Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Apples första 21,5-tums Imac med Retina

Apple har uppdaterat 21,5-tums Imac-familjen med en Retina 4K-skärm. Den är dyrast i familjen – men är den nya skärmen värd de extra tusenlapparna? 99mac testar.

Skärmtest

Imac 21,5-tum med 4K-skärm ger i grunden samma situation som vad som gäller för 27-tummaren. Vi beskrev detta i långa detaljer i testet av 27-tums Imac med 5K-skärm och P3-färgrymd.

Kortfattat använder också skärmen hos Imac 21,5-tum ett färgomfång som följer digital biografstandard DCI-P3 i fråga om färgrymd (gamut) men inte alls i fråga om vitbalans och tonkurva. Följden är att skärmen inte är vare sig det ena eller andra. Den är inte rätt i fråga om digital biografstandard men heller inte rätt mot vad som är de facto-bildskärmsstandard i dagsläget, det vill säga HDTV-standard ITU-R Rec.709 med 2,2-potensgamma.

Effekten är att färger överdrivs och särskilt då färger som innehåller rött och en del grönt vilket märks tydligast på orange, gul och röda toner. Med andra ord den del av färgrymden där DCI-P3 är större än Rec.709-färgrymden. Detta slår också igenom i hudtoner och ansikten. Apple har koll på problemet och den färgprofil som följer med Imac beskriver hur skärmen fungerar.

Olika program ger olika färger

Detta fungerar dock olika med olika program. Alla program tar inte hänsyn till färgprofiler, till exempelvis Google Chrome och dessa program får överdrivna färger. Safari försöker alltid forma om allt den ska visa till att följa vad som är de facto-standard för bildskärmar medan andra programvaror gör på sitt sätt.

Vad som är en och samma bild kan därmed skilja sig en hel del när du återger bilden i olika program. Bildexempel på vad som händer finns i länken ovan men det är som skrivet tydligare när man får se skärmen med egna ögon. Din skärm är sannolikt inte alls kapabel att återge färger likt hur Imac-skärmen gör det.

Inte förödande men kanske förrädiskt

Problemet är inte stort i den betydelsen att det gör skärmen dålig på något sätt. Tvärtom kan det rent av vara en fördel med en större färgrymd i vissa sammanhang, till exempel för dig som arbetar mot print och grafik. De här skillnaderna är något man ska ha i åtanke ifall du någon gång måste fatta beslut som rör färger och hur färger uppfattas.

Det kan nämligen bli godtyckliga skillnader på de här skärmarna som slår fel på annat håll. Att skärmarna överdriver det röda i ansikten kan medföra att du dämpar färgerna i dina bilder när du sitter vid din Imac. Dessa bilder riskerar då att bli alldeles för bleka på en skärm som följer färgstandard.

27-tummarens 5K-skärm visade också upp en del andra problem som en ganska tydligt skiftande vitbalans baserat på vilken ljusstyrka du kör skärmen i. Detta drabbar inte 21,5-tummaren i samma utsträckning utan den varierar inte värre än någon annan skärm med direktreglerade lysdioder.

Stäng av automatiken

Reglaget ”Justera ljusstyrka automatiskt” i bildskärmsinställningarna har också här en effekt att det ljusar upp skuggnyanser när det är aktivt. Samma sak här med 21,5-tummaren så det reglaget rekommenderas vara avstängt ifall du på något sätt arbetar med produktion eller reproduktion av bild och färg, video, foto, grafik och så vidare. Detta ger också sämre kontrastförhållande, från 1200:1 till cirka 750:1 när svärtan blir ljusare.

Detta problem finns för övrigt på fler och äldre modeller och kan vara knutet till en funktion i OS X El Capitan. Det inträffar inte på det tidigare systemet Yosemite till exempel. Effekten är tydlig på standardbakgrunden i El Capitan med skogen i underkanten. De ljusas upp när du kryssar ur funktionen.

Testexemplaret av 21,5-tummaren är mer färgkorrekt direkt ur kartong. Felnivåerna i form av hur skärmen avviker från de facto-standard (Rec.709 med 2,2-gamma) är mindre hos 21,5-tummaren. När vi kör bilder genom Safari är 21,5-tummaren faktiskt mer eller mindre exemplarisk. Kör vi genom Google Chrome, som alltså inte korrigerar på något sätt för skärmens större färgrymd, blir det tydligt överdrivet hos orange, gult och rött men mindre så hos nyanser av blått.

Skillnader mellan 21,5 och 27 tum

Mycket är snarlikt mellan 21,5- och 27-tums Imac. Båda mäter ett kontrastförhållande om 1200:1 vilket är ganska bra värden för en IPS-panel. 21,5-tummaren skiljer sig en gnutta på ett flertal punkter, varav några är till det bättre:

  • Tonkurvan, gamma, har inte lika stora skiftningar hos 21,5-tummaren vilket ger en jämnare toning från skuggnyanser till vitt. Vitbalansen hos testexemplaret av 21,5-tummaren går mot cyan/turkos medan 27-tummaren går mot gul. Det är oklart hur mycket som skiljer sig från exemplar till exemplar där. Mellan de två vi testat är det i alla fall en synlig skillnad.

  • 21,5-tummaren är cirka 10 procent ljussvagare och når som mest cirka 430 cd/m2 mot cirka 470 cd/m2 hos 27-tummaren. Den lilla varianten går också snäppet lägre i lägsta läget och kör som lägst 4 cd/m2 mot 5 cd/m2 för 27-tummaren. Det har faktiskt en liten betydelse om du vill sitta i komplett mörker och använda datorn.

  • Båda skärmarna når kring 200 cd/m2 strax ovanför mitten på ljusstyrka-reglaget. Detta motsvaras av 9 ”pluppar” när du ändrar ljusstyrka via tangentbordet. En fördel hos 21,5-tummaren är att den inte alls skiftar lika tydligt i vitbalans när du ändrar ljusstyrkan. Det skiljer sig någon procent hit och dit men exemplaret behåller i grunden samma drag av turkos i vitbalansen oavsett ljusstyrka. 27-tummaren varierar tydligt mellan gult och turkos beroende på hur ljusstarkt du kör skärmen.

Bortsett från alla aspekter på färg och ljus är skillnaden mellan upplevelsen hos 27- och 21,5-tummaren främst en fråga om ytan och pixelmatrisen. 27 tum är naturligtvis större än än 21,5-tum och ger mer disponibelt utrymme.

5 120 × 2 880 pixel (14,7 megapixel) jämfört med 4096 × 2 304 pixel (9,5 megapixel) inenbär att du på 27-tummaren får det lättare att disponera en större arbetsyta genom att ändra skalningen och samtidigt behålla en upplösning som fungerar utan att det krävs pigga hökögon.

27-tummaren motsvarar 2 560 × 1 440 pixel i normalläget (Systeminställningar/Bildskärmar/Skalad) och kan köras som motsvarande 3 200 × 1 800 pixel för dig med hyfsad god syn. För 21,5-tummaren är det 2 048 × 1 152 pixel respektive 2 560 × 1 440 pixel som gäller. Det är förstås individuellt hur just du vill och kan driva skärmen. 21,5-tummare upplevdes fortfarande behaglig i 2 560 × 1 440-läget.

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.