svenska utvecklare

Cindori lägger fokus på användbarhet och design

99mac pratar med studion bakom uppskattade verktygsprogram som Trim Enabler och Disk Sensei.

Den #svenska utvecklaren Cindori har medvetet valt bort IOS för att utveckla användbara verktygsprogram för OS X. Många användare som monterat egna SSD-moduler i sina äldre bärbara Mac-datorer har säkert använt verktyget Trim Enabler för att optimera diskens prestanda.

Nyligen kom Disk Sensei, en app som beskrivs som en schweizisk armékniv för din Mac. Här finns inte bara Trim-funktionalitet utan också diagnosverktyg och diskrensningsfunktionalitet. 99mac testade, och gillade vad de såg.

Bakom namnet #Cindori döljer sig Oskar Groth som från Lund sköter allt från utveckling till försäljning, marknadsföring och support. Oskar berättar för 99mac att datorintresset funnits där från början, men att han från början mestadels var intresserad av att spela spel och hänga på nätforum. Efter att ha köpt en Mac Pro blev han besviken över hur få möjligheter det fanns att bygga ut datorn med andra grafikkort. Det fanns bara två kort att välja mellan som alternativ, och inget av dem fungerade särskilt bra att spela spel på. För pc fanns däremot gott om bra och prisvärda alternativ, men de fungerade inte på Mac. Oskar säger:

– Jag bestämde mig för att göra något åt detta problem, och började läsa på ordentligt om de tekniska detaljerna. Jag hade aldrig programmerat något tidigare, men jag förstod att den enda rimliga lösningen var att skapa ett enkelt verktyg som vem som helst kunde använda. Resultatet blev ATI Flashing Tool (senare Zeus Flashing Tool), ett verktyg som med ett knapptryck kunde flasha – det vill säga skriva om den fasta programvaran i ett grafikkort för pc så att de fungerade i Mac Pro.

Zeus Flashing Tool blev en succé bland många Mac Pro-användare, och Oskar Groth började läsa Datateknik på Lunds universitet. Året var 2010, och SSD började bli ett allt mer populärt alternativ till vanliga hårddiskar. Här uppdagades en annan begränsning i Apples produkter, nämligen att SSD-enheter från tredje part inte hade stöd för den inbyggda Trim-funktionen i OS X. Oskar berättar:

– Trim är en standardiserad funktion för att öka prestandan och livslängden på SSD, så det blev mycket uppmärksamhet kring att Apple inte erbjöd denna funktion till andra diskar än deras egna. Jag bestämde mig för att ta mig an även denna utmaning.

Det nya verktyget fick namnet Trim Enabler och blev en ännu större succé. Liksom Zeus Flashing Tool var det extremt enkelt att använda med ett enda knapptryck. Oskar Groth fortsatte att utveckla verktyget, och bildade 2013 bolaget Cindori, döpt efter hans användarnamn på forumet Macrumors.

Många utvecklare satsar på appar för IOS, men du gör verktygsprogram för OS X. Lockar inte IOS med sina många miljoner användare?

– Jag har medvetet undvikit IOS av den enkla anledningen att plattformen är för mättad. Det är i princip omöjligt att göra något helt nytt, det enda man kan göra är någon liten variation på något som redan finns och hoppas att det får tillräckligt med dragkraft för att stiga i popularitet. Även om du lyckas komma på en bra idé kan din app ändå floppa bara för att sedan bli kopierad och bli till stor succé. Kreativitet belönas inte nödvändigtvis på IOS-plattformen.

Sedan är OS X som plattform generellt mycket roligare att utveckla för eftersom du är i full kontroll över både utseende och funktioner, medan IOS-utvecklare tvingas rätta sig efter Apples riktlinjer.

Att sedan utveckla just verktygsprogram är extra intressant eftersom jag har ett starkt fokus på användbarhet och design vilket det oftast finns en total avsaknad av hos andra program inom denna kategori.

Dina appar finns av naturliga skäl inte i Mac App Store. Är det en nackdel?

– Mac App Store är faktiskt bara en bråkdel så aktiv som App Store för IOS. Även om du får in din app i Topp 10-listan kan försäljningen vara så låg som ett femtiotal licenser om dagen.

Men visst, all exponering är bra exponering och det är synd att Apple har så strikta krav på appar i Mac App Store. Det drabbar inte bara oss mindre utvecklare utan även program som Skype och Spotify som inte kan laddas upp där.

Men jag tror inte att det här utgör något större problem. Datoranvändare är vana att ladda hem program via hemsidor på nätet. I slutändan tror jag att de flesta Mac-användare hittar nya appar via nyhetsartiklar eller bloggar.

Har du fått någon respons från Apple kring dina program?

– Nej. Det är mer Apples stil att göra sin egen grej och fortsätta utveckla sina produkter, istället för att lägga energi på att kommentera eller stoppa utvecklare från att modifiera dom, så länge det inte utgör en säkerhetsrisk eller upphovsrättsintrång.

Din nya app Disk Sensei är ett mer omfattande multiverktyg – kommer Trim Enabler att försvinna nu?

– Disk Sensei är en uppföljare till Trim Enabler och kan göra allting som Trim Enabler kan, fast snabbare smartare och bättre. Trim Enabler kommer att fortsätta erbjudas eftersom det stöder OS X 10.7 och 10.8 medan Disk Sensei kräver 10.9 eller senare.

Användare som köper Trim Enabler kan när som helst uppgradera till Disk Sensei genom att bara betala mellanskillnaden i priset.

Du har också gjort en app som heter Control Center, men en liknande funktion ryktas vara på gång till nästa version av OS X. Vad är planen för Control Center?

– Jag har varit väldigt försiktig med utvecklingen av Control Center ända sedan OS X Yosemite introducerades. Där finns ju en version av Notiscenter som delar mycket av konceptet med mitt Control Center. Jag tror att Apple kommer vidareutveckla detta i OS X 10.11, så planen just nu är att avvakta till WWDC och sedan utvärdera vilken riktning Control Center ska ta.

Trenden går mot Mac-datorer som inte kan modifieras särskilt mycket med SSD och annat. Hur ser framtiden för Cindori ut?

– Jag har sett denna trend ända sedan jag började utveckla mina program, och det är något jag hela tiden har i bakhuvudet. Om något så går det långsammare än jag tidigare trott. Det är iallafall en av anledningarna till att Disk Sensei har mycket starkare fokus på mer generella diskfunktioner som gynnar alla Mac-användare.

Om något år kommer Trim vara en glömd funktion eftersom Apple ändå inte säljer några datorer med plats för utbytbara diskar. Jag har dock fortfarande en förkärlek för att modifiera Mac-upplevelsen, och jag kommer fortsätta att göra det fast med en mindre fokus på hårdvara.

Du kommer i kontakt med Cindori via den egna webbplatsen, där också företagets appar kan köpas. Oskar Groth kan du dessutom följa på Twitter.

Kommentarer
2 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.