Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Uppgradera en PowerMac G5 till Intel?

Tråden skapades och har fått 31 svar. Det senaste inlägget skrevs .

När vi gick från Motorola 68k till PowerPC fanns det massor av uppgraderingsmöjligheter. På PowerBook 500-serien kunde man byta ut 68LC040-processorn som satt på ett eget kort till en PowerPC-processor. Dessa uppgraderingar gick till och med att köpa från Apple. Många stationära modeller hade en PDS-plats där man kunde koppla in ett kort med PowerPC-processor. Jag har själv ett par sådana kort och de var bara att koppla in. Mac OS kom med tillägg för dessa kort i standardinstallationen så det gick igång direkt.

Finns det verkligen inga liknande möjligheter idag?

Rent tekniskt sett är det ju möjligt att uppgradera en G5, men hur man går tillväga gör det hela mer eller mindre kostsamt, smidigt eller elegant.

En enkel CPU-uppgradering är ju som bekant inte att tänka på då det är fantastiskt vilt skiljda arkitekturer på i princip allt. Skulle man mot förmodan bygga en adapter kommer ändå den nya Intel-processorn att få lida då den kommer att köras mot långsammare systembussar, samt att det förmodligen måste till speciell mjukvara på ganska låg nivå för att få Mac OS X att fungera med den.

Ett expansionskort av samma tänk som Amigans "turbo-kort" skulle drabbas av en liknande situation då alla bussarna som finns tillgängliga är helt enkelt för långsamma för att ha en snabb CPU arbetande över sig. Prestandavinsten torde vara minimal sett till det stora hela, samt att det här också behövs speciell mjukvara för att få Mac OS X att arbeta med den nya hårdvaran.

Hur tekniskt möjligt det än är skulle det kosta pengar att utveckla denna hårdvara och nya mjukvara, vilket Apple troligen vägt in i beslutsprocessen. Samt till detta att det skulle beröva systemet på expansionsplatser och skapa ett onödigt krångel i alla led från utveckling och tillverkning till support och service. Kostnaden för dessa hypotetiska expansioner lär knappast vara låg heller, så antagligen är det mer lönsamt att införskaffa de nya maskinerna istället.

Dock inte sagt att någon, någonstans kanske kommer eller redan nu tillverkar expansioner/uppgraderingar för de gamla G5:orna. Bara det att Apple anser att det inte är ekonomiskt försvarbart att göra det.

Bevaka tråden