Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Microsoft Surface Book

Microsofts bärbara hybriddator lanseras till slut på svenska marknaden och är tveklöst den bästa reklampelaren för företagets plattform Windows 10.

Surface Book - Windows-världens fanbärare

Med Surface Book har Microsoft levererat den produkt som efterfrågats i kritiken mot Surface Pro-familjen. Datorn är välbyggd, snygg, fungerar bra i både bärbart och surfplatte-läge och erbjuder prestanda som räcker för en rad olika användningsområden. Om du letar efter en tunn och lätt bärbar Windows-PC bör Surface Book definitivt vara med i din lista över potentiella köp.

Primära konkurrenter som Macbook Pro och Dell XPS 13, eller för den delen Dell XPS 13 2-i-1, sköter rollen som bärbar dator bättre men kan å andra sidan inte användas helt och hållet som en surfplatta. Om möjligheten att koppla loss skärmen och förvandla datorn till en stor surfplatta är något som tilltalar dig är Surface Book det bästa alternativet just nu. Om du inte nödvändigtvis är intresserad av att kunna använda datorn som surfplatta blir frågan något mer komplicerad. Renodlade bärbara datorer som Macbook Pro 13-tum, Dell XPS 13 och HP Spectre x360 erbjuder en något bättre bärbar upplevelse, och är du plattformsagnostiker kan du få en Macbook Pro 13-tum med dubbla mängden primärminne för ungefär samma prislapp.

Jämfört med Surface Book erbjuder Macbook Pro bättre lagringsprestanda och ett betydligt bättre tangentbord, plus Touch Bar-remsan och Mac OS om det tilltalar dig, medan Surface Book erbjuder bättre grafikprestanda och Windows 10. Macbook Pro erbjuder också något bättre batteritid än Surface Book och betydligt bättre skärmpanel. En tråkig brist hos Surface Book är att den enbart använder traditionella portar och en proprietär laddningskontakt, vilket kommer tvinga dig att använda adaptrar i en nära framtid när allt fler tillbehör och laddningskablar använder USB Type-C och Thunderbolt 3 som anslutningsmetoder. Ett något svampigt och stundtals felbenäget tangentbord drar också ner intrycket något.

Summa summarum är Surface Book en väldigt imponerande bärbar dator som också blir en mycket kompetent Ipad Pro-konkurrent i surfplatte-läge. Vi beslutade till slut att inte dela ut en utmärkelse då Surface Book är betydligt dyrare än både Macbook Pro- och andra PC-konkurrenter, men är åtminstone jämfört med Macbook Pro sämre på ett flertal punkter. Om du inte primärt är ute efter den bästa möjliga bärbara proffsdatorn utan vill ha den bästa hybriddatorn som finns tillgänglig just nu är Surface Book helt klart värdig en rekommendation. Om du primärt suktar efter en bra bärbar dator är både Apple Macbook Pro 13-tum och Dell XPS 13 2-i-1 bättre bärbara till lägre priser.

Plus:
+ God byggkvalitet och snygg design
+ Presterar bra i alla önskvärda situationer
+ Smidig övergång till surfplatte-läge
+ Windows Hello-inloggning är (oftast) smidigt
+ Mycket bra bildpanel men...

Minus:
- Ingen USB Type-C
- Batteritiden uppnår inte utlovade timantal
- Windows Store saknar innehåll för plattor
- Tangentbordet något svampigt
- ... sämre bildpanel än motsvarande Macbook Pro

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.