Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Gratis app ska skydda mot överfall

Allone är en kostnadsfri app som förvandlar mobiltelefonen till ett person- och överfallslarm.

Nu lanserar svenska Allone en mobilapp med samma namn som fungerar som ett person- och överfallslarm. Appen finns för IOS och Android, är gratis och ska bidra till högre trygghet i miljöer där människor ofta känner sig utsatta.

Bakom Allone står Anders Paulson och hans dotter Filippa Paulson. Anders är affärsman, och fick idén om att larma omgivningen utom hör- och synavstånd under en vistelse i Brasilien. Utomlands kände Anders sig ofta orolig för sin dotters och sin egen säkerhet.

Under 2014 började Anders skapa appen för sin nu 16-åriga dotter, som också hjälpt till med utvecklingen. Anders Paulson säger:

– Våld och otrygghet är ett omfattande samhällsproblem. Jag vill att min dotter Filippa och alla andra barn, kvinnor och män ska kunna känna sig säkra. Det är min förhoppning med Allone, en för alla, alla för en. Genom att ladda ned appen kan du bli tryggare i din vardag och kan hjälpa dina nära och kära.

Appen Allone innehåller många funktioner som ska göra tillvaron tryggare:

  • Larma personer i närheten i händelse av en nödsituation

  • Hjälpa andra som råkar ut för en nödsituation

  • Skapa grupper av kompisar, familj eller partner för att hålla koll på varandra på exempelvis festivaler och andra aktiviteter.

  • Låt utvalda personer följa exempelvis löprundan i realtid.

Tre olika skyddsfunktioner

Appen består av tre delar. Med överfallslarmet Main Alarm kan appen larma alla Allone-användare som befinner sig i närheten av där du är. Vid överfall, rån eller annan nödsituation får alla användare inom en viss radie information om vem som larmar och exakt position. Den information som delas är förutom platsen förnamn, kön, ålder och en bild på personen som larmar. Överfallslarmet har också ett högt larmljud som användaren utlöser.

Trygghetslarmet My Alarm meddelar däremot endast utvalda personer vid en nödsituation, exempelvis familj, vänner eller grannar. Med en knapptryckning går det att få kontakt med sina utvalda kontakter.

Med funktionen Watch Me kan användaren också låta sina närmaste följa dem i realtid, till exempel i motionsspåret eller på väg hem från lokal. Funktionen kan sättas på och stängas av efter behov.

Appen Allone har fått positiv respons från olika hjälporganisationer. Maria Andersson, generalsekreterare på RFSU, Riksförbunder för sexuell upplysning, säger:

– Allone kan ge ökad trygghet för många: Unga, kvinnor och alla människor som känner sig utsatta av olika skäl i olika situationer. Det kan handla om en blind-date, att gå ensam hem från tunnelbanan om natten eller om en transperson som riskerar att utsättas för hatbrott. Med Allone kan man både få hjälp och hjälpa andra i en nödsituation och därför ska Allone faktsikt kunna göra skillnad.

Namn
Allone
Plattform
IOS
Utvecklare
Allone AB
Version
1.0.1
Pris
Krav
Kräver IOS 8.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, engelska
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.