Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Terminal-kommando

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

1. Jag undrar om det finns något terminal-kommando (eller annat sätt) som gör att man kan se vilka portar som är öppna vid ett ip-nummer.

2. Var kan man lära sig mer terminal-kommandon och vad dom gör?

/Christofer Stegmayr

1. Network Utility har ett verktyg för portskanning. Det verkar som att det är en inbyggd rutin i själva Network Utility, till skillnad från programmets övriga funktioner som bara är grafiska gränssnitt för några terminalprogram. Vill du köra portskanningar från terminalen kan det vara en idé att tanka hem och kompilera upp nmap.

2. Lite kortfattat kan jag säga att terminalen är fönstret till det "riktiga" OS X (det som ligger under allt grafiskt lull-lull). OS X är baserat på BSD Unix, och i likhet med alla andra Unix-system är det inget man lär sig på en kafferast. Kolla in http://www.acc.umu.se/help/ldfm/, läs manualen till varje program så du vet vad du gör och sedan är det bara att börja lära dig. Boken "Unix på 24 timmar" är också bra läsning.

Ett sista råd: Låt bli att bara lulla på i prompten utan att veta vad du gör. Se alltid till att veta exakt hur verktygen du tänker använda fungerar. Su:a aldrig in som root och var försiktig med att använda sudo (innan du är riktigt bekant med Unix, det vill säga) - som root finns *inga* skyddsnät, så du kan förstöra massor.

Lycka till!

[ 25-12-2001: Meddelandet ändrat av: Samuel Kvarnbrink ]

Funkar bra. Tack så mycket

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2001-12-26 13:42

Du kan även skriva "ls /usr/bin/" så listar den upp alla kommandon och textbaserade program som kom med MacOS X.
För att få reda på vad dessa kommandon gör kan du skriva "Man kommando".
De flesta kommandon/program har då en manual som visas.

  • Medlem
  • 2001-12-28 09:42

Sedan installeras cli program också som standard i /usr/sbin (enkelt förklarat adminprogramvara men även traceroute och liknande) och /usr/local/bin (egentligen tredjepartsprogram men lite vad som helst egentligen ).

Följdfråga... Någon som vet hur man "installerar" maya 3.5 till X?

[ 07-01-2002: Meddelandet ändrat av: fjerkon ]

  • Medlem
  • 2002-01-08 07:54

Beror på vad du har för problem. Flytten av aw.dat antar jag. Kolla på scriptet de säger du ska använda dvs more installmayalicense så ser du vart filen ska. Kopiera den dit för hand. Svårare än så är det inte. Deras script pajjade under 10.1.

1
Bevaka tråden