Prognos: Det visar Apple 7 september

Höstens stora Apple-händelse är runt hörnet, och som vanligt sammanfattar 99mac årets rykten och sätter sin prognos om vad som kommer att dyka upp på onsdag.

På onsdag 7 september är det återigen dags för Apples traditionella höst-event. Förra årets event var fullmatat, då avtäcktes Iphone 6S och Iphone 6S Plus, Ipad Pro, Ipad Mini 4 och nya Apple TV. Frågan är om Apple kommer att kunna toppa detta i år.

Precis som i september förra året kommer eventet att hållas på Bill Grahams Civic Auditorium, San Francisco. Lokalen rymmer hela 7 000 gäster, vilket svarar mot det faktum att Apples höstevent kretsar kring flaggskeppet Iphone, i särklass företagets populäraste produkt. Det är också samma lokal som Apple höll sin inledande presentation under sommarens utvecklarkonferens WWDC. Som jämförelse höll Apple sitt mars-event i år i den betydligt mindre lokalen Town Hall på sitt eget campus.

99mac rapporterar löpande om rykten och förhandsuppgifter gällande Apples produkter och planer. Inför eventet på onsdag kväll har vi nu gått igenom tidigare uppgifter för att sammanfatta vad vi kan förvänta oss. Som vanligt bidrar vi också med våra egna prognoser – vad kommer dyka upp, och vad kommer inte?

Det får anses givet att Apple kommer att lansera sin nästa Iphone under onsdagens event. Förutom avstickaren Iphone SE som släpptes i mars i år har Apple alltid lanserat nya Iphone-modeller under sommaren eller hösten – i god tid till den lukrativa julhandeln.

Allt som allt är det den tolfte modellen av Iphone som nu kommer, om vi inte räknar de större varianterna Iphone 6 Plus och Iphone 6S Plus som separata modeller. Med tidigare år som mall borde det också vara dags för den sjätte större designförändringen, något som Apple brukar göra med varannan modell. I år pekar de flesta uppgifter dock enhälligt mot att #Iphone 7 kommer att behålla samma utseende som Iphone 6S från förra året, vilket blir tredje året i rad för den designen.

På grund av detta har det också rapporterats att telefonen inte alls kommer att kallas Iphone 7, utan istället någon variant på förra årets telefon så som Iphone 6 SE. Det verkar dock just nu som att namnet ändå kommer att bli Iphone 7.

Även om den nya telefonen väntas få samma utseende som de befintliga modellerna ryktas det om att årets lansering får en större variation av färger än tidigare. Bland annat har det pratats om en ny mörkblå färg, och att den befintliga färgen rymdgrå kommer att ersättas men en mörkare svart nyans. Allt som allt kan årets Iphone komma att erbjudas i fem färger - silver, guld och rosa guld samma som förra året, en ny svart variant och en helt ny mörkblå kulör.

Prestanda och ström

Iphone 7 kommer också att få nya funktioner och bättre prestanda som ska locka både befintliga Iphone-användare att uppdatera och kanske framförallt användare av andra plattformar att vilja migrera till IOS. Processorn lär bli en ny variant av Apples egendesignade ARM-processorer, kallad A10. I augusti dök det upp påstådda prestandatester genom Geekbench av A10 som visade på upp till 50 procent högre prestanda än förra årets A9. Detta har dock visat sig att mätningarna inte var äkta, rapporterar Macrumors. Det finns ändå skäl att utgå från att årets A10 kommer vara snabbare än förra årets A9.

Andra rykten gör också gällande att Iphone 7 kommer att få förbättrad batteritid jämfört med tidigare modeller, och dessutom får stöd för trådlös laddning och blir mer vattentålig.

Bättre kamera, dubbla linser

Det verkar också som att Apple verkligen kommer att satsa på telefonens inbyggda kamera i år. Länge har det ryktats om att Iphone 7 kommer att få dubbla kameralinser på baksidan, vilket ska göra det lättare att ta bättre bilder under dåliga ljusförhållanden. I april förra årets rapporterades det att Apple köpt det israeliska företaget Linx, som utvecklar just kamerateknologi för flera linser.

Enligt flera källor, bland annat analytikern Ming Chi-Kuo och den oftast välunderrättade Mark Gurman på Bloomberg, är det dock endast den större Plus-varianten av Iphone 7 som kommer att få de dubbla kameralinserna. Dock kan förbättringar i kamerans sensorer väntas även hos den mindre Iphone 7.

Under IFA-mässan i år visade flera konkurrenter nya telefonmodeller med imponerande kameraprestanda. Bland annat lanserade Sony sina nya mobil Xperia XZ som erbjuder trippla sensorer i kameran, och dessutom en förbättrad kamera för videosamtal på 13 megapixel.

Hörlurar?

Bättre batteritid och kamera i all ära, men det som ändå varit den stora diskussionpunkten när det gäller Iphone 7 är uppgifterna om att den kommer sakna hörlurskontakt. Redan i november förra året började dessa rykten dyka upp, och har förstärkts ytterligare genom referenser som funnits i koden i operativsystemet IOS 9. Inför eventet har det också dykt upp en serie rapporter om att hörlursporten försvinner.

Frågan är vad Apple kommer att ersätta hörlurskontakten med, eller snarare vilka slags hörlurar som kommer att följa med Iphone 7. Onekligen blir det allt vanligare att användare lyssnare med trådlösa hörlurar, och nyligen rapporterades det att Apple också kommer att släppa nya Beats-hörlurar under eventet. I själva kartongen har det ryktats att det kommer ligga ett par trådlösa varianter av de nuvarande vita Earpods, så kallade Airpods. Men andra rykten har gjort gällande att Apple istället utvecklat Lightning-anslutna varianter av Earbuds, och påstådda bilder av dessa har också publicerats.

En annan het fråga är om Apple kommer att skicka med en adapter för äldre typer av hörlurar i kartongen eller inte. Oavsett verkar det sannolikt att Apple kommer att erbjuda en adapter till försäljning, och uppmärksammad video påstods föreställa en sådan.

För två år sedan visade Apple upp sin nya produktkategori Apple Watch för första gången. Det var då flera månader innan den smarta klockan skulle börja säljas, vilket skedde i april 2015. Vid det här laget är alltså nästan ett och ett halvt år sedan Apple Watch kom i kundernas händer.

Att Apple kommer att släppa en ny version av klockan är givet, men när så ska ske har det rått delade meningar om. Inför årets Mars-event gick gott om rykten att det var dags för Apple Watch 2, men så blev det inte. Inför WWDC i juni uppstod förväntningarna igen, men ingen klocka kom. Trots rykten i juni om att nästa Apple Watch inte dyker upp förrän 2017 verkar det ändå som att det nu är dags, och att #Apple Watch 2 kommer att vara den andra stora produktlanseringen på onsdag kväll, efter Iphone 7.

Den som förväntar sig en helt ny design och dramatiska förändringar riskerar dock att bli besviken. Redan i april uppgav Ming Chi-Kuo att nya Apple Watch till stor del skulle likna den nuvarande modellen. Däremot ska enligt analytikern prestandan bli bättre, och årets uppdatering är därmed att betrakta som en variant på det vanliga Iphone-mönstret, med en snabbare S-modell med liknande design vartannat år.

Snabbare, bättre, längre batteritid

Ming Chi-Kuo uppgav dessutom i en rapport i augusti att den nuvarande modellen av Apple Watch kommer att finnas kvar som en billigare instegsmodell, men där processorn S1 uppdateras av en snabbare variant. Den nya Apple Watch får också den en snabbare processor, men dessutom bättre batteritid, inbyggd GPS och barometer för ännu bättre träningsfunktioner.

En ordentlig förbättring sägs också ske med bildskärmen, som får en ny bildskärmsteknik baserad på MLED (micro-LED). Precis som för OLED låter tekniken enskilda pixlar belysas vilket sparar batteri, och bland annat låter viss information visas i princip konstant på skärmen så som tiden. MLED-skärmar ska också gå att göra mer ljusstarka än vanliga OLED-skärmar.

Enligt Kuo får nya Apple Watch detta år inte någon egen anslutning till mobilnätet, utan kommer fortfarande att behöva parkopplas med en Iphone för att kommunicera med omvärlden. Däremot planeras enligt honom denna funktionalitet inför 2017 års uppdatering.

En annan produktlinje som skulle må bra av en efterlängtad uppdatering är Apples bärbara datorer. Minsta modellen Macbook släpptes i mars 2015, och fick en uppdatering i mars detta år, men både Macbook Pro och Macbook Air har funnits länge utan nämnvärda uppdateringar.

Det ryktas om att framförallt en ny modell av Macbook Pro är på gång, med en ny design och funktioner så som dynamiska funktionstangenter baserade på OLED-teknik och fingeravtrycksläsaren Touch ID. Nya snabba processorer från Intel, bättre grafikkretsar och nya portar så som USB Type-C med stöd för Thunderbolt 3 ryktas också komma till #Macbook Pro.

Däremot verkar det inte som att vi får se nya Mac-datorer under eventet i september. Enligt Mark Gurman på Bloomberg blir det istället i oktober som Apples Mac-datorer får en välbehövlig uppdatering. Förutom nya Macbook Pro kommer enligt rapporten också en ny variant av Macbook Air, som tvärtemot tidigare rykten består i sortiementet som en billigare instegsmodell.

Enligt Gurman får #Macbook Air en uppdaterad processor, och även den nya porten USB Type-C, något som det också rapporterades i juli. Däremot är det inte säkert att datorn uppgraderas med Retina-bildskärm, vilket övriga produkter i Apples sortiment fått.

Extern bildskärm på gång

En produkt som knappast kommer att visas om det inte sker tillsammans med nya Mac-datorer är den länge omtalade nya externa bildskärmen med 5K-upplösning som Apple sägs arbeta på. Skärmen ska ha ett eget inbyggt grafikkort för att driva de många pixlarna, vilket gör att även lite klenare datorer i Apples produktlinje skulle kunna fungera med skärmen.

Vad händer med Ipad?

Under både förra årets september-event och årets mars-event har Ipad fått en stor del av uppmärksamheten. För ett år sedan visades den första varianten av Ipad Pro med 12,9-tumsskärm upp tillsammans med Ipad Mini 4. I mars kom också den klassiska Ipad-storleken med 9,7-tumsskärm i en Pro-variant.

Baserat på detta verkar det inte troligt att Apple kommer att presentera något särskilt kring Ipad på onsdag. Enligt Bloomberg förbereds dock en ny generation Ipad Pro-modeller inför nästa år, bland annat med ny bildskärmsteknologi och förbättringar för pennan Apple Pencil. Även Ming Chi-Kuo har förutsägelser om nya Ipad-modeller 2017, och räknar bland annat med en ny variant med 10,5-tumsskärm.

Om vi ska tro prognoserna blir det alltså ett september-event som i normal ordning kretsar kring Iphone, och vi tror dessutom på en ny variant av Apple Watch. Till detta kan läggas en näst intill obligatorisk genomgång av operativsystemen IOS 10 och Watch OS 3. Bara med detta kan eventet pågå i en och en halv timme, eller ännu längre. Självklart håller vi tummarna för något helt oväntat på slutet, en "one more thing" från Tim Cook och hans gäng.

Däremot dröjer Mac-nyheterna till oktober, och då förmodligen i form av ett betydligt mindre event, kanske i form av privata produktdemonstrationer direkt till utvalda journalister. Detta skedde till exempel 2012 när Apple visade upp operativsystemet OS X 10.8 Mountain Lion i en mer intim miljö. Ett annat alternativ är att Apple håller ett mindre event på sitt campus, men i mars sade Tim Cook att det förmodligen var sista gången något visade där. Istället kommer framtida lanseringar ske i en särskild byggnad vid Apples nya högkvarter Campus 2.

Inte heller Ipad lär få någon uppmärksamhet på onsdag. Den som väntar på uppdaterade Ipad-modeller får troligtvis vänta till 2017.

Håller du med om våra prognoser? Vad hoppas du själv att Apple kommer att släppa på onsdag, och vad vill du se hos nästa Iphone?