Digitala tidskrifter i mängder

99mac provar och jämför tre tjänster som erbjuder digitala magasin, böcker och tidningar till ett fast månadspris direkt i din Ipad.

En fördel med Ipad framför traditionella datorer är att de lämpar sig väl för läsning av digitala böcker och tidningar. Det är en helt annan sak att sitta uppkrupen i en läderfåtölj med en tunn platta än att försöka göra samma sak med en bärbar dator. De senare Ipad-modellernas Retinaskärmar gör det också mer angenämt att läsa text än de mer lågupplösta datorskärmarna.

Samtidigt som många papperstidningar har svårt att överleva tycks den digitala läsningen öka även om det ännu inte blivit den revolution som många inom tidningsbranschen hoppades på. Den rådande modellen har blivit tjänster som till en fast månadskostnad erbjuder ett stort sortiment av olika tidskrifter att läsa.

Det amerikanska företaget Magzter har tidigare endast sålt enskilda nummer och prenumerationer på separata titlar, men har nu lanserat en fast prenumerationstjänst. Sedan tidigare kämpar Readly och Ztory om de svenska läsarnas gunst, och således börjar det bli trångt i den virtuella tidningshyllan i App Store.

99mac har testat alla tre tjänsterna, och går igenom vilka skillnader det finns samt för- och nackdelar med de olika alternativen.

Magzter

Readly

Ztory

Månadspris

95 kronor

99 kronor

99 kronor

Antal titlar

2 000+

852

300+

Testperiod

7 dagar

14 dagar

14 dagar

Fri läsning

Nej

Nej

Ja, 20 minuter per månad

Lösnummerköp

Ja

Nej

Nej

Svenska titlar

Nej

Ja

Ja

Dagstidningar

Nej

Ja, separat prenumeration

Nej

Böcker

Ja

Ja, separat prenumeration

Barnböcker

Läsa i webbläsare

Ja

Nej

Ja

Profiler

Nej

Nej

Ja

Magzter – stort sortiment av utländska tidningar

Magzter stoltserar med över 2 000 olika titlar, vilket nästan är överväldigande för den som letar efter en trevlig tidning att fördriva tiden med. Appen gör dock ett hyfsat jobb med att rekommendera läsning beroende på angivet intresse. Sökfunktionen fungerar också bra även om den bara söker efter titlar, och inte alls efter exempelvis inriktning. Det går också att bläddra bland de olika tidningarna utifrån kategorier.

Det här innebär att om jag inte vet vad tidningen jag vill läsa heter är det ganska lätt att hitta exempelvis något om fotografering, eftersom det finns som en egen kategori. Smalare hobbies som träsnideri eller akvariefiskar är svårare att hitta, även om det finns tidningar för dessa intressen.

Magzter har några funktioner som saknas i de andra tjänsterna. Det första är att det går att köpa lösnummer och prenumerera på enskilda tidningar. Det andra är att ett antal titlar erbjuds gratis, och det tredje är en lättvariant av den fasta prismodellen där användaren får välja fem tidskrifter varje månad att läsa för 49 kronor i månaden.

Namn
Magzter - Magasin & Bokhandel
Plattform
IOS
Utvecklare
Magzter Inc.
Version
4.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, arabiska, danska, engelska, finska, franska, grekiska, hebreiska, indonesiska, italienska, japanska, koreanska, kroatiska, malajiska, nederländska, norska, bokmål, polska, rumänska, ryska, slovakiska, spanska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, ungerska, vietnamesiska

Readly – vältrimmad tjänst med bra utbud

Readly är vid det här laget gammal i gemet, men har gradvis förbättrat sin tjänst med bland annat ett växande utbud av internationella titlar och en ganska imponerande sökfunktion som söker bland text inuti de olika tidningarna.

Utbudet domineras av svenska tidningar, men det finns också flera tidskrifter från tio andra länder, bland annat Indien, USA och Storbritannien. Det finns också ett bra filter som gör det snabbt och enkelt att sortera för den som bara vill visa titlarna från ett eller flera länder. För den som inte vill se litauiska tidningar är det alltså bara att klicka bort dessa.

Readly är också den enda tjänst som erbjuder dagstidningar, i form av Expressen, Sydsvenskan, Kvällsposten och GT. För att få tillgång till dessa krävs dock en separat prenumeration på ytterligare 99 kronor i månaden.

Namn
Readly - Tidningar och böcker i din surfplatta!
Plattform
IOS
Utvecklare
Readly International AB
Version
2.5
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 5.1.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska, tyska

Ztory – bra blandning av svenskt och utländskt

Ztory har en unik funktion, nämligen att de bjuder på tjugo minuters gratis läsning varje månad. Det här innebär att den som bara vill bläddra i en tidning någon enstaka gång mycket väl kan klara sig utan att betala en enda krona.

Utbudet är något mindre än de två konkurrenterna, men frågan är hur många titlar som egentligen behövs för den som inte har en särskild favorittidning utan mest vill bläddra runt. Ztory erbjuder en blandning av svenska och utländska titlar vilket är trevligt, men det saknas möjlighet att sortera utifrån land.

Ztory erbjuder däremot möjligheten att skapa flera användarprofiler, vilket underlättar för familjer där flera personer vill samla sina favorittidningar för snabb åtkomst.

Namn
Ztory
Plattform
IOS
Utvecklare
ZtoryLabs AB
Version
2.2.5
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska, katalanska, spanska

Både Magzter, Readly och Ztory erbjuder gott om tidningstitlar för under en hundralapp i månaden. I praktiken upplever jag det inte som särskilt stor skillnad om utbudet är tvåtusen tidningar eller trehundra. Särskilt inte om större delen ändå är utländska tidningar på främmande språk som jag inte kan läsa.

Ingen av tjänsterna har alla titlar, och i varje app hittade jag åtminstone någon intressant tidning som inte fanns i de båda andra. Men eftersom varje tjänst visar sitt sortiment på sin webbplats, och dessutom erbjuder en gratis testperiod är det alltså bara att undersöka vilken som har flest av ens egna favorit-tidningar.

I stort sett är Magzter bäst för den som framförallt vill läsa engelska eller amerikanska tidningar, medan Readly eller Ztory passar bättre för den som primärt vill ha svenska tidningar, men kanske också titta runt bland lite utländska titlar ibland. Att Ztory dessutom ger bort tjugo minuters läsning varje månad gör kanske att hungern efter svenska magasin mättas där, utan kostnad.

Böcker

Alla tre tjänsterna lockar också med böcker i någon form för att ge mervärde. Ztory är här mest begränsade, eftersom de bara erbjuder barnböcker. Utbudet på dessa är dock bra, med ett flertal pekböcker och bra sortering utifrån olika åldrar. Föräldrar uppskattar säkert detta som en extra bonus jämte tidskrifterna.

Magzter har visserligen många böcker, men trots nitiskt letande hittar jag bara ett fåtal titlar som faktiskt verkar intressanta. Mestadels är det böcker jag aldrig hört talas om, utgivna på okända förlag eller kanske rentav självutgivna. Katalogiseringen är dessutom undermålig, och de olika kategorierna stämmer sällan överens med det som visas. Ingen av böckerna är heller på svenska, men många på kinesiska eller arabiska, utan något bra sätt att sortera. Nej, här blir det underkänt.

Readly ligger bättre till, men kräver å andra sidan en separat månadskostnad för sitt bokutbud. Jag är själv tveksam till om det är värt ytterligare 99 kronor för det som trots allt är en okej samling svenska böcker i olika genrer. Här finns barnböcker precis som hos Ztory, men också deckare, faktaböcker, en del tecknade serier och annat. Det är inte dåligt, men heller inte imponerande.

Sammanfattningsvis det inte bokutbudet som bör driva någon till de här tjänsterna. Om det verkligen är böcker som lockar skulle jag snarare rekommendera ordentliga bokhandlar som Amazon eller Ibooks, eller varför inte ett lånekort hos kommunens bibliotek?

Ingen tjänst är perfekt

Det som också bidrar till att fälla avgörandet är hur väl tjänsterna fungerar rent tekniskt. Både Magzter och Ztory har en läsfunktion inbyggd i webbläsaren, vilket Readly saknar (finns dock i en betaversion av Readly, så det är på gång). Det är däremot knappast fråga om någon strålande läsupplevelse. Tidningarna i Magzter är extremt långsamma att klicka sig fram genom i webbläsaren, och jag kan omöjligt tänka mig att läsa en hel tidskrift på det här sättet. Ztory har ett något snabbare system för att läsa in tidningssidorna, men det är fortfarande inte smidigt nog för att jag ska vara helt nöjd.

När det gäller läsning i själva IOS-appen är det tyvärr samma förhållande. Magzter är sämst – det tar lång tid att ladda hem en tidning och att läsa den direkt leder oftast till flera sekunders väntetid medan varje sida laddas ner. Även när hela magasinet är nedladdat till enheten går det segt att bläddra, och känslan av att läsa ett alldeles för tungt PDF-dokument är påtaglig.

Ztory och Readly upplever jag som betydligt snabbare när det gäller att bläddra sig fram mellan sidorna. Readly är snabbast, och det tar oftast bara någon sekund från det att jag trycker på ett omslag tills de första sidorna laddas. Ztory ligger inte långt efter, men det är ändå en märkbar skillnad i snabbhet.

Det ska dock sägas att det är stor skillnad på olika tidningar inom varje tjänst, där en del är riktigt snabba och andra är betydligt långsammare att läsa in. Det här leder mig att tro att det handlar mer om hur tidningen är formaterad, och att det skiljer sig beroende på hur nogranna förlaget som levererat titeln varit. Trots detta vinner Readly på snabbhet, eftersom de allra flesta titlarna jag testade gick snabbt att läsa in. Det är också upp till varje tjänst att kräva material i bra och smidig kvalitét från förlagen, så det delas inte ut några extrapoäng för goda avsikter. Jag vill helt enkelt inte läsa en tidning på min Ipad som tar flera sekunder på sig att byta sida.

I slutändan är det just hur smidig appen är att använda som gör att min personliga favorit ändå blir Readly. Det går helt enkelt väldigt snabbt och lätt att bläddra mellan olika titlar, slå upp en av dem och börja läsa. Det är inte perfekt, och ibland stannar det upp men det märks att Readly lagt ner möda på att det ska gå snabbt. Ztory ligger inte långt efter, och kan säkert komma att utmana men Magzter har lång väg kvar på det området.

Ztory kan dock vara det föredragna alternativet för barnfamiljer, dels för att det ingår en hel del barnböcker i det fasta priset, men också för att appen stöder flera användarprofiler, som gör att alla i familjen kan ha sina egna favoriter. Men är det mesta möjliga amerikanska tidningar som efterfrågas, och inga svenska, vinner Magzter tack vare sitt breda utbud.