Alla detaljer om Nintendo Switch

Nintendos hybridkonsol har till slut presenterats och vi vet nu vad den kostar, när den släpps och vilka spel som är på väg.

Klockan 05.00 i morse presenterade Nintendo till slut den kommande spelkonsolen #Switch för en internationell publik. Det som presenterades var information om vad konsolen kommer kosta, när den släpps, hur de nya kontrollerna fungerar och vilka spel som kommer, dels vid lanseringen och längre fram under året.

#Nintendo började med att förklara hur Switch ska kunna upplevas. Konsolen ska kunna användas i tre huvudsakliga lägen. TV-läget är den traditionella spelupplevelsen där konsolen är ansluten till en tv. I Tabletop mode ställs Switch fram med ryggstödet utfällt och Joy-Con-kontrollerna kopplas loss för att spela trådlöst. Det tredje läget är det bärbara där Joy-Con-kontrollerna är fästa vid konsolens sidor. Totalt sett kan åtta maskiner kopplas samman för flerspelarlägen i spel.

Batteritiden nämndes härnäst och vi kan förvänta oss allt från 2,5 timmar till 6 timmar speltid i bärbart läge beroende på vilken spelupplevelse det handlar om. Mer krävande spel lär hamna närmare den lägre nivån. Som exempel nämndes The Legend of #Zelda: Breath of the Wild där du ska kunna spela cirka tre timmar i bärbart läge. Detta låter inte så imponerande, men då konsolen kan laddas samtidigt som du spelar kan en batteriladdare kopplas in via laddningsporten som är av typen USB Type-C.

Nästa fokusområde var de två kontrollerna som sitter på konsolens sida. Dessa kallas Joy-Cons och de delar upp de knappar och spakar som annars brukar finnas på en traditionell handkontroll. Varje Joy-Con har alltså en analog styrspak, och denna styrspak kan dessutom tryckas ner och blir en extra knapp på samma sätt som hos Dualshock- och Xbox-kontrollerna. Det finns en hemknapp på ena kontrollen och även en NFC-läsare som föga förvånande kan användas till att läsa in Amiibos.

Det finns dessutom en capture-knapp på den andra Joy-Con-kontrollen som kan fånga bilder från spelen. Capture-knappen ska även kunna fånga video längre fram, men detta kommer tråkigt nog inte finnas tillgängligt vid lanseringen. Kontrollerna har även sensorer som accelerometer och gyroskop, vilket gör rörelsekänslig styrning möjlig. Finns även axelknappar för L och R på varje Joy-Con.

En av konsolens två Joy-Cons är dessutom utrustad med en IR-kamera som kan känna av både avstånd och former, vilket bland annat kan användas för att känna igen tecken du gör med dina händer. En annan nyhet med Joy-Con-kontrollerna är att de kan förmedla känslan av att vara fyllda med fysiskt innehåll tack vare en uppgraderad skakfunktion (rumble) som Nintendo kallar HD Rumble. Nintendo illustrerade detta genom att spelare ska kunna känna hur iskuber åker runt inuti kontrollen, och det ska till och med vara så pass känsligt att du ska kunna känna hur många iskuber som finns inuti kontrollen.

Utöver standardfärgen svart ska kontrollerna även finnas tillgängliga i en neon-blå och neon-röd färg. Det finns handledsband för Joy-Cons i stil med de som förhindrade oss att kasta våra Wiimotes in i TV:n, och dessa handledsband är också utrustade med L och R-knappar. Handledsbanden ingår i grundpaketet.

Efter detta presenterades en rad olika spel för konsolen. Många kommer senare i höst, vissa var bara koncept som inte ens presenterades i någon grafisk form och vissa hade inte ens fått namn. Enligt Nintendo är över 80 spel under utveckling till Nintendo Switch, du kan läsa en mer utförlig lista över de spel som presenterades i morse hos våra kollegor på FZ. De två starkast lysande stjärnorna var utan tvekan det tidigare kända The Legend of Zelda: Breath of the Wild som blir en lanseringstitel till konsolen. Det har spekulerats i att spelet inte skulle vara redo vid lanseringen, men det visade sig som tur väl är inte stämma.

Kioskvältaren nummer två var utan tvekan nästa del i #Super Mario-sagan, som nu har det officiella namnet Super Mario Odyssey. Spelet ska använda sig av en öppen spelvärld i stil med Super Mario Sunshine och Mario 64, och i videopresentationen fick vi se allt från en realistisk stadskärna till gröna skogar och en sockersöt godisvärld. Marios keps är nu en levande karaktär som spelar en stor roll i spelets handling, och den är även ett spelmekaniskt element då Mario kan kasta iväg den och hoppa på den mitt i luften för att ta sig över stora avstånd. Super Mario Odyssey blir tyvärr inte en lanseringstitel utan ska lanseras först till julsäsongen i år.

Nintendo Switch ska lanseras i två utföranden där den enda egentliga skillnaden är att Joy-Con-kontrollerna i det ena paketet är blå och röda, medan kontrollerna i det andra paketet har standardfärgen svart. Prislappen blir densamma för båda konfigurationerna. Priset för Nintendo Switch blir 299,99 USD, vilket motsvarar cirka 3300 kronor. Sannolikt hamnar prislappen närmare 3500 kronor i praktiken när svenska återförsäljare tolkar Nintendos rekommenderade pris.

Kommentarer
22 svar

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Företaget TSMC börjar kontraktstillverka Apples nästa mobilprocessor A11 i april, enligt en rapport från Asien.

Google har skaffat en ny sektion med veckans gratisapp i sin appbutik. Först ut är mobilspelet Card Wars.