snabbtest

Teckna med Inklet ingen konst

Med Inklet går det nu att utnyttja den tryckkänsliga kraften i Apples Force Touch-styrplatta i många olika ritprogram. 99mac testar att skapa lite tjusiga teckningar.

99mac har tidigare skrivit om tilläggsprogrammet Inklet, som gör det möjligt att använda styrplattan på en bärbar Mac som en ritplatta. Nyligen uppdaterades appen för att dra nytta av Apples nya tryckkänsliga Force Touch-styrplatta, som ger en större noggrannhet jämfört med tidigare.

I samband med att Apples nya Macbook Pro Retina 13-tum besöker redaktionen passar vi på att testa den nya versionen av Inklet för att skapa några vackra konstverk med hjälp av Force Touch och en Bamboo-stylus.

Inklet kostar 24,95 dollar, vilket motsvarar 215 kronor. Det går också att köpa ett paket och få appen tillsammans med en stylus av märket Pogo för 34,90 dollar (cirka 301 kronor). Det finns dessutom en gratis testversion för de som vill prova innan köp. Testversionen är fullt fungerande, men går bara att använda i 120 sekunder åt gången, med en 20 sekunders påminnelse om att köpa appen däremellan.

Väl installerat återfinns Inklet uppe i menyraden, där det går att ändra appens kortkommandon och övriga inställningar. Själva ritandet sker sedan i en separat app, och Inklet har stöd för de flesta ritprogram på Mac så som Photoshop, Illustrator, Sketchbook Pro, Acorn och Pixelmator.

I korthet fungerar det så att ett område av skärmen markeras som arbetsyta vilket sedan överensstämmer med styrplattan, så att nedre högra hörnet på plattan blir nedre högra hörnet på arbetsytan. Med hjälp av Apples normala fingergester går det sedan att ändra arbetsytan, exempelvis ändra storlek genom att nypa med finrarna. För att aktivera ritläget används ett kortkommando, och räkna med att arbetsflödet kommer att bestå av att ideligen växla fram och tillbaka mellan att använda styrplattan att rita med och på vanligt sätt.

Det fina med Force Touch-styrplattan är att den kan känna av hur hårt pennan trycks mot plattan, och anpassa det som ritas efter det. Det betyder allt som oftast att ju hårdare du ritar, desto tjockare blir strecket, precis som med vanlig penna och papper. Inklet erbjuder vänligt nog också olika lägen, anpassade för teckning, vektorhantering eller skrivstil.

Fördelen jämfört med en extern särskilt anpassad ritplatta är givetvis att styrplattan alltid följer med, och att någon extra utrustning inte behöver införskaffas. Nackdelen är att styrplattan som regel är mindre än externa plattor, vilket gör det svårare att teckna detaljerat. Detta problem kommer Inklet runt genom att det går att förminska arbetsytan på skärmen, motsvarande att programmet zoomar in runt en detalj på teckningen.

En nackdel som både traditionella ritplattor och Inklet har är att det som ritas på plattan syns på ett annat ställe, nämligen bildskärmen. Det känns mer naturligt att rita direkt på ett material som visar strecken och färgerna framträda precis under pennan, som på en Ipad. Här väcks återigen drömmen om en framtida Ipad med Force Touch-teknik.

Tills dess fungerar dock Inklet ganska bra, och för de som använder ritplattor en del till sin Mac kan Inklet säkert vara ett smidigt komplement till resan, eller rentav som ersättning. I praktiken tycker jag dock att det är en smula omständigt att hela tiden aktivera Inklet-funktionen för att måla, och inaktivera den för att kunna göra andra saker, exempelvis använda ritprogrammets verktyg och menyer.

Gissningsvis kommer den dagen snart när appar som Acorn, Photoshop och Pixelmator kommer att bygga in eget stöd för Force Touch, och då förhoppningsvis med förändringar i apparnas gränssnitt som gör de smidigare att använda helt och hållet i "ritläge". Exempelvis vore det trevligt att få upp en särskild palett genom ett kortkommando istället för att behöva trycka på knappar anpassade för en musmarkör.

Fördelar

+ Utnyttjar Force Touch-styrplattan.
+ Bra substitut för en extern ritplatta.

Nackdelar

- Mycket växlande mellan ritläge och vanligt läge.
- Svårt för de som inte är vana vid ritplattor.

Namn
Inklet
Plattform
OS X
Utvecklare
Ten One Design
Version
1.6
Krav
Kräver OS X 10.6 eller senare.
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.

Samsung rullar idag ut röstassistenten Bixby till Galaxy S8 och S8 Plus-användare i USA men många har reagerat på de ord som beskriver den manliga och kvinnliga rösten till Bixby.

Nu är det dags att uppdatera alla dina Apple-enheter. Företaget har släppt säkerhetsuppdateringar till sina operativsystem.

Nu har redaktionens Ipad Pro 10,5 tum testats också i praktiken och Ida Blix avger rapport. Funkar den som ersättare till datorn eller är den mest ett lyxigt komplement?