Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fråga STIM!

Tråden skapades och har fått 130 svar. Det senaste inlägget skrevs .
  • Oregistrerad
  • 2005-10-04 16:08

Ja, faktiskt... vad är felet med att flera hör av sig och ifrågasätter?
Då får de förståelde att det faktiskt finns folk här som vill veta, och vi är inte få direkt!

Men jag fick svar! Och ganska fort dessutom!

Och svaret var att den som är Stim-ansluten inte kan förhandla bort upphovsrättsavgiften. Klart och tydligt. Poängen kanske var att det i grund och botten bara var en fråga, inte flera.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-07 12:09
Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Men jag fick svar! Och ganska fort dessutom!

Och svaret var att den som är Stim-ansluten inte kan förhandla bort upphovsrättsavgiften. Klart och tydligt. Poängen kanske var att det i grund och botten bara var en fråga, inte flera.

Som jag tidigare sagt i detta forum efter att ha grillat en jurist på stim i 20 minuter (på 225 grader) ... Är du medlem i STIM äger du juridiskt inte rätten att ingå förhandlingar med tredje part om framföranderätten och rätten till mekanisk framställning av dina verk ... eftersom du inte längre äger denna rättigheten ...

Sen finns det en massa sätt att "tweaka" men till syvende och sist så gör du dig skyldig till lagbrott om du ingår ett avtal om detta med tredje part...

---

"du är aldrig tuffare än din sista hit"

Kan ingen skicka denna tråd med användarnamn borttagna till STIM så de, om de nu läser sin mail, får se hur vi faktiskt uppfattar dem? För det här är ju för jäkla uselt..

Jag mailade STIM's VD och har fått följande svar.

Citat:

tisdag 4 okt 2005 19.01
Hej,

Tack för ditt mail. Du gör naturligtvis rätt i att kontakta mig eftersom vi uppenbarligen inte uppfyllt något som vi åtagit oss. Låt mig kontrollera detta internt så återkommer jag.

Hälsningar

Kenth

Citat:

10 okt 2005 kl. 12.46 skrev kenth:

Hej,

Vi återkommer med svar på frågorna inom några veckor. Att det tar tid beror på att många av frågorna innehåller komplexa och svåra frågeställningar samt att annat helt enkelt kommit emellan. Vi räknade nog inte med det när åtagandet gjordes.

Hälsningar

Kenth

  • Oregistrerad
  • 2005-10-10 14:34

Några veckor? jo tjena... hipp hipp hurra för stim

  • Medlem
  • Gävle
  • 2005-10-10 15:07

Jag röstar på Martin som ny VD för stim! Härligt att du ligger på dom

  • Medlem
  • 2005-10-10 16:46

Det påminner lite om superdatorn i Liftarens guide till galaxen...

Brysk-Martin

Som jag förstått det av STIM efter att ha pratat med en jurist där:

1. Är du STIM-ansluten tar STIM hand om all din musik.
2. Du får lägga upp musik på din egen webbsida.
3. Allt annat, tex att lägga upp musik på andras hemsidor, ge till webbradio, licensiera som Creative Commons osv är inte tillåtet utan tillstånd från STIM. (Vilket man med största sannolikhet inte får; det är väldigt krångligt med undantag för enstaka musikstycken enligt STIM.)
4. De känner till att folk lägger upp musik på nätbolag, släpper som CC osv, men de jagar inte sina anslutna medlemmar i de fall man gör detta.

Ursprungligen av false messiah:

2. Du får lägga upp musik på din egen webbsida.

Det är faktiskt något som måste ha ändrats på senare tid. "Stimpoint", som det kallas, hade förut krav på att antalet nedladdningar inte översteg en viss gräns, om den gjorde det så blev man ersättningsskyldig. Nu är kraven betydligt lägre, man får inte driva kommersiell verksamhet på sin hemsida.
Dessutom har stimpoint en lite underlig regel:

Citat:

Webbplatsen får inte innehålla rasistiskt material, pornografi eller annat stötande material.

Varför ska STIM bestämma det? Inte för att jag hade planerat något sådant, men ändå.....

  • Oregistrerad
  • 2005-10-11 13:47

Precis, däremot kan du gödsla med dina verk till idéell verksamhet eftersom dom ändå är undantagna att betala till STIM när saker framförs i deras regi ... (det är egentligen inte någon rättighetsgrej som är till för din del utan för föreningarna...) .. sen har du din egen idéella rätt, vilket innebär att du som du korrekt skriver, får lov att lägga upp musik på din egen webplats etc.

Dock, får du inte mekaniskt framställa dina verk i serieupplaga utan att blanda in STIM/NCB ...

---

"du är aldrig tuffare än din sista hit"

  • Oregistrerad
  • 2005-10-11 14:06

För att STIM som organisation aldrig ska kunna bli förknippade med någonting som är i närheten av det där ...

Inte lätt att vårda varumärken ...

---

"du är aldrig tuffare än din sista hit"

Jag är dum i huvudet. Självklart så får man ha sin musik på porrsidor (om man nu vill det), däremot så kommer inte STIM att länka till en sådan sida via Stim-point.

Jag fick för mig att jag, som STIM-ansluten, inte fick använda mitt material i vissa sammanhang. Då hade jag tyckt att det var underligt.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-13 20:37

Så om jag förstått rätt från er, för stim hör ju inte av sig *peak*

Jag kan alltså,

1: vara ansluten till stim och få allt de bidrar med.
2: lägga ut vad jag vill på min egen hemsida? eller finns det ett "Men" i det hela?

förvirrad... trodde bestämmt att stim starkt hävdade att är du med får du inte ge bort musiken på något vis... det som varit haken, inte lätt att promota sig på nätet annars menar jag...

Ja, det stämmer, men abret är att du inte får göra något utöver att lägga ut musiken på din egen hemsida. Ställen som electromancer eller myspace får inte användas, än mindre att släppa musik under andra licenser (tex Creative Commons, eller bara i största allmänhet säga att folk får sprida din musik hur de vill).

Sen får du inte ha porr och rasistiskt material på din egen webbplats om du vill få en musiklicens från STIM. Som jag förstår måste du egentligen få en licens från STIM för att få ge bort din egen musik på din egen webbplats, via StimPoint, och har du inte det begår du förmodligen kontraktsbrott.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-13 22:39

Helt enkelt som dom utrycker det, du har din "ideella rätt" vilket i praktiken innebär att du i begränsat omfång får sprida dina verk "fritt" .. dvs. du får t.ex. lägga upp ditt material på din website, antagligen för att du inte ska ha problem att promota din grejor, däremot får du som sagt inte serieframställa skivor etc. med din musik utan vidare ... läs tidigare inlägg...

---

"du är bla bla bla"

Hmmm. Jag har alltid sett positivt på STIM, aldrig drabbats av konstiga regler, och ibland fått ut en liten slant.

Men den här totala oviljan att svara på frågor från deras egen målgrupp känns väldigt konstig...

  • Medlem
  • 2005-10-14 08:13

Min misstanke är att de frågor som har ställts är rätt besvärliga för dem, de har inte svaren färdiga. Vi lär inte vara de enda som vill veta de saker som vi frågat om direkt.

STIM-medlemmarna av idag ställer nog lite andra krav på STIM än vad de gjorde för 20 år sedan, då blir det svårt för en betongorganisation att ändra på sig.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-14 08:22

Tror på samma sak som föregående talare.

Vi ställde en hel del frågor om hur det ska fungera IDAG, stim i sig är ganska bakåt och har inte direkt anpassat sig snabbt till hur musik sprids idag, hur mycket går via nät-labels och hemsidor...

Framförallt tror jag STIM är mer inriktade på kommersiella musiker: STIMs hela organisation är inriktad på att få in pengar när musik spelas, och det krockar ganska rejält med folk som vill skänka bort sin musik till vem som helst med en bredbandsuppkoppling.

Sen tycker jag att STIM verkar lite väl senfärdiga med att anpassa sig till situationen som råder idag. Nätlabels och sajter som electromancer är inte direkt något nytt påfund, och en stor andel av de osajnade artisterna använder sig av det borde STIM fundera lite mer på hur de kan lösa det så att det funkar med deras kontrakt.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-14 10:16

Att de riktar sig till kommersiella artister, ja.

Men idag håller ju inte riktigt "skicka demo till skivbolag" principen längre.
Idag promotar ju sig många och får reklam, just genom nätlabels.

Många "lever" på livespelningar, som de får via de nätlabels och egna hemsidor man finns på.

Sånt borde väl ligga i stims intresse med tycker man...

Jo, man tycker ju att de borde vara lite alerta på vad deras medlemmar faktiskt gör och vill göra med sin musik. Ska jag vara cynisk så beror det delvis på att STIM inte kan få in några pengar om artister själva säljer sin musik via egna hemsidor.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-14 11:42

Men mjo?! eller?

Om jag säljer musik, via min egna hemsida.

Kommer folk fortfarande att köpa skivan = pengar går till NBC eller vad de nu heter *noll koll*

Folk som köpt skivan vill även höra låtarna "ute".

Klubbar köper skivan, spelar den där... radio osv osv osv...

Ser faktiskt ingen skilland på vem som säljer skivan... för mig är stim några som övervakar spelningar i olika former...

och de formerna är ju samma, är ju hur man når ut till folk med det hela som är kruxet.

Är du STIM-ansluten får du inte sälja musik via din egen hemsida. Då måste du ha licens, betala avgifter till ncb osv. Sen får du visserligen tillbaks pengarna, men jag misstänker att pengarna fördelas efter hur mycket musiken spelats i radio osv (inget jag kan svära på dock), så om du inte hörs där kan du nog till och med gå back eller plus minus noll om du bara säljer din egen musik.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-14 11:57

jo, det är jag med på... tror du missförstår mig.

vad jag menar är att i mina ögon, som musiker och även som konsument, ser jag ingen skillnad på om jag köper din musik direkt av dig, eller från en skivbutik.

Jag vill ju varken mer eller mindre med nått av dom, köper jag en singel är det schysst om man kunde höra den på radion... trycket ökar radion spelar den.
Spelar ju återigen ingen roll om jag köpte den i butik eller av dig.

Och det är DÄR stim borde uppdatera sin syn på saker.

Det du beskrev är ju mer hur det fungerar i dagsläget, och som du säger själv, du själv kan gå back på det hela...

Att släppa sin musik på egen hand borde inte vara jämförbart rent ekonomiskt mot att ha skivbolag. Att man betlar är en sak, men borde vara mycket mindre om det är min egen musik det handlar om.

Min musik är min musik, vill jag sälja den själv vill jag göra det och borde inte "straffas" för det.
Som jag skrev tidigare, skivbolag idag är inte vad de var förut, allting går inte genom dom längre.

Hoppas jag klargjorde hur jag menade nu

Alla här är nog överens om att STIM borde ändra sin syn på musik på internet.

Kruxet är att de verkar hålla ganska hårt på linjen att STIM:s kontrakt är en kollektiv licens som inte medger undantag. Fast det borde vara möjligt för STIM att tillåta en friare kategori musik som musiker kan registrera sina verk i. Men eftersom de ändå inte jagar de som sprider sin musik mot kontraktets regler är det kanske ett pseudoproblem.

  • Oregistrerad
  • 2005-10-14 12:35

Fast att använda alias är tråkigt, för man vill ju sprida sina demos, för att slå igenom...
Man kan ju inte plötsligt byta alias på alla sina kända låtar.

Säg att jag släpper låtar på nätet som jag kallar "abba"... sen slår dom igenom och folk vill boka livespelningar.

"visst, men då heter jag U2", annars blir stim arga... ?!

  • Medlem
  • Gävle
  • 2005-10-14 15:11

Just den saken stör jag mig mycket på FM, det är rätt fult att säga "vi har dom här reglerna, men du behöver inte följa dom." STIM bör anpassa sig till vad medlemmarna vill, inte tvärt emot.

Ursprungligen av Arete:

Just den saken stör jag mig mycket på FM, det är rätt fult att säga "vi har dom här reglerna, men du behöver inte följa dom." STIM bör anpassa sig till vad medlemmarna vill, inte tvärt emot.

Precis! Det är så jobbigt att de har klara regler som alla som de råkar gilla kan strunta i. Jag anar att om man bryter mot avtalet så som många gör, men sedan kommer i konflikt med Stim, då kan man nog ha problem. Kanske!

Regler skall vara raka, tydliga och gälla.

Bevaka tråden