För kreatörer

99mac testar pennan Pencil för Ipad

99mac har länge varit nyfikna på pennan Pencil som fungerar tillsammans med ritappen Paper. Nu när IOS 8 är lanserat och pennan fått en ny efterlängtad funktion tog vi in den till testlabbet för att skapa av hjärtans lust.

I november förra året lanserade #Fiftythree pennan Pencil som ett tillbehör till ritappen Paper. Till en början såldes pennan inte utanför USA och Kanada, men från juli i år går det att beställa den via nätbutiken Amazon och nyligen fick 99mac ett testexemplar till testlabbet.

#Pencil är en fysisk penna som påminner om en timmermanspenna i formen. Den finns i två varianter, antingen av valnötsträ eller av svart borstad aluminium. Det finns en liten skillnad mellan modellerna, den av trä går att fästa magnetiskt mot Apples Smart Cover för Ipad.

Bättre med IOS 8

Med en penna i handen finns det vissa saker som jag förväntar mig ska fungera. Att trycka hårdare mot pappret bör ge starkare färg och/eller tjockare streck exempelvis. Genom att vända på pennan vill jag kunna sudda. Ritplattor från exempelvis Wacom kan få till det här väldigt bra då de är tryckkänsliga, men det är inte Ipad.

Fiftythree har kommit på ett sätt att komma runt den här begränsningen och berättade tidigare i somras om funktionen "Surface pressure" som skulle bli möjlig i och med lanseringen av IOS 8.

Appen Paper kan nu efter uppdateringen känna av hur mycket av pennspetsen som har kontakt med skärmen och förändrar tjockleken på strecken utifrån det. Lägger man hela kanten av gummit mot skärmen blir det tjockare streck, håller man bara spetsen mot blir det tunnare streck. Samma sak med suddgummit, ett litet hörn suddar lite, hela stora ytan suddar mer.

Var lätt på handen

Jag fick Pencil lite före IOS 8 lanseringen, och lyckades väldigt snabbt få hål på gummit som täcker pennspetsen då jag instinktivt tryckte hårdare mot skärmen för att få tjockare streck och var lite för hårdhänta vid exempelvis färgläggning av större ytor.

Jag blev så förvånad över det här att jag fick läsa på lite och insåg att man bör vara lätt på handen, Pencil fungerar rent av bättre då. Istället för tryck är det just vinkeln mot skärmen man ska justera. Vid färgläggning av större ytor är det alltså bredsidan som bör användas.

Extra spets och suddgummi medföljer i förpackningen och det var inga konstigheter att byta. Det går att köpa ytterligare spetsar och suddgummin om det skulle behövas, men den andra spetsen har hållit betydligt längre trots flitig användning.

Användning

Först och främst gäller det att se till så att alla eventuella uppdateringar till Paper är nedladdade och att Bluetooth är aktiverat i inställningarna för Ipad. På verktygspaletten finns en liten ikon längst till vänster som man håller pennspetsen mot några sekunder för att para pennan.

Efter det är det bara att använda Paper som vanligt, välja en penna och färg och börja rita, skissa eller skriva. Genom att vända på pennan väljs automatiskt suddgummit. Använder man istället sin fingertopp suddas, eller blandas färgerna. Det hela kräver ingen inlärning egentligen utan känns helt intuitivt.

Ibland tror appen att jag vill sudda eller blanda ihop färgerna trots att jag försöker måla med pennan, men i de allra flesta fall fungerar allt riktigt bra. Fiftythree tipsar användare som har problem med det här att vila handen mot skärmen medan man ritar och eventuellt trycka något hårdare mot skärmen med pennan.

Det tar omkring 90 minuter att ladda Pencil till 100 procent och den håller sedan i upp till en månad. Jag har inte laddat den sedan jag fick det för några veckor sedan och har inte behövt ladda än.

Fiftythree lade nyligen till den social tjänsten Mix till sitt utbud och det integreras direkt i Paper. Den allra bästa funktionen där är möjligheten att hitta andras skapelser och använda dem som utgångspunkt för egna kreationer. Perfekt för alla de gånger då en tom kanvas avskräcker snarare än inspirerar.

Omdöme och summering

Pencil ligger bra i handen, jag gillar verkligen formen och känslan. Den håller hög kvalitet och pennspetsarna oroar mig inte särskilt då den andra jag började använda verkar hålla mycket bättre när jag anpassat min teknik lite. Med tiden kommer säkert den här också att behöva bytas och då finns det som tur är fler att köpa löst.

Paper är en helt underbar app som förtjänar beröm helt på egen hand, men med Pencil blir den helt enkelt ännu bättre. Det känns nästan precis som att rita eller måla på riktigt, men med lyxen att slippa betala för alla färger och verktyg. Fiftythree verkar dessutom upptagna med att ta fram förbättringar som nu senast med det spännande tillägget Mix.

Den svarta pennan kostar 49,90 euro vilket motsvarar omkring 460 kronor, för modellen i trä får man lägga till cirka 90 kronor. Pencil säljs i Europa via Amazon. Två extraspetsar och ett suddgummi kostar omkring 400 kronor. Pennan känns väl värd sitt pris, förhoppningsvis går priset på reservdelarna ner, men bästa tipset är som sagt att vara lätt på handen och läsa på lite om hur den används bäst så verkar de hålla bättre än vid mitt första försök.

Omdöme och summering

Fördelar
+ Bättre kontroll över verktygen
+ Skön att hålla
+ Enkel att använda

Nackdelar
- Första pennspetsen slets ut fort
- Dyra reservdelar

Namn
Paper by FiftyThree
Plattform
IOS
Utvecklare
FiftyThree, Inc.
Version
2.0.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.