Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Macbook Pro Retina 13‑tum (tidigt 2015)

Apples Macbook Pro 13 tum har fått en mindre uppdatering, och 99mac skickar den bärbara datorn genom testlabbet för att se vad som är nytt.

Summering och omdöme

Kortfattat har det hänt en del med Apples minsta bärbara Pro-dator, men det är fortfarande samma maskin. Störst praktiskt betydelse har den nya Force Touch-styrplattan som verkligen är trevlig och har potential att öppna upp en hel del nya möjligheter för exempelvis grafiskt arbete på datorn. Styrplattan är däremot inte något som i sig själv berättigar en uppgradering för den som köpte en tidigare modell av Macbook Pro förra året.

Prestandan är bättre, men inte heller så mycket att den gör det värt en uppgradering, men det var det nog ingen som hade trott. Prestandaförbättringen är knappast något som märks mycket i vardaglig användning. Det är fortfarande en lyxig dator som passar bra för de flesta aktiviteter så som videoredigering, bildbehandling och givetvis surfning.

En glad överraskning är att det flash-baserade lagringsminnet blivit mycket snabbare, vilket hyvlar bort flera sekunder från tiden det tar att läsa och skriva från disken. Batteritiden var bra tidigare, men har nu blivit ännu bättre, vilket vi främst tackar Broadwell-processorns energihantering för.

Macbook Pro klarar spel i viss mån, men den som planerar att spela krävande 3D-spel kommer blir besviken på prestandan, och dessutom behöva vänja sig vid att höra fläkten gå på högvarv. Allt detta gällde även den förra modellen av Macbook Pro 13. Det här är ingen seriös speldator, men enklare spel är inga problem.

Den sista av sitt slag?

Macbook Pro 13 bjuder helt enkelt på små men uppskattade förbättringar, men en evolution snarare än en revolution. Om vi ska vara kritiska är detta numera Apples "gamla" dator-design, och den nylanserade Macbook visar riktningen med anslutningen USB Type-C, nytt tangentbord och ett effektivare batteri. Sådana förändringar skulle kunna göra underverk i en ny design av Macbook Pro, som troligtvis inte ligger mer än något år fram i tiden.

Som det är nu känns detta som en sista uppdatering av något gammalt, vilket inte i sig behöver vara en nackdel. Det innebär en pålitlig och stabil design med många anslutningsmöjligheter och bra prestanda. Det är inte lika roligt som något helt nytt, men säkert mer användbart för de flesta.

Det som däremot svider är det rejäla prishoppet. Det går nu inte längre att få tag på en Macbook Pro för under 14 495 kronor, och den markanta ökningen kommer säkert att få många att avvakta med en ny dator.

Fördelar

+ Snabbare än förut, och bättre batteritid.
+ Fortfarande samma dator med bra skärm och många portar.
+ Fantastisk styrplatta.

Nackdelar

- Väldigt dyr på grund av dollarjusteringen.
- Gammal teknik, exempelvis vad gäller tangentbordet.

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.