Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Massor av strömmande musik

De strömmande musiktjänsterna blir bara fler och fler, men vilken är bäst? 99mac går igenom de olika tjänsterna och visar skillnaderna.

Vilken tjänst är bäst?

Det är bara att konstatera att de flesta tjänsterna som vi tittat på erbjuder ett imponerande utbud av musik från hela världen. Endast de minsta garagebanden eller de ovilligaste stjärnorna lyser med sin frånvaro, även om vissa populära låtar irriterande nog är gråmarkerade eller bottagna ur utbudet.

Det gör i praktiken inte så stor skillnad om en tjänst kan skryta med 32 miljoner låtar eller 35 miljoner. Det mesta jag letade efter hittade jag, och det jag inte hittade fanns inte heller på någon av tjänsterna. Min gissning är att de flesta "unika" låtar som en viss tjänst har är till största delen lokalt utbud, aktuellt för andra områden än Sverige.

Alla tjänster har också en duglig IOS-app som gör uppspelning på mobilen lekande lätt för den som är på språng. Mobilapparna är såpass lika varandra att det är riktigt svårt att se någon egentlig skillnad, men Tidal har en unik tidslinje som gör det enkelt att hoppa i låtar, och Spotify är innovativa med sin förhandslyssningsfunktion. Men alla appar får godkänt, och ingen är såpass mycket bättre än någon annan att det är ett skäl att välja en viss tjänst utifrån detta.

När det gäller uppspelning på datorn ser det däremot lite annorlunda ut. Webbspelare finns för alla tjänster, och i de flesta fall också en dedikerad app för OS X. Här leder Spotify fortfarande stort med en fullfjädrad Mac-app som erbjuder sociala funktioner, möjlighet att importera sitt lokala musikbibliotek och ganska täta uppdateringar. Rdio och Deezer verkar ha släppt sina Mac-appar pliktskyldigt och det går lika bra eller bättre att bara spela upp i webbläsaren. Google och Tidal har inte ens brytt sig om att göra någon dedikerad Mac-spelare, men Google har däremot ett särskilt verktyg för att ladda upp sitt musikbibliotek till molnet.

Och vinnaren är... Spotify

Taylor Swift må klaga, men det är fortfarande Spotify som tar hem guldpokalen tack vare några unika funktioner men framförallt en väldigt bred användarbas. Musik är socialt, och här har fortfarande Spotify ett försprång eftersom de är så etablerade. Alla jag känner använder Spotify och delar sina spellistor med varandra samt tipsar om ny musik.

Det är dock en strid på kniven. Både Deezer och Rdio kommer starkt som Spotify-utmanare med likartade funktioner men väldigt få unika konkurrensfördelar. Jag vill till exempel se bättre OS X-stöd, och möjligheten att kombinera med mitt lokala bibliotek innan jag kan överväga att byta från den gröne jätten.

Google Play Musik lockar med sin gratis uppladdning av ens lokala musikfiler, men skrämmer bort mig genom att konvertera om allting till MP3-filer. Själva strömningstjänsten tillför inget särskilt, men är heller inte markant sämre än andra. Den som har en Android-telefon eller till stor del lever i Googles ekosystem kan säkert finna fördelar med att även spela musiken genom Google Play.

Tidal är slutligen ett betydligt dyrare alternativ än de andra, och trots att musikutbudet har en tekniskt högre kvalitet ger det i de allra flesta fall inte någon märkbar skillnad. För att verkligen höra skillnad på musiken krävs både bra och dyr utrustning samt vältränade och känsliga öron. Den som har ett dedikerat rum för musiklyssning hemma och ändå av någon anledning inte håller sig kvar vid fysisk media som vinylskivor eller SACD-skivor kommer dock säkert vara nöjd med tjänsten Tidal. De 199 kronorna i månaden lär knappt märkas bredvid avbetalningen på de dyra Linn-högtalarna.

Det finns alltså inget val som är direkt dåligt, och eftersom alla erbjuder gratis provperioder är det bara att ladda hem apparna och börja spisa musik. Någonstans där ute ligger den perfekta spellistan och väntar i molnet.

Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.