Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Macbook (tidigt 2016)

Apples senaste generation av datorn Macbook har hittat in till 99mac:s testlabb och vi låter de nya komponenterna visa vad de går för.

Summering och omdöme

Vi hade inte förväntat oss att Macbook i 2016 års utgåva skulle vara en prestandamaskin, och det är den inte heller. Den presterar generellt bättre än förra årets modell, men utgör inget hot mot Apples kraftigare bärbara maskiner. Det är samtidigt tydligt att processorn A9X i Ipad Pro visar vägen när det gäller prestanda i mobila processorer. Apples A-processorer har fått bättre prestanda snabbare än Intels processorer blivit strömsnåla och det är inte svårt att föreställa sig en framtida Macbook-modell som istället använder en ARM-baserad arkitektur, vilket envisa rykten hävdar.

Styrkan i Macbook ligger alltså inte i prestanda, utan i att den är otroligt bärbar och har en bra batteritid. Det känns helt enkelt som en Ipad fast i ett Macbook-chassi och med OS X som operativsystem. Precis vad en del användare vill ha.

Den som planerar att göra krävande uppgifter som exempelvis ljud- och videoredigering eller vill spela spel på sin dator kan inte rekommenderas en Macbook. De som använder sin bärbara dator som en surf- och mejlmaskin kommer däremot troligtvis att finna prestandan adekvat. Där förra årets Macbook kändes i slöaste laget även för att göra enklare bildbehandling, har den nu gått över en tröskel och den upplevs inte slö i vardagligt användande.

Den som inte tyckte om att Macbook 2015 endast hade en USB Type-C-anslutning blir inte gladare i år, och det finns inget stöd för snabbare Thunderbolt-protokoll. Det är fortfarande samma dator, med samma tänkta användningsområden. Det är bara den rena prestandan som blivit marginellt bättre.

Vi kommer därför inte att dela ut någon särskild rekommendation gällande Macbook 2016. Den har i princip samma för- och nackdelar som förra årets modell, men snabbare. Vi kommer framöver att återkomma med våra reflektioner om hur datorn är att använda i vardagslivet.

Fördelar

+ Mycket smidig och portabel
+ Bättre prestanda och batteritid
+ Samma fantastiska Retinaskärm

Nackdelar

- Fortfarande begränsad prestanda
- En USB-anslutning kan vara begränsande

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.