Vilken mediaspelare passar för dig?

Mediaspelare är hett just nu, och både nya Apple TV och Google Chromecast är populära alternativ. 99mac går igenom skillnaderna och guidar till rätt beslut.

Hårda paket är alltid populärt under granen, och i år verkar mediaspelare bli en extra stor succé. Enligt Teknikbarometern har intresset för mediaspelare ökat med 153 procent under årets julhandel jämfört med 2014, och en stor förklaring är att både Apple och Google släppt nya varianter av #Apple TV respektive #Chromecast.

Mellan de två produkterna råder dock ganska stora skillnader, inte minst vad gäller priset. 99mac har testat båda Apple TV (fjärde generationen) och Chromecast (andra genereationen) under hösten, och sammanfattar här vad som skiljer de båda åt.

Google Chromecast kostar ungefär 390 kronor och är i särklass billigast. Den tar lite plats och är avsedd att koppla in direkt i tv:ns HDMI-ingång. Chromecast har inget eget lagringsutrymme utan bygger helt och håller på strömmande material genom de tjänster som har stöd för enheten, så som Netflix, SVT Play, Youtube, HBO Nordic, Spotify och Google Play. Chromecast har heller ingen egen fjärrkontroll utan kontrolleras helt från den tillhörande appen i en smart mobiltelefon. Chromecast kan också spegla bildskärmen från en kompatibel Android-telefon.

Nya Apple TV har motsvarande funktionalitet vad gäller strömmande material och bildskärmsdubblering från en IOS-enhet. Tanken med Apple TV är dock att nya appar kan laddas ned från en särskild App Store vilket gör att utbudet av video- och musiktjänster är större. Dessutom går det att ladda ned andra typer av appar så som spel.

Det här innebär att Apple TV behöver lagringsutrymme, och enheten finns i två varianter med 32 eller 64 gigabyte. De två modellerna kostar också mer än Chromecast och går för 1 690 respektive 2 290 kronor. Apple TV är knappast en stor låda, men ändå betydligt mer utrymmeskrävande än den lilla pucken Chromecast. Apple TV ansluts till tv:n med en HDMI-kabel (måste köpas separat). En dedikerad fjärrkontroll medföljer dock, även om enheten också kan styras via en IOS-app.

Skillnader

Vid första anblicken verkar Chromecast vara det givna valet för Android-användare, och Apple TV en motsvarande självklarhet för IOS-användare. Beroende på vilka behov som finns kan det dock finnas skäl att välja Chromecast även för de som har en Iphone. Apple TV är också snarare att betrakta som en egen plattform, och kan köpas oberoende märke på mobilen även om vissa funktioner kräver en IOS-enhet.

Den som framförallt vill komma åt de största strömmande videotjänsterna på sin tv så som Netflix och HBO Nordic, samt kanske hyra en film ibland, klarar sig alldeles utmärkt med en Chromecast. Det finns en Chromecast-app även på IOS, och de flesta funktioner fungerar där med undantag för skärmbildsdubblering.

Apple TV är att rekommendera för den som vill få ut lite mer av sin mediaspelare genom att kunna ladda hem nya appar. Apple TV fungerar därmed inte bara som en mottagare för strömmande tjänster, utan också som ett potentiellt shoppingverktyg, en digital eldstad och en spelkonsol. Det ska dock understrykas att de flesta spel som finns är relativt simpla, och att de mer avancerade spelen i praktiken kräver inköp av en dedikerad spelkontroll för att kunna styra ordentligt.

Den stora tjusningen med Apple TV ligger i dess potential. I Sverige väntar vi otåligt på stöd för röststyrning via Siri, som väntas komma i form av en mjukvaruuppdatering. Beroende på vad för slags appar som kommer i framtiden kan också Apple TV komma att förvandlas till lite vad som helst.

Slutligen gör App Store också att populära mediasystem som Plex finns på Apple TV i form av en egen app, något som saknas på Chromecast. För att använda Plex mot en Chromecast krävs istället att materialet strömmas via en mobiltelefon (Android eller IOS). På Apple TV är det bara att starta Plex-appen, och direkt komma åt sitt lokala mediabibliotek.

Så vilken ska köpas?

Både Apple TV och Chromecast är mycket användbara och bra mediaenheter som kan rekommenderas av 99mac.

För Android-användare är Chromecast en självklar kamrat tack vare möjligheten att skärmdubblera telefonen. Andra som bör välja Chromecast är alla som nöjer sig med att strömma de största video- och musiktjänsterna och inte är så intresserade av spel och andra appar. Särskilt studenter med begränsad budget lär uppskatta prislappen på Chromecast.

Apple TV däremot är för de som utöver strömmande tjänster också vill ha tillgång till appar i sin tv med allt vad det innebär. Apple TV är därför ett dyrare alternativ, men perfekt för familjer som vill spela enkla spel och kunna plocka hem andra appar när de hittar något intressant. Det finns en stor potential i Apple TV, och räkna med att nya funktioner kommer att dyka upp i framtida mjukvaruuppdateringar.

Kommentarer
7 svar

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!