Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
danielolovsson
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-01-10
  • Senast aktiv 2009-08-16
  • Antal inlägg 4

Foruminlägg

De senaste inläggen danielolovsson har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av stfm:

604e drar sjukt mycket ström. Att ha den på jämt som server funkar, men är dyrt och du blir miljöbov!

OK, då går det också bort! För övrigt känner jag mig inte direkt sugen på att dubbla ljudnivån heller.

Följdfråga: Kan man montera en tredje hårddisk då? Alltså ta en från den andra datorn, jag har redan 2x2GB i den jag använder men 2 GB till vore inte fel, jag har ca 5 MB ledigt...

Eller måste jag ha en extern HD om jag vill ha fler än 2?

Följdfråga 2: Kan man byta ut fläkten till nån mer tystgående? Fast det börjar kanske bli dags att starta en ny diskussion nu...

Äsch då, ja, då är det ju ingen större idé. Hade hoppats på att kunna göra nytta av UMAX nr 2 i garderoben och få lite bättre prestanda på köpet. Nåväl, får väl nätverka ihop de två och utnyttja det extra lagringsutrymmet eller nåt...

Tack för hjälpen!

Jag råkar ha 2 st UMAX Pulsar 2250 (604e/225 MHz), varav jag bara använder den ena. Tydligen ska denna modell vara "förberedd" för dubbla processorer. Vad behöver man då göra för att montera in ytterligare en likadan processor?

På everymac.com står så här under "Processor Uprades": "ASPD allows the main processor to be replaced by a 604e-family CPU card, and a second processor can be added with a P-series card."

Jag har förvisso hållit på med Mac i många år men aldrig mekat särskilt mycket med hårdvaran, så jag har ingen aning om vad ett "P-series card" är, var man kan köpa ett och vad det kostar.

Någon som kan ge lite tips?

Här är en länk till everymac.com med fullständiga specifikationer på modellen:

http://www.everymac.com/systems/umax/s900/supermac_s900_225.html

Högst upp på min att-göra-lista står just nu att a) hitta en nätadapter så att jag kan få igång en gammal PowerBook G3/250 som min syster ska ha, b) köpa en SCSI-brännare så att jag kan frigöra lite utrymme på min UMAX Pulsar 2250 (604e/225 MHz, 2x2GB HD), på vilken det nu finns ca 5 MB ledigt, samt c) försöka uppgradera ovan nämnda UMAX till dubbla processorer med hjälp av en extra, identisk dator som står i garderoben.

Jag började leka med en Mac Plus nån gång runt 1986 och fick så småningom ta över en Mac SE med 8 MHz-processor, utan hårddisk men med dubbla 800k-diskettstationer. Den pryder fortfarande sin plats i bokhyllan och funkar utmärkt, trots att den en gång ramlade i golvet från översta hyllan.

Efter SE:n tedde sig den 40 MB stora hårddisken på min LCII enorm. Till den kopplade jag en LaserWriter II NTX som jag inte får att funka längre, datorn vill aldrig hitta skrivaren. Så jag köpte en StyleWriter II för 30:- på Myrorna, som jag fortfarande använder. LCII:an funkar också fortfarande, jag startade upp den härom veckan för att spela lite nostalgispel.

Vid sidan av UMAX:en kämpar jag motvilligt med en ständigt trilskande PC på kontoret, dess enda fördel är att den får mig att uppskatta min Macintosh ännu mer.

Egentligen kan jag inte mycket om datorer förutom det jag lärt mig genom åren av "normalt" användande. Jag gillar datorer men hatar när de strular, och med tanke på hur mycket PC:n strular åker den snart ut genom fönstret. Jag orkar liksom inte riktigt engagera mig tillräckligt för att lära mig det som behövs för att bli en riktig "hacker". Jag antar att det är samma sak för de flesta när det gäller bilar, så länge de funkar är man nöjd men få kan och/eller orkar reparera dem själv. Själv har jag däremot en passion för bilar som gör att jag gärna ger mig i kast med att fixa allt själv.

Det är inte alltid kul att framhärda med en gammal Mac (OS 8.1, ingen USB), det händer hela tiden att jag inte kan läsa och använda websidor ordentligt, jag kan inte koppla in digitalkameror, jag kan inte köpa en CD-brännare för 300 kr på PC-City... Men jag har inte råd att skaffa en nyare Mac och jag vill för allt i världen inte ha nån PC, så jag försöker...

99mac hittade jag när jag sökte efter en nätadapter till Powerbooken på Google.

Om jag ska presentera mig närmare utöver mitt datoranvändande så är jag 30 år, bor i Bandhagen utanför Stockholm, har fyra gamla Audi-bilar (en 80 CL -83, en 80 GTE -78, en 80 LS -76 och en 100 LS -74), lyssnar på synth/ebm/goth (t ex Depeche Mode, Apoptygma Berzerk, Assemblage 23, Icon of Coil, VNV Nation, Blutengel) och har en flickvän som är galen i djur, vilket innebär att det bor 3 hundar, 1 katt, 8 råttor, 2 spindlar samt ett gäng andra exotiska djur hemma, till min blandade förtjusning...

Hoppas jag kan få lite hjälp här framöver, t ex med processorinstallationen!

Hälsningar, Daniel.

1