs!!
Man får hoppas att även mindre bolag får tillgång till denna fantastiska kanal, så att det inte bara blir någon mainstream finansierad dynga!!

Sky´s the limit!

Du verkar inte fatta att den mesta musiken görs på små bolag . De stora bolagen är ju mest att se som distributörer. Sony t.ex har avtal med nästan 1000 bolag.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Sundevall
Bra idé av Apple, mycket smidigt också..
Men det är inte så värst intressant för mig som har bra musiksmak.

Vilket innebär ??

Citat:

Skrevs ursprungligen av C-mon
Uhm, jag kan inte hjälpa att bli förvirrad av Malens och Jazpers inlägg. Vad har mp3-komprimering och "amplitud"-komprimering med varandra att göra. Två helt skilda saker. Det första ett dataförstörande sätt att minska storleken på audiofiler. Det andra innebär att man "pressar ner topparna" på vågformerna så att man får ett fylligare ljud. En inspelningsteknisk finess helt enkelt.

Komprimering pressar inte bara ner topparna utan lyfter ju även de lägre signalerna .Det du beskrev kallas limitering. Dynamik komprimering & limitering kan knappast anses vara en finess , utan snarare en nödvändighet.

Att mp3 skiljer sig från dynamikkompression har jag hävdat hela
tiden , men det finns även likheter. Eftersom mp3 kodning använder sig av flera olika processer för att uppnå sitt mål.

Citat:

Skrevs ursprungligen av malen
Effekter du nämner här har ingenting med ljudförbättringen att göra.
Du har nog aldrig spelat själv. De används när man skapar musik och det är skillnad. På samma sätt använder man äkta solarisering när man medvetet skapar en bild.
De används inte för att förbättra vare sig bild eller ljud. De används medvetet för att skapa en effekt och inget annat. Det är medvetet skapandet och blanda det inte med att försöka förbättra ljud eller bild med komprimeringen.

Du verkar fortfarande inte förstå skillnaden mellan analog och digital komprimering.
Eller att man i vissa studios låter en 1 miljoners kronors produktion gå genom en 50 år gammal rörkompressor , just för att det låter bättre..............

Har själv jobbat i studio med musikproduktion tillsammans med några av europa's topp låtskrivare och spelar en hel del olika instrument.

Och ett av det första jag lärde mig i studion var att kompressorer och noisegatar kan man aldrig ha för mycket av. Och schyssta filter är aldrig fel. Förbättrar ju ljudet enormt och gör att produktionerna inte blir grötiga. Givetvis ska man oftast använda dessa med måtta.
Inse att sång trummor gitarr och bas i 99% av fallen alltid låter bättre med filtrering och kompression/limitering.

Inse även att högtalare alltid har en inbyggd kompressions effekt innan de distar. Så 100% okomprimerat är en utopi.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Matts E. Lindmark
Köper folk skitsystem och skivorna anpassas efter detta måste man ju bara reagera. Kvalitet är viktigt!

Det finns inga genvägar till bra ljud och skivorna bör helst låta bra på en 4000+ kronorsstereo istället för att låta skit i den och "bra" i 500 kronorsmaskinen.

De som förespråkar lägre/dålig kvalitet och rent av vill ha det måste motarbetas med alla medel.

Det går bara inte att acceptera dåliga lösningar som man mår illa av bara för att svensson inte förstår bättre eller ännu värre, vägrar förstå.

Det är väl ingen här som förespråkar pan&scan?

Det är nämligen en högst olämplig företeelse i klass med dåligt mastrade skivor etc.

Någon gång måste det vara slut på det jobbiga efterfrågandet av "billigt" skräp utan kvalitet och prestanda som skadar försäljningen av bättre produkter. Den som påstår att DVD-A/SACD är onödigt p.g.a MP3 bör ställas framför exekutionsplutonen direkt.:D

En riktigt bra inspelad skiva ska låta bra i alla anläggningar. Problemet är att människans hörsel är adaptiv , vilket medför att vissa cd's låter kofta på lägre volym i extremt bra anläggningar på grund av att vissa s.k. audiofiler inte fattar att loudness och tonkontroller inte är en effekt utan en nödvändig kompensation.

Pan&Scan har ju även vissa fördelar.Finns en hel del äldre filmer som måste överföras med P&S , om det görs på ett bra sätt så är det ju inga problem. Men jag har ju även sett en hel del skräck exempel.

SACD och DVD A är ju inte helt fel men
HDCD som kom för några år sedan räcker ju och blir över egentligen.

Och 4000:- räcker sälkert till en OK anläggning men knappast någon högkvalitativ. Som pallar med att leverera både hög dynamik och finlir.

Citat:

Skrevs ursprungligen av malen
Du får läsa det två gånger och försöka förstå vad du har skrivit.
-Du motsäger dig själv.

JPEG och mp3 är samma typ av komprimeringen.
Du kan styra själv hur mycket filen skall komprimeras både i mp3 och JPEG.
Båda hör till förstörande typ av komprimeringar.

Du påstår att genom komprimeringen (förstörande sådan) kan man förbättra en fil.

Det finns inga förbättrare vare sig inom bild eller ljud. De är egentligen förvrängare av den ursprungliga informationen.
Skanna en bild och titta på histogrammet.
Bilden ser ganska grådaskigt ut men har sk 100% information i histogrammet.
Kör nivåer och skärpan och plötsligt så ser bilden bättre ut.
Man luras att den ser bättre ut men den blir inte bättre för den skull, för tittar man på histogrammet så ser man att en massa information försvann.
Alltså t o m de bästa verktygen lurar våra sinnen men de förbättrar ingenting.
Det enda sättet att förbättra resultatet är att göra det bästa möjliga i det allra första steget.
Vid inspelningen - använda sig av de bästa möjliga verktygen med den bästa möjliga kunskapen om det man gör.
När man plåtar en bild - använda sig av de bästa möjliga verktygen med den bästa möjliga kunskapen om det man gör.
Det finns ett talesätt inom musik och bild: skit in=skit ut (ursäkta användning av främmande språk).
Där hjälper inga förbättrare och allra minst JPEG eller mp3.

Malen jag är ledsen för att du inte förstått skillnaden mellan dynamikkompression och mp3-kompression.
Dynamikkompression är något som används vid 99% av alla ljudinspelningar , antingen för att få ett tightare och bättre sound , eller för att det överhuvudtaget skall gå att spela upp inspelningen på vanliga hifi anläggningar.

Dynamikkompression är alltså inte samma sak som mp3 även om de har en del gemensamt.

Jag påstod aldrig att mp3 är bättre , däremot så skrev jag att en bra mp3 fil inte skall vara märkbart sämre , tyvärr så är de flesta inte så¨bra på att rippa mp3 och därför blir de ofta just märkbart sämre.

Mycket av det som försvinner när något komprimeras är sådant som är ohörbart från början.
Dessutom pratas det bara om mp3 kompression men fakta är ju att det
även förekommer expansion som återskapar mycket av originalljudet och att det även finns icke förstörande kompressions algoritmer.

Att du påstår att "förvrängningar" inte kan förbättra ljudet
eller bilden är nog inte riktigt sant linjedubblare för bilden är ju ett tydligt exempel. Och utan kompressorer, gate'ar, distboxar flangers exciters och wha-wha pedaler o.s.v. så skulle mycket bra musik låtit mycket fattigare och tråkigare.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Nurell
OK, jag ska stämma om näbben.
Här kommer mitt första inlägg helt utan svordomar;

Vad som stör mig mest är att det inte finns några riktiga skivaffärer kvar, i alla fall inte på mindre orter som Skitköping, knappt ens heller i metropolen Stockholm.
Jag köper en hel del musik via webben, men varför ska det vara nödvändigt?
Förr kunde jag beställa vad jag ville på Kullbergs i Skitköping och kunde då, såsom varande storkonsument, få väldigt bra rabatter på de plattor jag köpte.
Nu finns bara Åhléns kvar och nån Expertbutik, och de har samma sortiment som vilken bensinmack som helst.

Det andra störningsmomentet i sammanhanget är allas hyllning till mp3-formatet som inte är mycket att hänga i den berömda julgranen. Jag tror inte på komprimering, inte ens med de nya teknikerna, vad de nu heter. För komprimering innebär alltid förluster oavsett om det gäller ljud eller bilder. Det kan ingen förneka.
En del s k "vanliga popskivor" är redan komprimerade även i köp-CD-format, just för att det inte ska skramla för mycket om plasten i en billig ljudanläggning.
Men, det finns ju annan musik också, än så länge.

Att musik dynamik komprimeras har inte bara att göra med att det inte ska skramla i billiga anläggningar , utan att det helt enkelt låter bättre och proffsigare. Lyssna på en skiva med en okomprimerad bas t.ex. låter inte så skoj oavsett , anläggning.
Dynamik komprimering gör att det låter tightare helt enkelt och gör skivan mer lyssningsbar.
Problemet med mp3 komprimering är något annat , oftast komprimeras mp3 filer i snabbare än realtid med dåliga komprimeringsalgoritmer. Därav missljudet. En bra mp3 fil med hög bitrate skall inte skilja sig märkbart från en okomprimerad fil. Men oftast så gör den det p.g.a dålig kunskap av den som komprimerat.
Sedan att jämföra Jpeg filer med mp3 filer är nog inte riktigt relevant eftersom jpeg är en betydligt kraftigare komprimeringstyp.

Sen så finns det nog bättre skivaffärer i Sverige/Stockholm än vad de flesta förstår eller förtjänar.
De flesta skivaffärer tar ju in otroligt bra plattor , som folk uppskattar först när de blivit hypade i någon tidning , på MTV eller varit föremål för ett reportage i Musik Byrån.