Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Macbook Pro Retina 13‑tum (mitten 2014)

Under sommaren smyguppdaterade Apple sin linje av Macbook Pro med Retina-skärmar. Tidigare har 99mac testat 15-tummaren, och nu tar vi även pulsen på den mindre modellen med 13-tumsskärm.

Summering och omdöme

Min personliga favorit bland Apples bärbara datorer är den gamla Powerbook G4 med 12-tumsskärm. Macbook Pro Retina 13 tum känns som en direkt arvtagare till den datorn, med ungefär samma tyngd och storlek, men naturligtvis uppdaterad med moderna processorer, batteriförbrukning, snabbare wifi och inte minst en Retina-skärm.

För de som skaffade en 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm förra året finns det absolut ingen anledning att byta ut den mot årets uppdatering. I princip har förra årets toppmodell för 16 495 kronor förvandlats till årets instegsmodell för 11 995 kronor, med skillnaden att lagringsutrymmet är mer begränsat. För den som vill ha maximalt lagringsutrymme på 512 gigabyte eller 1 terabyte finns det fortfarande inget annat val än att skaffa den dyraste modellen som också har snabbare processor på 2,8–3,3 gigahertz.

I övrigt är det samma trevliga dator som tidigare. Den väger mindre än två kilo och är en i högsta grad bärbar dator med utmärkt batteritid och en fantastisk bildskärm. Prestandamässigt är det knappast fråga om något monster, men den räcker gott och väl för vanlig användning. Den integrerade grafikkretsen gör sitt jobb, men när lite mer krävande applikationer körs går fläktarna genast igång och datorn blir snabbt varm. För den som vill spela spel är 15-tumsmodellerna ett bättre alternativ tack vare det dedikerade grafikkortet.

Att spela upp filmer både lokalt och strömmande är dock inga problem, och datorn ger knappt något ljud alls ifrån sig även efter en lång tids uppspelning. Att arbetsminnet nu är på 8 gigabyte hjälper också onekligen till att få datorn att kännas snabb och responsiv. Det är helt enkelt en väldigt bra dator för den som inte har särskilda behov, men som vill ha en bra maskin för diverse sysslor.

Fördelar
+ Lätt och bärbar
+ Något bättre prestanda än tidigare för samma pris
+ Bra batteritid, snabbt wifi och trevlig bildskärm

Nackdelar
- Väldigt liten skillnad jämfört med den tidigare modellen
- Klent grafikkort

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.