snabbtest

Astropad underlättar tecknandet

Appen Astropad kopplar ihop ett ritprogram i Mac med en Ipad, och försöker erbjuda det bästa av två världar. 99mac greppar en stylus och försöker skapa.

99mac testade nyligen tillägsprogrammet Inklet, som förvandlade styrplattan på en bärbar Mac till en ritplatta. En av nackdelarna som framkom är att det är svårt för en som inte är van att tackna på en yta där det som ritas syns på ett annat ställe, nämligen bildskärmen.

Astropad är en app som försöker lösa den delen av problemet, genom att istället förvandla användarens Ipad till en ritplatta. Fördelen är att bildskärmen på Ipad ger ögonblicklig feedback, då det som ritas dyker upp på en gång under pennspetsen, precis som skulle kunna förväntas.

Det är däremot inte fråga om ett särskilt ritprogram till Ipad, utan det är helt och hållet ett program på Mac som hanterar tecknandet. Enkelt uttryckt är #Astropad alltså inget annat än en skärmdelning, där bildinnehållet på Mac visas på Ipad, och kan manipuleras.

Det som gör Astropad till något särskilt, och lämpat för just teckning, är framförallt att överföringen är snabb och pålitlig. När appen Astrodpad är igång på både Mac och Ipad hittar de båda enheterna varandra ögonblickligen, och inte någon gång under testperioden förlorade vi uppkopplingen. Vi upplevde heller inte något lagg, och jämfört med exempelvis Apples egen trådlösa teknik Airplay flyter det här mycket snabbare och bättre.

Ipad har som bekant inte någon inbyggd sensor som registrerar hur hårt pennan trycks mot skärmen. Det är en begränsning, särskilt efter att nyligen skapat konstverk med hjälp av Apples Force Touch-styrplatta, som ur denna synpunkt fungerade väldigt väl. Det går att simulera tryckkänslighet genom att använda en mer avancerad stylus med inbyggd sensor, exempelvis Adobe Ink.

Fördelen med att använda Ipad som ett ritbräde med programmet på datorn, jämfört med att bara teckna direkt i en Ipad-app är att Mac-apparna ofta är mer avancerade vad gäller funktionalitet. Den som lagt ner dyra pengar på Adobe Illustrator för Mac vill förmodligen också använda den för sina kreationer. Då är Astropad en utmärkt kamrat som verkligen underlättar att teckna på frihand.

Inledningsvis tycker jag att det är en smula bökigt. Fastän jag tecknar på Ipad måste jag ständigt återvända till datorn för att byta lager och växla mellan verktyg. Det går visserligen att "klicka" på datorn genom att trycka på Ipad-skärmen men det är inte särskilt lätt i praktiken.

Efter att jag blivit lite mer van vid arbetsflödet tycker jag dock att det är riktigt smidigt att jobba med den stora skärmen på min Imac som basstation med alla verktyg bekvämt inom räckhåll, och använda Ipad som själva teckningsytan.

Bra komplement, kan bli ännu bättre

Trots att Astropad är en välgjord och bra fungerande app, känns den en smula begränsad jämfört med de dyrare tryckkänsliga ritplattor som finns på marknaden. Priset på 49,99 dollar (motsvarande 441 kronor) är dock avsevärt mycket billigare än dessa, förutsatt att det redan finns tillgång till en Ipad. Under en begränsad tid kostar appen också bara 29,99 dollar (cirka 265 kronor).

De som har både en Ipad och en Mac, och är intresserad av att teckna bör definitivt testa Astropad under en gratis provperiod. Det kräver lite tid att vänja sig vid, men kan bli ett bra hjälpmedel för hobbytecknare. Ännu bättre kan den bli i framtiden om Apple släpper en mer avancerad Ipad, något som det länge ryktats om.

Utvecklarna av Astropad verkar själva riktigt sugna på att se en tryckkänslig Ipad från Apple, gärna med tillhörande stylus. Frågan är om inte IOS egna ritappar då också blir mer avancerade, och om det då finns behov av en sammankopplande app liknande Astropad. Vi får väl se, men det känns dock som att vi är i närheten av en mindre revolution på det här området.

Fördelar

+ Du ser vad du ritar
+ Supersnabb och enkel parkoppling mellan enheterna

Nackdelar

- Ipad är inte tryckkänslig
- Krävs övning för att få ett smidigt arbetsflöde

Namn
Astropad
Plattform
IOS och OS X
Utvecklare
Astro HQ LLC
Version
1.0
Pris
Gratis (IOS), 49,99 dollar (OS X)
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare och OS X 10.9 eller senare.
Språk
Engelska

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.