Höjdpunkterna från Apples kvartalsrapport

Apples kvartalsrapporter följs alltid av en frågestund där investerare har möjlighet att ställa direkt frågor till Tim Cook och Luca Maestri.

Under tisdagen rapporterade Apple resultatet för deras tredje #kvartal 2016, vilket innefattar månaderna april, maj och juni. Efter rapporten stannade Apples vd Tim Cook och ekonomichefen Luca Maestri som brukligt kvar för att svara på frågor från investerare.

En miljard sålda Iphone

Apple har sålt en miljard Iphone-telefoner. Den här milstolpen delade företaget med sig av under ett möte med anställda under onsdagen. Apples vd Tim Cook hade följade att säga:

"Iphone har blivit en av de viktigaste, världsomvälvande och framgångsrika produkterna i historien. Den har blivit mer än en ständig följeslagare. Iphone är verkligen en viktig del av våra dagliga liv och möjliggör mycket av det vi gör om dagarna. Förra veckan passerade vi ännu en viktig milstolpe när vi sålde den miljardte Iphone-enheten. Vi har aldrig satsat på att göra flest, men vi har alltid satsat på att göra de bästa produkterna som gör skillnad. Tack till alla på Apple för hjälpen att förändra världen varje dag."

Apple är mycket nöjda med Iphone SE

En sak vi fick veta under kvartalsrapporten är att Apple är mycket nöjda med Iphone SE, fyratumsmodellen som de lanserade i slutet av mars i år. Tim Cook sa att efterfrågan på enheten har varit hög under hela kvartalet.

"Vi hade en väldigt framgångsrik global lansering av Iphone SE och efterfrågan var högre än tillgången under hela kvartalet."

Cook sa också att Iphone SE varit populär både på redan etablerade marknader och på utvecklingsmarknader. Andelen Iphone SE-enheter som sålts till helt nya Iphone-användare har också varit högre än för tidigare Iphone-modeller. Cook igen:

"Jag gillar verkligen vad jag sett med Iphone SE och det faktum att den öppnat dörren till kunder som vi inte nådde tidigare och sannolikt har övertalat en del att uppgradera som ville ha en mindre telefon, men som ville vara kvar med Iphone och därmed väntade på något som Iphone SE."

Apples ekonomichef Luca Maestri tillade att Iphone-tillväxten varit stark på flera marknader. Försäljningen i Ryssland har dubblats sedan förra året och tillväxten har varit tvåsiffrig i länder som Brasilien, Indien, Japan, Kanada, Sverige och Turkiet.

Tjänster växer

Apples tjänster fortsätter att växa och slog rekord för ett juni-kvartal med intäkter på 6 miljarder dollar. Tillväxten kom från flera källor så som App Store, musik, Icloud och Apple Care. Enligt Cook förväntar sig Apple att tjänster når upp till storleken av ett Fortune 100-företag nästa år.

Vändning för Ipad

Det här kvartalet var det bästa för Ipad under de senaste tio kvartalen. Intäkterna gick upp med sju procent tack vare lanseringen av den mindre Ipad Pro. Enligt undersökningar som Apple gjort har omkring hälften av Ipad Pro-köparna köpt sina enheter för arbete.

"Ipad Pro är den ultimata uppgraderingen för existerande Ipad-användare och den ultimata ersättningsenheten för kunder som byter från bärbar pc."

Apple Watch – en bästsäljare

Hur det går för Apple Watch är inte lätt att veta då Apple av konkurrensskäl inte redovisar antal sålda exemplar för sig, utan lägger in dem i kategorin "Övrigt." Under kvartalsrapporten berättade Tim Cook att den smarta klockan är världens bäst säljande och har också fått höga betyg från användare enligt en undersökning av JD Power.

I höst kommer Watch OS 3 och existerande användare kommer att kunna uppgradera sina klockor med ett förbättrat gränssnitt, förbättrad prestanda och nya tränings- och hälsofunktioner. Enligt Cook har Apple "bara börjat med Apple Watch och ser fram emot ännu fler spännande lanseringar inom området."

Apple Pay

I höst kommer Apple Pay att fungera direkt i webbläsaren Safari, men redan nu används Apples betaltjänst av tiotals miljoner användare runt om i världen. Antalet aktiva användare per månad har ökat med 450 procent sedan förra året.

Enligt Tim Cook utgör 3 av 4 kontaktlösa betalningar i USA Apple Pay-betalningar. Tjänsten finns nu lanserad i nio marknader, inklusive sex av Apples tio största. Också utanför USA går det bra för tjänsten. Över hälften av transaktionerna görs utanför landet.

Om Pokémon Go och förstärkt verklighet

Analytikern Gene Munster passade på att fråga Tim Cook om Pokémon Go och hur Apple ser på det som kallas för förstärkt verklighet (AR).

"När det gäller förstärkt verklighet och Pokémon-fenomentet, det är otroligt vad som hänt där. Jag ser det som ett bevis på vad som händer med innovativa appar och hela ekosystemet och kraften hos utvecklare som kan trycka på en knapp och erbjuda sina produkter över hela världen. Den här specifika utvecklaren har inte lanserat globalt än på grund av trycket på deras servrar, men jag är säker på att de kommer att göra det med tiden."

Enligt Cook investerar Apple stort i förstärkt verklighet och satsar på området långsiktigt.

Lyssna själv

För den som vill lyssna på konferenssamtalet går det att göra via Apples webbsida för investerare. Där finns också kvartalsrapporten för den som vill studera siffrorna närmare på egen hand.

Det går också att läsa istället för att lyssna, Imore har som vanligt transkriberat hela telekonferensen.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.