Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Väck liv i din Mac med en SSD

Att byta din gamla hårddisk mot en ny och snabb SSD är det bästa sättet att pigga upp en trött dator. 99mac visar hur det går till.

Så här överför du dina data:

Hårdvaran är bytt, men innan datorn går att använda igen måste den nya disken formateras och få ett operativsystem installerat. Därefter kan vi sedan flytta över material från den gamla disken om vi vill.

Det är en bra idé att spara den gamla hårddisken som en extra backup eller kanske en portabel disk att lagra alla hushållets katt-bilder på. För det ändamålet kan vi köpa ett litet billigt chassi att montera den gamla disken i.

På en hårddisk där OS X är installerat skapas en särskild liten partition på disken som kan användas för att återställa datorn. Det är jättebra för att installera om en dator, men hjälper inte mycket i det här fallet. Eftersom SSD-enheten är helt ny finns ingen återställningspartition på den, utan en sådan skapas av OS X i samband med installationen. Nu i början måste vi alltså använda en annan metod för att installera OS X. Detta går att göra antingen via ett USB-minne eller dvd-skiva med systemet på, eller via Internetåterställning om det är en nyare Mac.

Vad är formatering?

Innan du kan installera OS X måste din nya SSD formateras. Det innebär att skapa ett filsystem på disken, och på Mac och OS X heter filsystemet HFS Plus (kallas också OS X Extended). Det här gör vi i programmet Skivverktyg, som finns inkluderat i OS X Installationsverktyg.

Internetåterställning

Med nyare Mac-datorer kan du starta direkt från en internetbaserad version av återställningsverktyget i OS X. Detta kallas Internetåterställning, och är användbart i situationer när det inte finns någon återställningspartition på hårddisken – till exempel när vi som nu monterat en helt ny disk i datorn.

Det är bara datorer som levererades med operativsystemet OS X Lion eller senare som har stöd för internetåterställning. En del datorer som är äldre än så kan också få stöd för funktionen genom en uppdatering av den fasta programvaran.

Datorn i vår guide är tyvärr från mitten av 2009, och för gammal för att använda internetåterställning. Därför installerar vi ett nytt operativsystem med hjälp av en USB-minne vi tidigare gjort till en startskiva (se hur det går till här. Guiden är för OS X Yosemite, men det fungerar likadant med OS X El Capitan).

Oavsett metod kommer du att hamna i OS X-verktygsprogram, och härifrån går det att återställa direkt från en Time Machine-säkerhetskopia eller installera ett nytt system. Börja med att klicka på Skivverktyg för att formatera hårddisken. Markera den i vänsterspalten och klicka på Radera, välj därefter formatet OS X Extended (journalförd). Formateringen bör bara ta några sekunder, och sedan är disken redo att installera OS X.

Efter att systemet installerats frågar datorn om vi vill överföra information från en annan Mac eller skiva. Här är det bara att svara ja, och sedan koppla in den gamla disken som vi monterat i ett externt chassi. Räkna med att överföringen tar en bra stund om du har mycket data.

Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.