Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Verktygsprogram

Disk Sensei – hur mår din hårddisk?

Disk Sensei är en app som utför besiktning på din hårddisk och hjälper dig att frigöra utrymme och undersöker hur disken mår. 99mac har testat appen för att se vad den kan erbjuda.

Hårddiskar och SSD-enheter fortsätter att vara en av de svaga punkterna i en dator. Dels är det på lagringsutrymmet som all personlig och viktig information sparas, och dels är lagringsenheterna förbrukningsvara som kommer att gå sönder en dag. Disken i en dator kommer troligtvis inte gå sönder idag, och förhoppningsvis inte imorgon, men definitivt någon dag.

Detta faktum är en huvudanledning till att alltid ha ett system för säkerhetskopiering igång, och det bör alla ha. Men för den som är intresserad av hur ens hårddisk mår kan också verktygsprogrammet Disk Sensei vara värt en närmare titt.

Disk Sensei är utvecklat av svenska Cindori, som också ligger bakom verktyget Trim Enabler som säkert många som monterat in en egen SSD i sin dator känner till. Disk Sensei innehåller funktionerna från Trim Enabler och mer därtill, och användare som redan har det tidigare programmet kan uppdatera till Disk Sensei för halva priset.

Disk Sensei kan beskrivas som en hälsoundersökning för din hårddisk eller SSD. Programmet visar massor av information om disken, inklusive temperatur, tillgängligt utrymme och hur många gånger disken har lästs och skrivits. Även mer komplicerade uppgifter om disken visas som de flesta vanliga användare troligtvis inte kan tolka, så som "End-to-End Error" och "Reallocated Sector Count".

All information presenteras dock på ett mycket prydligt och lättbegripligt sätt, så även den som inte är expert på hårddiskar kan snabbt avgöra om disken mår bra eller inte. För lekmannen räcker det att titta på sammanfattningen längst upp i fönstret, där en hälsoindikator visar grönt (förhoppningsvis), status och hur många av testerna disken gick igenom. Mer avancerade användare kan klicka sig djupare ner i diagnoserna.

Vårstäda lagringsutrymmet

Disk Sensei kan också visa grafiskt och färgkodat vad det egentligen är som tar plats på disken. Detta är annars ett vanligt mysterium för många Mac-användare, särskilt de som använder nyare Mac-datorer med SSD-diskar. Dessa är visserligen snabba, men har begränsat med utrymme och även de som inte ägnar fritiden åt att fylla datorn med film och tv-serier kan snart få slut på utrymme.

Disk Sensei delar upp diskens filer och visar vad som hör till systemet och vad som är program och användarfiler. Det är överskådligt, men ännu mer användbart är den inbyggda städfunktionen som visar en lista över stora filer som skulle kunna raderas för att frigöra utrymme. Särskilt logg-filer för olika appar och systemet kan med tiden bli stora, och Disk Sensei erbjuder sig att städa bort sådana. Även här är gränssnittet föredömligt uppbyggt så att det är väldigt tydligt vad som är vad.

Förutom städfunktionen finns det också tre andra verktyg som kan få disken att prestera bättre, de heter Benchmark, Optimize och Trim. Den sistnämnda gäller bara SSD-diskar.

Benchmark är helt enkelt ett prestandatest som mäter hur snabbt det går att läsa och skriva till disken. Optimize är en serie inställningar som kan få disken att arbeta snabbare och frigöra utrymme genom att stänga av vissa funktioner i OS X. Exempelvis går det här att stänga av den sensor som känner av om en bärbar dator utsätts för plötsliga rörelser. Den sensorn tjänar till att skydda hårddisken genom att flytta bort läshuvudet så att den inte skadas vid ett fall. Om datorn har fått en inmonterad SSD går det däremot att stänga av den sensorn för att få lite extra batteritid.

Andra funktioner som går att stänga av är lokala Time Machine-kopior, som innebär att datorn tillfälligt säkerhetskopierar sitt innehåll till den inbyggda hårddisken om inte Time Machine-disken är ansluten. När disken sedan ansluts flyttas kopian över. Detta kan vara praktiskt, men genom att stänga av funktionen kan mycket lagringsutrymme frigöras.

En annan sak som sparar utrymme är att stänga av funktionen sleepimage, som helt enkelt innebär att OS X sparar en avbild på hårddisken av vad datorn hade i primärminnet när den går i djupvila, till exempel när batteriet tar slut. När datorn sedan startas igen återskapas allting från avbilden, så det är ett bra sätt att inte förlora data. Normalt motsvarar storleken på den här avbilden mängden primärminne i datorn, alltså exempelvis 4 eller 8 gigabyte så genom att stänga av funktionen frigörs motsvarande mängd utrymme på datorn.

Allt det här går också att stänga av genom väl valda terminalkommandon, men det är onekligen smidigare att kunna styra det hela genom en app, särskilt som varje funktion också förklaras kortfattat och tydligt.

Trimma din SSD

De som intresserat sig för SSD-diskar har förmodligen stött på begreppet Trim. Kortfattat låter ett Trim-kommando operativsystemet berätta för SSD-disken när en fil raderas, så att alla data som har med den filen att göra kan tas bort. På så vis bevaras lediga minnesblock, och prestandan hålls i optimalt skick.

Tidiga versioner av OS X hade inte stöd för Trim, men från och med OS X Snow Leopard (10.6.8) kom det. Dock gällde detta bara de SSD-enheter som följde med datorn, exempelvis i Macbook Air. Användare som monterade in en egen SSD var tvungna att aktivera Trim, något som enklast gjordes med hjälp av program som exempelvis Cindoris Trim Enabler.

Problem uppstod när Apple förra året släppte OS X Yosemite, som hindrade Trim från att fungera på diskar från tredje part. Trim Enabler har nu uppdaterats för Yosemite, så både det och Disk Sensei låter Trim aktiveras på en intern SSD under OS X Yosemite. Detta kräver dock vissa kompromisser som är bra att känna till. Cindori har bra information på sin supportsida, men här är också problematiken i korthet:

I OS X Yosemite introducerade Apple en ny säkerhetsmekanism som kallas Kext signing. Funktionen kontrollerar alla drivrutiner i datorn och försäkrar sig om att de är godkända av Apple och inte modifierade av tredje part. Om drivrutinen inte passerar testet kommer Yosemite inte att ladda den.

Eftersom Disk Sensei (och andra liknande verktyg) fungerar genom att just modifiera Apples drivrutin för Trim så att den fungerar mot diskar från tredje part så förhindrar Kext signing att Trim tillåts. För att få Trim att fungera krävs därför att säkerhetsfunktionen stängs av. Det går inte att ställa in Kext signing så att den är igång men tillåter utvalda drivrutiner, utan den måste stängas av helt och hållet.

Att stänga av detta gör alltså Mac-datorn mindre säker, och rekommenderas som regel inte. En annan potentiell risk är att Kext återaktiveras om datorns PRAM-minne återställs. Att återställa PRAM är en vanlig åtgärd vid felsökning, så om det utförs aktiveras Kext igen och resultatet blir att systemet på SSD-disken inte tillåts att starta.

Trimma manuellt

Disk Sensei erbjuder ett alternativt som kallas manuell Trim.
Om Trim är aktiverat – och Kext Signing alltså är avstängt – kommer manuell Trim att gå igenom alla tillgängliga minnesblock på disken och skriva över dem med nollor.

Även med Trim avstängt fyller däremot manuell Trim en funktion. Då kommer Disk Sensei att städa på disken med hjälp av något som kallas Garbage Collection (GC). Detta kan förenklat beskrivas som en slags defragmentering av SSD:n. GC kan höja prestandan på disken, men är inte att betrakta som en ersättning till Trim-kommandot.

För att hålla disken optimerad, men ändå inte kompromissa med säkerheten rekommenderar Cindori att användaren tillfälligt aktiverar Trim (och stänger av Kext signing), startar om datorn och sedan kör manuell Trim på disken. Därefter kan Trim avaktiveras igen tills det är dags att köra Trim igen – vid normal användning efter några veckor.

Manuell Trim är alltså något av ett försök att använda Trim-kommandot utan att behöva stänga av säkerhetsfunktioner i OS X. Det fungerar bra, men är en smula bökig lösning. Däremot är det så bra det går att göra så länge Apple behåller sin policy om att inte låta aktörer från tredje part modifiera drivrutiner.

Omdöme

Disk Sensei är ett lättanvänt men ändå kraftfullt verktyg för Mac-användare som vill hålla koll på hur deras disk mår, oavsett om det är en traditionell hårddisk eller en SSD. Programmet ger tillgång till en mängd överskådliga och användbara verktyg, som ger en snabb översikt över hälsan på ens disk, och även ger möjlighet att frigöra diskutrymme.

Trim-funktionerna är användbara för alla som monterat en egen SSD i sin dator, och det är en av de mest användarvänliga lösningarna jag sett för att få Trim att fungera hyfsat på en dator med OS X Yosemite.

För avancerade användare som redan idag använder program som Disk Warrior eller Tech Tool Pro erbjuder dock Disk Sensei inte mycket nytt. Men för andra är det en mycket snygg och lättanvänd app som varmt rekommenderas.

Namn
Disk Sensei
Plattform
OS X
Utvecklare
Cindori
Version
1.0
Pris
19,99 dollar (cirka 164 kronor)
Krav
OS X 10.9 eller senare.
Språk
Engelska
Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.