Kassettband växer i popularitet

Det är inte bara strömmande musiktjänster och vinylskivor som blir allt mer populära sätt att lyssna på musik. Även försäljningen av kassettband ökade stort under förra året.

Strömmande musiktjänster växte ordentligt under 2016, men det gjorde även ett mer antikt musikformat, nämligen kassettbandet. Det rapporterar Billboard, som hänvisar till en rapport om försäljningen av musik i USA från Nielsen Music.

Förra året såldes 129 000 musikalbum på kassett i USA. Det är visserligen en försvinnande liten del av totalt mängden album som såldes, men ändå en ökning med 74 procent jämfört med 2015. Ökningen förklaras framförallt av vissa populära album som släppts i kassettutgåva, såsom Purpose av Justin Bieber och Beauty Behind the Madness av The Weeknd. Båda sålde runt tusen exemplar under året. Storsäljaren på kassett var dock både 2016 och 2015 samlingen Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1. Kassetten med låtar från filmen med samma namn släpptes 2014, och har sålt i imponerande 11 000 exemplar.

Totalt såldes 200,8 miljoner musikalbum i USA under 2016, vilket är en nedgång med 17 procent från året innan. Förutom kassettband fortsätter ett annat retroformat att öka, nämligen vinylskivan. I USA såldes 13,1 miljoner vinylalbum och det är en ökning med tio procent från 2015. Vinylformatet har dock en stor skara företrädare i form av självutnämnda audiofiler, något som kassettformatet i stort sett saknar.

Den största delen kassettband såldes över internet, men klädkedjan Urban Outfitters stod också för hela 29 procent av årets försäljning, motsvarande 27 000 kassetter. En viktig dag för kassettfans var också 8 oktober, då många musikbutiker släppte särskilda utgåvor av album under parollen Cassette Store Day.

Visste du detta om kassettband?

  • Kassettband introducerades av Philips 1963, men redan tidigare hade metoden att lagra ljud på magnetiska band använts. Kasettbanden var dock mindre och smidigare, något som banade väg för populariteten.

  • Många tidiga hemdatorer använde också kassettband för att lagra data, exempelvis Commodore 64 och Apple II.

  • För musik hade formatet sin storhetstid under 1970-talet, mycket tack vare lanseringen av Sony Walkman som gjorde musiklyssningen bärbar.

  • Det finns fyra olika typer av kassettband, med olika material i banden. Type I, Type II, Type III och Type IV. Den sistnämnda använder metalband.

  • Speltiden är maximalt 120 minuter (60 minuter per sida). Vanliga varianter kallas C60 (30 minuter på varje sida) och C90 (45 minuter per sida).

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Nu finns Googles Kalender att ladda ner till Ipad. Appen är optimerad för den större arbetsytan men liknar på många sätt Iphone-versionen.

Ny statistik från analysföretaget Verto visar att Apple Music är tjänsten med flest unika lyssnare under februari, medan Youtube Music har högst andel engagerade användare.

Fulkultur är tillbaka, och nu handlar det om hemska monster och farliga bestar. Eller kanske missförstådda och annorlunda individer?

Med basstationen Connect Home vill Samsung ge kontroll över det smarta hemmet, även för den som inte är hemma.

Med tillbehöret Samsung Dex förvandlas mobilen Galaxy S8 till en stationär dator.

Under sitt Unpacked-event presenterar Samsung en ny version av kameran Gear 360, med 4K-upplösning och livesändning.