Därför brann Galaxy Note 7

Samsung har presenterat sin rapport om vad som orsakade Galaxy Note 7 att självantända.

Tidigare den här månaden rapporterade 99mac om att #Samsung skulle presentera resultaten för vad som fick flera exemplar av mobilen #Galaxy Note 7 att fatta eld. Igår vid midnatt höll Samsung sin presskonferens där företagets högsta chef för produktstrategi och marknadsföring för den amerikanska divisionen, Justin Dension och Samsungs avdelningschef över mobilenheten Koh Dong-jin, presenterade rapportens resultat.

I höstas lanserades Note 7. Mobilen fyllde på ett sätt ett tomrum i mobilmarknaden och för många var förväntan på modellen skyhög. Kort efter att Note 7 börjat säljas och användas av kunderna kom dock rapporter om självantändande telefoner in. Till slut var rapporterna så många att Samsung valde att byta ut batteriet och göra mjukvaruuppdateringar till mobilen för att säkerhetsställa att inga fler mobiler fattade eld. Dock upphörde inte rapporterna om brinnande batterier. Även telefonerna med de nya batterierna fattade eld och Samsung tvingades återkalla samtliga Note 7-enheter.

För att ta reda på vad som orsakande bränderna tillsatte Samsung ett stort utredningsteam, rapporterar Cnet. Dels byggdes nya testanläggningar på samtliga ställen där mobilerna tillverkas; Gumi i Sydkorea, Hanoi i Vietnam samt Huizhou och Tianjin i Kina. Samsung satte över 700 ingenjörer från sin mobildivision på att undersöka vad som gått fel med Note 7. Tillsammans testade de över 200 000 Note 7-enheter och över 30 000 enskilda batterier.

Ingenjörerna synade mjuk- och hårdvaran, tillverkningsprocessen, kvalitets- och säkerhetstestningen och distributionskedjan. De undersökte bland annat huruvida ögonigenkänningen, mjukvarualgoritmerna eller funktionen för snabbladdning hade orsakat överhettning av telefonen. När de upptäckt att inget av det dessa orsakat överhettade enheter gick de vidare till att undersöka själva batterierna närmare.

Ett batteriproblem

Vad Samsung kommit fram till är att i båda fallen var det defekter i batteriet som orsakade eldsvådorna. Dock berodde det på olika defekter. Samsung namngav inte tillverkarna av de olika batterierna utan kallade de batteri A och B. Batteri A hade en designdefekt som utgjordes av ett för trångt hölje. Alla batterier expanderar och krymper naturligt när de laddas och används. När batteriet expanderade fanns det för lite utrymme i batteriet att göra detta, därav eldsvådorna.

Rykten som cirkulerat har sagt att det fanns för lite rum för det expanderade batteriet i själva mobilen. Detta var dock inte fallet, felet låg inte på något sätt i mobilens konstruktion utan enkom batteriets enligt Samsung.

Ersättningsbatteriet batteri B var också defekt men detta berodde snarare på tillverknings- och kvalitetsproblem. I ett tidigt stadie fungerade de nya batterierna bra i Note 7 men när Samsung gjorde tillverkarna till den enda leverantören av batterier och lade en beställning på 10 miljoner exemplar klarade inte tillverkarna av att bibehålla kvaliteten som behövdes för att batterierna skulle vara säkra.

Samsungs nya testprocess

För att Samsung skulle upptäcka defekten i batteri A behövde de röntga batterierna. Detta hjälpte dock inte för att hitta defekten i batteri B, utan där krävdes att batteriet plockades isär för att defekten skulle upptäckas. Varken röntgen eller isärplockande har tidigare ingått i Samsungs säkerhetsrutin. Efter Note 7-incidenten uppdaterar Samsung nu sin rutin för viktiga komponenter. Batteritestningen kommer framöver att bestå av åtta steg. Vissa steg sköttes förut av tillverkarna och vissa steg är helt nya. Dension menar att testet i sin helthet går långt över vad som är standard inom industrin.

En av sakerna som kommer att testas är beständighet. Testet går ut på att undersöka hur batteriet svarar när det är överhettat, punkterat med en nål och exponerat för extrema temperaturer. Samsung kommer även att inspektera varje enskilt batteri och röntga det för att kunna hitta eventuella abnormaliteter i ett tidigt stadium. Batterierna kommer även utsättas för ett test där de laddas och laddas ur i flera omgångar, samt plockas isär för att Samsung ska kunna inspektera batteriets övergripande kvalité. Andra tester kommer att kolla efter läckage av komponenter och förändringar i volt under tillverkningsprocessen.

#Samsung Galaxy S8 som kommer i vår ska testas enligt den nya standarden och Samsung uppger att problemen med Note 7 på inget sätt har påverkat lanseringsdatumet för Samsung Galaxy S8.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!