Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Sluta avsluta appar

Det behöver inte göras, bidrar inte till bättre batteritid utan kan till och med göra att telefonen drar mer ström. Ändå fortsätter folk att tvångsavsluta appar manuellt.

Det är en vana som vägrar försvinna, trots att det ofta är kontraproduktivt, och trots att Apple-chefen Craig Federighi sagt att det inte behövs. Det handlar om beteendet att rutinmässigt "tvångsavsluta" appar på Iphone och Ipad.

Kanske gör du det själv, eller har åtminstone säkert sett folk i din omgivning göra det. Att dubbeltrycka på hemskärmen och sedan svepa bort app efter app som visas i listan. Bara för att en kort stund efteråt öppna en app som Facebook eller Safari på nytt för att fortsätta använda telefonen.

Hur det fungerar

Operativsystemet IOS är designat för att användaren inte själv ska behöva stänga av appar. När en ny app öppnas försätts den tidigare i ett vänteläge, och kan om den öppnas igen fortsätta där den var. Om systemet behöver kan den dock när som helst tömma primärminnet för att ge plats åt de appar som används för tillfället. Det betyder att alla appar måste vara beredda på att när som helst sparkas ut från minnet, och skyddar data genom att automatiskt spara information, till exempel text som skrivs i appen Anteckningar.

Genom att trycka två gånger på hemknappen kan alla IOS-användare komma åt den välkända appväxlaren, där små förhandsvisningar av de appar som nyligen använts visas. Det är här funktionen att tvångsavsluta appar finns, genom att svepa en app uppåt kan användaren tvinga den att rensas från primärminnet.

Anledningen till att funktionen finns är att användaren ska kunna tömma ur minnet appar som inte fungerar som de ska, eller har hängt sig. Enligt ett supportdokument på Apples webbplats är det i normalfallet inte nödvändigt att manuellt avsluta appar på detta sätt. Apparna som visas är inte öppna i traditionell mening, utan befinner sig i det tidigare beskrivna pausläget. Raden av appar kan snarare ses som en historik över de tidigare använda apparna, ungefär som historiken i din webbläsare över de sidor du besökt. Det är också härifrån enkelt att snabbt bläddra tillbaka till en tidigare app utan att behöva gå tillbaka till hemskärmen.

För att komplicera det hela en smula finns det faktiskt ett fåtal aktiviter som en app kan göra fastän den ligger i bakgrunden och inte används aktivt. Ett exempel är att spela ljud, vilket är anledningen till att Spotify kan fortsätta spela musik samtidigt som du gör något annat. Ett annat exempel är platstjänster, där en app kan ta del av platsinformation trots att den i övrigt ligger pausad i bakgrunden. Sådana här aktiviteter är dock undantag, och kontrolleras av operativsystemet. Som du säkert sett måste också en app som vill använda platsdata be om tillåtelse från användaren första gången, och detta kan senare styras från Inställningar.

Kan försämra batteritiden

Många användare som har för vana att regelbundet gå in i appväxlaren och tvinga bort appar ur minnet har en uppfattning om att detta är för att spara på enhetens batteri. Idén är att apparna i listan fortfarande är aktiva och drar batteri.

Som vi sett stämmer alltså inte detta. Faktum är att vanan att tvångsavsluta appar kan innebära att batteritiden försämras. Detta beror på att en app som ofta används, exempelvis Instagram, måste läsas in helt och hållet igen om den öppnas efter att ha tvingats bort från minnet på detta sätt. Det är betydligt mer energieffektivt att Instagram tillåts ligga kvar pausad i primärminnet, för att snabbt startas upp igen när användaren öppnar appen.

Appar som Instagram och Facebook används ofta flera gånger i timmen, och om den efter varje användning töms ur minnet måste IOS gång på gång läsa in hela appen och dess information igen. Denna process drar batteri snarare än spar batteri.

Vanan frodas

Trots Federighis uttalande och informationen på Apples supportsidor verkar det som att beteendet att tvinga bort appar fortfarande frodas. Enligt Jim Lipsey på Twitter har hans barn även börjat tvångsavsluta appar på spelkonsolen Playstation 4, efter att de lärt sig göra det på Ipad i skolan.

Myten om att appar i IOS ska stängas av manuellt för att inte ligga och dra batteri är alltså svår att bli av med, och sprids enligt uppgift ibland också från Apples egen supportpersonal i företagets butiker.

En del av förklaringen är tveklöst ren okunskap kring hur mobila operativsystem fungerar. En annan del av förklaringen ligger förmodligen i hur IOS rent kognitivt är designat. För den som inte vet hur systemet fungerar ser det onekligen ut som att den långa listan av appar är "igång", och intuitivt känns det både effektivt och tillfredsställande att städa bort gamla appar genom att svepa undan dem.

Men handlingen kan jämföras med att varje gång du lägger ifrån dig den fysiska telefonen packa ner den i originalkartongen och lägga den i en byrålåda. Visst ser det prydligt ut, men det kommer bli en hel del spring fram och tillbaka.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.