test

Digitala tidskrifter i mängder

99mac provar och jämför tre tjänster som erbjuder digitala magasin, böcker och tidningar till ett fast månadspris direkt i din Ipad.

Allt du kan läsa

En fördel med Ipad framför traditionella datorer är att de lämpar sig väl för läsning av digitala böcker och tidningar. Det är en helt annan sak att sitta uppkrupen i en läderfåtölj med en tunn platta än att försöka göra samma sak med en bärbar dator. De senare Ipad-modellernas Retinaskärmar gör det också mer angenämt att läsa text än de mer lågupplösta datorskärmarna.

Samtidigt som många papperstidningar har svårt att överleva tycks den digitala läsningen öka även om det ännu inte blivit den revolution som många inom tidningsbranschen hoppades på. Den rådande modellen har blivit tjänster som till en fast månadskostnad erbjuder ett stort sortiment av olika tidskrifter att läsa.

Det amerikanska företaget Magzter har tidigare endast sålt enskilda nummer och prenumerationer på separata titlar, men har nu lanserat en fast prenumerationstjänst. Sedan tidigare kämpar Readly och Ztory om de svenska läsarnas gunst, och således börjar det bli trångt i den virtuella tidningshyllan i App Store.

99mac har testat alla tre tjänsterna, och går igenom vilka skillnader det finns samt för- och nackdelar med de olika alternativen.

Magzter

Readly

Ztory

Månadspris

95 kronor

99 kronor

99 kronor

Antal titlar

2 000+

852

300+

Testperiod

7 dagar

14 dagar

14 dagar

Fri läsning

Nej

Nej

Ja, 20 minuter per månad

Lösnummerköp

Ja

Nej

Nej

Svenska titlar

Nej

Ja

Ja

Dagstidningar

Nej

Ja, separat prenumeration

Nej

Böcker

Ja

Ja, separat prenumeration

Barnböcker

Läsa i webbläsare

Ja

Nej

Ja

Profiler

Nej

Nej

Ja

Magzter – stort sortiment av utländska tidningar

Magzter stoltserar med över 2 000 olika titlar, vilket nästan är överväldigande för den som letar efter en trevlig tidning att fördriva tiden med. Appen gör dock ett hyfsat jobb med att rekommendera läsning beroende på angivet intresse. Sökfunktionen fungerar också bra även om den bara söker efter titlar, och inte alls efter exempelvis inriktning. Det går också att bläddra bland de olika tidningarna utifrån kategorier.

Det här innebär att om jag inte vet vad tidningen jag vill läsa heter är det ganska lätt att hitta exempelvis något om fotografering, eftersom det finns som en egen kategori. Smalare hobbies som träsnideri eller akvariefiskar är svårare att hitta, även om det finns tidningar för dessa intressen.

Magzter har några funktioner som saknas i de andra tjänsterna. Det första är att det går att köpa lösnummer och prenumerera på enskilda tidningar. Det andra är att ett antal titlar erbjuds gratis, och det tredje är en lättvariant av den fasta prismodellen där användaren får välja fem tidskrifter varje månad att läsa för 49 kronor i månaden.

Namn
Magzter - Magasin & Bokhandel
Plattform
IOS
Utvecklare
Magzter Inc.
Version
4.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, arabiska, danska, engelska, finska, franska, grekiska, hebreiska, indonesiska, italienska, japanska, koreanska, kroatiska, malajiska, nederländska, norska, bokmål, polska, rumänska, ryska, slovakiska, spanska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, ungerska, vietnamesiska

Readly – vältrimmad tjänst med bra utbud

Readly är vid det här laget gammal i gemet, men har gradvis förbättrat sin tjänst med bland annat ett växande utbud av internationella titlar och en ganska imponerande sökfunktion som söker bland text inuti de olika tidningarna.

Utbudet domineras av svenska tidningar, men det finns också flera tidskrifter från tio andra länder, bland annat Indien, USA och Storbritannien. Det finns också ett bra filter som gör det snabbt och enkelt att sortera för den som bara vill visa titlarna från ett eller flera länder. För den som inte vill se litauiska tidningar är det alltså bara att klicka bort dessa.

Readly är också den enda tjänst som erbjuder dagstidningar, i form av Expressen, Sydsvenskan, Kvällsposten och GT. För att få tillgång till dessa krävs dock en separat prenumeration på ytterligare 99 kronor i månaden.

Namn
Readly - Tidningar och böcker i din surfplatta!
Plattform
IOS
Utvecklare
Readly International AB
Version
2.5
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 5.1.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska, tyska

Ztory – bra blandning av svenskt och utländskt

Ztory har en unik funktion, nämligen att de bjuder på tjugo minuters gratis läsning varje månad. Det här innebär att den som bara vill bläddra i en tidning någon enstaka gång mycket väl kan klara sig utan att betala en enda krona.

Utbudet är något mindre än de två konkurrenterna, men frågan är hur många titlar som egentligen behövs för den som inte har en särskild favorittidning utan mest vill bläddra runt. Ztory erbjuder en blandning av svenska och utländska titlar vilket är trevligt, men det saknas möjlighet att sortera utifrån land.

Ztory erbjuder däremot möjligheten att skapa flera användarprofiler, vilket underlättar för familjer där flera personer vill samla sina favorittidningar för snabb åtkomst.

Namn
Ztory
Plattform
IOS
Utvecklare
ZtoryLabs AB
Version
2.2.5
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska, katalanska, spanska
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!